De Syrische vlag is te herkennen aan drie horizontale banen in de kleuren rood, wit en zwart met in de witte baan twee groene sterren. Deze vlag werd voor het eerst aangenomen in 1958 om Syrië te vertegenwoordigen als onderdeel van de Verenigde Arabische Republiek en werd op die manier gebruikt tot 1961.
Over de Syrische vlag
De vlag zoals wij die kennen is de vlag van de zittende regering, in Syrië zelf worden 2 verschillende vlaggen gebruikt. De politiek links georiënteerde oppositie gebruikt in plaats van een vlag met rood-wit-zwart met 2 sterren een vlag met de kleuren groen-wit-zwart met 3 sterren.
De nieuwe, met groen en zwart, zijn de panarabische kleuren; de drie sterren symboliseren de drie belangrijkste regio's van Syrie (sommigen zeggen dat ze staan voor drie Arabische revoluties die het land onafhankelijkheid brachten).
In 1972 werd de vlag opnieuw veranderd in de vlag van de Federatie van Arabische Republieken, dit was een poging Libië, Syrië en Egypte samen te brengen in een staat. Tijdens deze republiek werd er weer een horizontale driekleur gehesen met de kleuren rood, wit en zwart.
Rood staat voor de gevechten en het bloed dat is geofferd voor de vrijheid, wit staat voor de vrede en een stralende toekomst en zwart staat voor de donkere periode van het koloniale verleden. En het belangrijkste onderdeel van de vlag; de groene sterren hebben de kleuren van de Islam.
Van de bevolking is 87% moslim en 10% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht.
De president van Syrië is Bashar al-Assad, die zijn vader Hafiz al-Assad na diens dood in 2000 opvolgde. Voorjaar 2011 begon een vreedzame opstand tegen de Syrische overheid, die uiteindelijk uitmondde in een burgeroorlog met meer dan 586.000 doden en 5,6 miljoen mensen het land heeft doen ontvluchten.
Het is crisis op crisis in het noorden van Syrië, waar de mensen al dertien jaar moeten leven in oorlogsgebied. De aardbevingen van 6 februari 2023 zijn de zoveelste klap voor de inwoners. Vanwege de jarenlange oorlog werkten onze teams al in het gebied en konden zij direct in actie komen.
De economie van Syrië is ingestort en momenteel leeft zo'n 90% van de bevolking onder de armoedegrens. Dit betekent dat mensen moeten rondkomen van minder dan € 1,26 per dag, en daardoor hebben ze nauwelijks genoeg om eten te kopen.
De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
"In Syrië kus je een man drie keer, maar een vrouw juist niet. Dat is omdat je haar of haar man niet wilt beledigen." Hij vindt het gek om in Nederland soms een vrouw wel drie zoenen te geven, maar haar partner niet. "Dat is gek, dan wil ik de man ook gewoon drie keer kussen, dat voelt persoonlijker."
De officiële taal in Syrië is Arabisch. Daarnaast wordt er Koerdisch en Armeens gesproken. Syrisch orthodoxen spreken Aramees en ook Circassische talen uit het Noorden van de Kaukasus worden wijdverbreid begrepen.
Syrië ligt in het Midden-Oosten, tussen Turkije en Irak in. Het is 4.5 keer groter dan Nederland en heeft meer dan 20 miljoen inwoners.
De meeste Syriërs zijn gevlucht voor het regime van Assad. Dat heeft zich schuldig gemaakt aan vele mensenrechtenschendingen, zoals het onderdrukken, detineren en folteren van opposanten, en het gebruik van gifgas. Onduidelijk is wat met de vluchtelingen gebeurt als ze naar Syrië terugkeren.
In absolute zin tellen Amsterdam (1 414), Rotterdam (1 263) en Utrecht (963) de meeste inwoners uit Syrië. In verhouding tot de bevolking staan gemeenten met een asielopvanglocatie bovenaan. De asielmigranten die daar ingeschreven staan, zijn vaak nog in afwachting van woonruimte elders.
De veiligheidssituatie in Syrië is instabiel, onvoorspelbaar en gevaarlijk. In Syrië zijn dagelijks explosies, aanslagen en gevechten. Er zijn regelmatig luchtaanvallen en bombardementen, ook op plekken waar burgers zijn. De grenzen zijn gesloten.
Damascus werd gesticht in het 3e millennium voor Christus en is daarmee een van de oudste steden in het Midden-Oosten. In de middeleeuwen was Damascus het centrum van een bloeiende ambachtelijke industrie, gespecialiseerd in zwaarden en kant.
Circa 100 Nederlandse uitreizigers zijn nog in Syrië, Irak of Turkije. Ongeveer een derde van hen verblijft in Syrisch-Koerdische kampen al-Roj of al-Hawl (de vrouwen) of in diverse detentiecentra in Noordoost-Syrië (de mannen). Daarnaast verblijven in de regio nog ongeveer 150 minderjarigen met een Nederlandse link.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Syrië in 1946 onafhankelijk. In 1958 verenigden Egypte en Syrië zich tot de Verenigde Arabische Republiek, die door Syrië amper 3 jaar later al verlaten werd. In 1963 kwam de Ba'ath-partij aan de macht. In 1970 kwam Hafez al-Assad aan de macht, die het land leidde tot zijn dood in 2000.
Syrië erkent de Palestijnse nationaliteit wel. Dit heeft tot gevolg dat in Syrië geboren Palestijnen niet die nationaliteit verkrijgen omdat ze niet staatloos worden, maar Palestijn.
Aleppo is een stad in het noordwesten van Syrië, vlak bij de Turkse grens. Het is de hoofdstad van het gouvernement Aleppo. Met een inwonertal van 2.738.000 is het de grootste stad van Syrië.
De opvoeding die werd gehanteerd in Syrië is kenmerkend voor de opvoeding uit een collectivistische cultuur, waarin conformiteit en gehoorzaamheid belangrijke waarden zijn. Ze hanteren vaak dezelfde opvoedstijl in Nederland en geven aan geen behoefte te hebben aan opvoedondersteuning.
Syrië ligt in het Midden-Oosten tussen landen als Turkije, Irak, Jordanië en Libanon.
De Syrische keuken is een van de meest geprezen keukens in het Midden-Oosten. gerechten worden op kleine schaaltjes door met grote groepen gedeeld, Bekende gerechten uit Syrië zijn shoarma, falafel, baba ganoush, humus, muhammara en lahmajoen.
' 'Nederlanders weten niet dat het alfabet 3.500 jaar geleden in Syrië is uitgevonden, dat joden, christenen en moslims er in dezelfde buurt wonen en samen feestvieren. ' 'Moslims in Syrië zijn andere moslims dan in Saoedi-Arabië.