Je kunt ook de appel met schil in mooie gelijkwaardige parten snijden.Pak vervolgens de parten en maak er weer een volwaardige appel van.En doe er een elastiekje omheen zodat het goed blijft zitten. Doordat er nu ook geen zuurstof bij kan komen zal je appel niet verkleuren.
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten.
Zo ga je te werk:
Leg je appelschijfjes of -partjes in het zoute water en laat ze 5 à 10 minuten weken. Giet en spoel de appels goed af in een zeef. Gaan ze direct in de brooddoos? Sluit de brooddoos goed af, want: hoe minder zuurstof er aan je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Bewaartip voor dit product. Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Citroensap kan soelaas bieden, maar ook als je geen citroenen in huis hebt, kun je de originele kleur en smaak van de appelpartjes perfect behouden. De gouden tip? Zout! Dat hoor je goed: als je de appelschijfjes even onderdompelt in een badje van zout water, blijven ze makkelijk enkele dagen hun frisse kleur behouden.
Druiven, bramen, frambozen, meloen, aardbeien, kiwi (appel en dergelijke had ik al opgenoemd) en zelfs sinaasappel gaat gewoon mee. Net als de kiwi snijd ik door midden en een lepel erbij, meloen vorkje, en sinaasappel, snijd in partjes (in de schil), eten ze zo op als een watermeloen.
Bewaar de appels op de goede manier.
De beste manier om gesneden appels te bewaren (na het gebruiken van een van de hierboven genoemde methodes) is in een hersluitbare plastic zak waar je zoveel mogelijk lucht uitknijpt. Leg die zak in de koelkast tot je ze gaat eten. Ze zullen dan opvallend vers en knapperig blijven.
Sommige soorten fruit, zoals appels, peren, bananen, worden snel bruin nadat ze ergens tegenaan zijn gestoten of nadat je ze hebt gesneden.
Ligt een rotte appel bij nog niet aangetast appels, dan zullen deze snel ook rottende plekken kunnen gaan vertonen. Vandaar ook het spreekwoord over een rotte appel. Geschilde appels of appelstukjes kun je in de koelkast nog 1 tot 2 dagen bewaren.
Heb je net een appel gesneden, is 'ie binnen een paar minuten alweer bruin. Hoe vervelend dit ook is, het hoort erbij.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Als je een kind hebt dat naar de basisschool gaat, is er op school ieder dag een eetmoment in de ochtend, het 10-uurtje. Als je dat eetmoment weet in te vullen met een gezonde snack leg je al een hele mooie basis voor een gezond eetpatroon van de rest van de dag.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Appels die slecht zijn geworden, kun je beter weggooien. Hoewel het eten van appels die beginnen te verouderen niet altijd gevaarlijk is, zijn appels net als andere verse producten onderhevig aan schimmelgroei.
Niets mis mee. Mocht je het willen gebruiken bij een gerecht dat er ook mooi moet uitzien kan je er iets zuurs overheen sprenkelen, citroensap of limoensap werkt hierbij heel goed tegen het bruiner worden. Ook dit geldt ook voor avocado's en peren.
Een bruine banaan is inderdaad nog prima eetbaar. Gevlekt zijn ze zelfs gezonder, omdat er meer antioxidanten in zitten dan in groene, onrijpe stukken fruit. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter hij smaakt. Dit komt doordat enzymen het zetmeel omzetten in suikers.
Bananen. Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven. Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.
Je kunt het beste vaststellen of Appels niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Appels slap zijn of plekjes vertonen en weinig tot geen smaak meer hebben, dienen ze weggegooid te worden. Een goede Appel voelt stevig aan en heeft een goede, knapperige bite.
Een appel wordt beurs doordat de celwanden van cellen in de vrucht met veel kracht kapot worden gemaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een appel laat vallen. De plek op de appel waar de kapotte (dode) cellen zich bevinden wordt zacht en vaak ook bruin.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.