Momenteel is het zo dat een speler met een dubbele nationaliteit mag switchen zolang hij alleen oefenwedstrijden heeft gespeeld voor een bepaald land. Dat mag overigens al niet meer, als hij in de jeugd heeft gekozen voor een bepaald land en zijn keuze wijzigt voor de A-teams van één van de landen.
Voorheen konden spelers enkel nog wisselen na officieuze interlands of het ontstaan van een nieuw voetballand, maar dat wordt nu anders. De FIFA heeft bepaald dat voetballers voortaan na drie officiële duels nog altijd de overstap mogen maken naar een ander land waar zij de nationaliteit van bezitten.
De meeste stoppen rond de veertig jaar. Maar je mag natuurlijk langer spelen. Het hangt af van persoon tot persoon. Als je niet goed meer kan lopen ofzo dan zal je waarschijnlijk snel stoppen.
Als voetballer is het je droom om te worden gescout door een profclub. Hoewel het minder gebruikelijk is, is het nog steeds mogelijk om op late leeftijd gescout te worden door een profclub.
De Japanner Kazuyoshi Miura, met zijn 56 jaar de oudste profvoetballer ter wereld, heeft zaterdag zijn debuut gemaakt voor de Portugese tweedeklasser Oliveirense. Miura is eigendom van het Japanse Yokohama FC maar wordt tot het einde van het seizoen uitgeleend aan de Portugese club.
Tot 2020 mocht er in het betaald- én amateurvoetbal maximaal drie keer per wedstrijd worden gewisseld. Tijdens de coronapandemie is die regel veranderd naar maximaal vijf wissels. Wel heb je als coach nog steeds drie wisselmomenten.
Dit betekent dat elk team tijdens de wedstrijd maximaal 7x mag wisselen. Er mag teruggewisseld worden, zolang dit beperkt blijft tot maximal 7 wisselbewegingen.
Voetbalploegen mogen in de toekomst vijf spelers per wedstrijd blijven wisselen. Dat heeft de internationale spelregelcommissie IFAB besloten. De regel moet alleen nog worden bevestigd op een vergadering die vanwege de oorlog in Oekraïne is uitgesteld. Trainers mogen ook in de toekomst vijf keer blijven wisselen.
Sinds enkele seizoenen kan er bij een bijzondere blessure een extra wisselmogelijkheid vrijkomen in de Eredivisie. De zogeheten 'witte wissel' telt als een speler een blessure aan het hoofd oploopt en niet verder kan spelen.
Maar waarom eigenlijk? De verruiming van de wisselmogelijkheden – van drie naar vijf wissels per team – werd twee jaar geleden ingevoerd om de gezondheid van voetballers enigszins te bewaken; zij moesten in sneltreinvaart wedstrijden inhalen.Met meer wissels kon de fysieke belasting gespreid worden.
De KNVB heeft van de FIFA toestemming om met de pilot te beginnen. De extra wissel komt bovenop de vijf wissels die vanwege de coronapandemie al zijn toegestaan. Daardoor zou een team dus zes keer mogen wisselen, mocht een speler een mogelijke hersenschudding oplopen, verdeeld over vier wisselmomenten.
Er zal ook dit seizoen in de Europa League en Champions League toegestaan zijn om vijf wissels toe te passen, zo meldt de UEFA donderdag op Twitter. Ook mag de selectie uit 23 spelers bestaan.
Zo mag elk team vijf vervangingen doorvoeren. De coach heeft daarvoor wel slechts drie wisselmomenten tijdens de wedstrijd, om te veel onderbrekingen te voorkomen. De rust geldt niet als één van die drie momenten. In de knock-outduels na de groepsfase is bij verlengingen een zesde wissel toegestaan.
Bij officiële voetbalwedstrijden in de A-categorie van de KNVB mag een trainer 3 keer wisselen.Bij alle wedstrijden in de B-categorie mag er doorlopend gewisseld worden. Tijdens oefenwedstrijden in de A-categorie moet er overeenstemming worden bereikt tussen de twee trainers over het aantal wisselmogelijkheden.
De extra wissels in een wedstrijd werden in mei 2020 ingevoerd om de spelers te beschermen tegen overbelasting in de coronapandemie. De voorlopige maatregel werd nadien enkele keren verlengd en wordt nu dus definitief opgenomen in de spelregels.
In eerste nationale zullen voortaan vijf wissels mogelijk zijn.Vanaf tweede nationale tot en met vierde provinciale kunnen vier wissel doorgevoerd worden.
Gelden er nieuwe spelregels rondom het wisselen van spelers dit EK? Alle landen mogen tijdens de wedstrijden op het EK driemaal wisselen in de reguliere speeltijd. Wanneer er een verlenging aan te pas moet komen, krijgen de landen nog één extra wissel.
De spelregelcommissie van de FIFA heeft de tijdelijke optie om vijf spelers te wisselen per team, in plaats van drie, verlengd tot en met de zomer van 2021.
De verliezend finalist haalt 15 500 000 euro binnen en de winnaar krijgt 20 000 000 euro toegewezen. Daarnaast wordt er per gelijkspel 930 000 euro gereserveerd en nadien verdeeld op basis van het aantal overwinningen in de groepsfase.
Clubs in het betaald voetbal mogen komend seizoen meer spelers op het wedstrijdformulier zetten. Het maximumaantal spelers wordt uitgebreid van achttien naar 23 en dat betekent dat een trainer tot twaalf wisselspelers tot zijn beschikking heeft.
3.6.1 Jeugdvoetbal Bij wedstrijden van de JO15, JO17 en JO19 in de categorie A zijn maximaal vijf wisselspelers (inclusief de doelman) toegestaan. Een speler die eenmaal is gewisseld mag niet meer deelnemen aan de wedstrijd.
Om onnodige onderbreking van het spel te voorkomen heeft de FIFA ingesteld dat de vijf wissels per team in maximaal drie wissel mogelijkheden mogen toegepast worden.
Tijdens de wedstrijd mag elk team maximaal vijf spelers wisselen; Voor die vijf wissels mogen tijdens de wedstrijd drie wisselmomenten worden gebruikt. Dit is om te voorkomen dat het spel te vaak stilligt; Naast die drie wisselmomenten mag ook tijdens de rust worden gewisseld.
Ook vijf wissels tijdens het vorige EK voetbal
Tijdens het vorige grote toernooi, het Europees Kampioenschap voetbal in 2021 dat midden in de pandemie plaats vond, mochten landen ook vijf keer wisselen. Dit is de organisatie destijds goed bevallen.