Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg.
De Nederlandse gezondheidszorg is één van de beste ter wereld. Iedereen betaalt eraan mee, via belastingen en de verplichte basisverzekering.
Nederlandse ziekenhuizen werken beduidend efficiënter dan Duitse. De ligduur van patiënten is in Nederland een vijfde lager en artsen zien tot tien keer meer patiënten. Dat concludeert onderzoeker Paul Arakelian van adviesbureau P5COM op basis van een vergelijkende studie.
De zorgkosten in Nederland vallen in totaal wel hoger uit, blijkt uit cijfers van The World Bank. In Nederland wordt per jaar ongeveer 4.268 euro per persoon aan zorgkosten besteedt, in België is dit bedrag 3.734 euro. De zorgkosten per persoon vallen in België ongeveer 15 procent lager uit dan die in Nederland.
Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund: 'Mirror, Mirror 2021: Reflecting Poorly' waarin de gezondheidszorg in de Verenigde Staten wordt vergeleken met andere hoge-inkomenslanden.
De Mayo Clinic Rochester, de Cleveland Clinic en het Massachusetts General Hospital (allen in de V.S.) behaalden de eerste plaats.
De lijst wordt aangevoerd door drie Amerikaanse ziekenhuizen, het eerste Europese ziekenhuis is het universitaire Charité-ziekenhuis uit Berlijn op plaats 5. UZ Leuven bezet als eerste Belgische ziekenhuis de 45e plaats en mag zich dus bij de 50 beste ziekenhuizen ter wereld rekenen.
De belangrijkste verklaring voor de toenemende kosten is technologische vooruitgang: dankzij nieuwe medicijnen en technieken zijn ziektes steeds eerder op te sporen en steeds vaker te genezen. Die nieuwe medicijnen en technieken zijn vaak duur. Bovendien zijn ziektes waar je vroeger aan doodging nu te genezen.
Volgens Global Agewatch, een index die onder andere economische zekerheid en gezondheid meet, zorgen de twee Scandinavische landen Noorwegen en Zweden het best voor hun ouderen. Op het gebied van onder meer levensverwachting, personen, openbaar vervoer en armoede scoorden de Noorwegen en Zweden het hoogst.
Soms is zorg in het buitenland veel duurder dan in Nederland. In het algemeen lijken Engeland, Frankrijk en Duitsland qua zorgstelsel het meeste op Nederland. Toch kunnen ook in deze landen de ziekenhuizen over minder mogelijkheden en faciliteiten beschikken.
De uitgaven voor gezondheidszorg als percentage van het bbp zijn het hoogst in de Verenigde Staten, het laagst in Polen. In de andere hier gekozen landen ligt dit percentage tussen de 9 en 12 procent. Nederland bevindt zich in het midden met uitgaven voor gezondheid van 10,2 procent van het bbp.
Spanjaarden betalen geen premie voor de zorgverzekering. Ze hebben namelijk een zorgstelsel met een financiering vanuit sociale premie. Maar ook Spanje is een land vol met privéklinieken, dus heeft Spanje ook een plek tussen de landen met de hoogste medische kosten voor toeristen.
Wat betreft zorgconsumptie per inwoner hoort Duitsland bij de top van de wereld. Dit heeft niet geleid tot topkwaliteit. In vergelijking met zes andere Europese landen met dezelfde sociaal-economi- sche status is de mortaliteit voor bij- voorbeeld darmkanker in Duitsland het hoogst.
De zorg is volgens velen onbetaalbaar geworden: een hoog eigen risico en stijgende premies zorgen bij de burger voor veel onvrede. Een groot deel van onze inkomens wordt tegenwoordig gespendeerd aan de zorg.
De ziekenhuizen die het laagst scoorden in het onderzoek waren het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan Den IJssel, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Waterlandziekenhuis in Purmerend, het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse, en het Zaans Medisch Centrum in Zaandam.
videoHet Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn de winnaars van de Ziekenhuis Top 100, die morgen verschijnt op deze site. De eerste is het beste streekziekenhuis, de ander is de nummer één bij de topklinische ziekenhuizen.
Het UMC Utrecht is het beste ziekenhuis van Nederland. Dat blijkt althans uit een lijst van Newsweek van The World's Best Hospitals 2020. Het UMC Utrecht is het beste ziekenhuis van Nederland. Dat blijkt althans uit een lijst van Newsweek van The World's Best Hospitals 2020.
Nergens ter wereld is de medische zorg beroerder dan in Birma (Myanmar), een land dat door de verbeterde politieke situatie nu juist erg in trek begint te raken bij toeristen.
Het grootste ziekenhuis ter wereld, het Chang Gung Memorial Hospital in Taiwan, heeft namelijk meer dan 10.000 bedden. Dat is meer dan de helft van een uitverkocht Ziggo Dome.
Het oudste ziekenhuis ter wereld. In het voorjaar van 1923 zal het 800 jaar geleden zijn, dat het St.Bartholomew's Hospital te Londen ge- sticht werd, en wel door RAHERE, een nar aan het hof van koning HENRY I.
Dan kunt u paracetamol gebruiken: 2 pillen (2 keer 500 milligram), 3 of 4 keer per dag. Slik deze hoeveelheid nooit langer dan 4 weken achter elkaar. Als dit niet genoeg helpt, kunt u er een NSAID bij gebruiken: ibuprofen, naproxen of diclofenac. Dit medicijn is er als pillen en als gel die u op het gewricht smeert.
In 2000 kostte het Nederlandse zorgsysteem 45,4 miljard euro, in 2021 was dat 124,7 miljard euro. Bijna een verdrievoudiging. Maar: alles wordt steeds duurder en de economie wordt steeds groter.
Houd er rekening mee dat in landen als de Verenigde Staten, Zwitserland en Canada de zorg flink duurder is dan in Nederland.