Duurzame materialen interieurDuurzame materialen zijn over het algemeen gerecyclede of natuurlijke materialen. Je kan hierbij denken aan bamboe, riet, hout en de natuurlijke stoffen zoals katoen, hennep, wol, vilt. Daarnaast kan ook gerecycled glas en plastic worden gebruikt.
Bij duurzaam bouwen gaat het niet alleen over een laag energieverbruik. Maar ook over: gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers;een gezond binnenmilieu, bijvoorbeeld door goede ventilatie.
Duurzame materialen hebben als voordeel dat ze een langere levensduur hebben dan conventionele materialen. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak de meubels hoeft te vervangen. Op de lange termijn kun je zo energie en middelen besparen. En het scheelt ook nog eens in je portemonnee.
Duurzaam bouwen houdt rekening met de ecologische, economische en sociaal-culturele aspecten van de levenscyclus van een gebouw. Dit betekent dat gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare en recyclebare grondstoffen, energie-efficiënte installatietechniek en groene architectuur.
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Het Rijk werkt aan een duurzame bedrijfsvoering: groen, circulair, sociaal en innovatief. En dat is hard nodig. Diverse voorbeelden van extreme hitte tot hevige watersnood laten zien dat klimaatverandering geen toekomstig probleem is, maar nu plaatsvindt.
Duurzame materialen zijn materialen die het milieu zo min mogelijk belasten of zelfs helpen. Een duurzaam materiaal heeft verschillende vormen: het is duurzaam geproduceerd of gerecycleerd. het heeft minder grondstoffen nodig.
Het huis van de toekomst wordt dus opgetrokken uit duurzame materialen. Naast hout kun je dan ook denken aan bamboe. Of schapenwol (als isolatiemateriaal) of het recyclen van materialen als aluminium, plastic of zelfs betonpuin waar dankzij een Nederlandse innovatie CO2-neutraal cement van kan worden gemaakt..
Een ecologisch product tast de omgeving niet of minimaal aan of kunnen zelfs helpen deze te verbeteren. Ecologische of milieuvriendelijke producten worden op een duurzame manier geproduceerd, vaak lokaal met de natuur en de kringloop mee.
Veelal worden de termen 'milieu' en 'duurzaamheid' in één adem gebruikt, hoewel deze niet aan hetzelfde refereren. 'Milieu' verwijst in dit geval naar omgeving en de kwaliteit daarvan, terwijl 'duurzaamheid' verwijst naar een proces.
Daarnaast wordt een duurzaam huis gebouwd met duurzame materialen. Dit kunnen hergebruikte materialen zijn, zoals gerecycled metaal, maar ook materialen die simpelweg erg lang meegaan. Een voorbeeld hiervan is solid surface. De levensduur van deze kunststof is lang.
Het doel van duurzaamheid is om in een wereld te leven waar de impact op het klimaat zo klein mogelijk is bij alles wat we doen. Duurzaam eten kan met minder vlees, duurzaam reizen kan met een elektrische auto of met het openbaar vervoer, duurzaam shoppen kan door tweedehands spullen te kopen.
Vloerverwarming is duurzaam doordat de warmteafgifte een groot oppervlak bestrijkt; namelijk je hele vloer. Hierdoor kan er met een lagere temperatuur verwarmd worden, wat minder energie kost, dus duurzamer is. Er zijn twee soorten vloerverwarming waar je tussen kunt: watergedragen of elektrisch.
De nadelen
Je moet namelijk eerst een grote investering doen in bijvoorbeeld zonnepanelen en een goede isolering. De terugverdientijd varieert van zeven tot zeventien jaar. Bovendien vergt de winning van duurzame energie ook innovatie. Groene energie is daarom bij veel leveranciers duurder dan traditionele energie.
We kunnen je vermoeden bevestigen: energieneutraal bouwen is inderdaad heel wat duurder dan een 'normaal' huis op poten zetten. Je mag rekenen op een bedrag van 1700 euro per m2 voor een ecohuis. In totaal zal je daarom al snel 35.000 tot 50.000 meer kwijt zijn aan een woning die volledig duurzaam is.
Een duurzame ecologische woning
Een huis dat gebouwd is met behulp van duurzame materialen en energie-efficiënte systemen, waardoor je op de lange termijn geld bespaart op energie- en waterkosten. Een huis waarin je je goed voelt, omdat het gezonde binnenlucht heeft en is ontworpen om je welzijn te bevorderen.
Welk energielabel je huis heeft, hangt af van hoe energiezuinig – of energieslurpend – jouw woning is. De labelklassen gaan van A++++ (meest energiezuinig) tot en met G. Via zoekjeenergielabel.nl vind je welk energielabel jouw huis heeft. Heb je nog geen energielabel, dan kan een energieadviseur dit voor je maken.
Als u een bestaande woning heeft, is het mogelijk om deze energieneutraal te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op het dak, betere isolatie, driedubbel glas en misschien zelfs een warmtepomp. Soms worden ook speciale voorzetgevels gebruikt die om de oude woning heen worden geplaatst.
Een nul-op de meter-woning is de benaming voor een woning dat in het hele jaar evenveel stroom verbruikt als opwekt. Een energieneutrale woning. In sommige gevallen wordt er zelfs meer stroom opgewekt dan verbruikt. Deze woningen zijn super energiezuinig gebouwd en volledig zelfvoorzienend.
Hout wordt al jaren gebruikt in de bouw, en dat is ook niet voor niets. Hout is net als bamboe duurzaam omdat het natuurlijk materiaal is. Het gebruik van hout heeft veel voordelen, ook in duurzaam opzicht. Het groeit in principe relatief snel weer aan.
De meest gerecyclede materialen in Europa zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Voor het recyclen van deze materialen is minder energie nodig dan wanneer het materiaal nieuw uit grondstoffen vervaardigd wordt. Het kost meer energie om aluminium, staal en glas te recyclen dan papier of plastic.
glaswol: een duurzaam isolatiemateriaal
Glaswol is één van de meest duurzame isolatiematerialen. Het isoleert goed, helpt energie besparen en is bovendien milieuvriendelijk.