Je moet in bezit zijn van een eigen Zwarte Pieten pak (kostuum) en deze moet er Zwarte Piet waardig uitzien; Je bent in staat om jezelf goed te schminken of je te goed laten schminken; Je hebt ervaring in het zijn van Zwarte Piet; Je moet klantvriendelijk zijn en het leuk vinden om huisbezoeken te doen.
Je kunt natuurlijk als Piet geboren zijn; naar de pietenschool geweest zijn en daar je pietendiploma hebben gehaald. Dat is de gemakkelijkste manier.
Daarom kwamen er vijf pietjes bij in 1934. Na de Tweede Wereldoorlog had Sinterklaas voor het eerst hulp van een massa Zwarte Pieten. En sindsdien is het aantal pieten enorm gegroeid. Volgens het Meertens Instituut zijn er momenteel ruim 4000 pieten in Nederland!
Wanneer is Zwarte Piet voor het eerst te zien? De eerste afbeeldingen van de zwarte knecht komen uit 1850. In het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht (van onderwijzer Jan Schenkman) is een nieuw soort Sinterklaas te zien, met een nieuw element in het verhaal: een hulpje. Een donkere man met kleurige kleding.
Eén tikje met de ring en de deur gaat open..."
Zwarte Piet bestaat in Duitsland niet. Sinterklaas wordt vergezeld door verschillende andere hulpjes, afhankelijk van deelstaat en regio. In grote delen van Duitsland is Knecht Ruprecht de rechterhand van Sinterklaas.
De Piet genaamd Wellespiet wordt gespeeld door Dick van den Toorn. Je hebt ook een Boekpiet en die wordt gespeeld door Marc Nochem en de Zielepiet door Abbey Hoes de Luisterpiet door Joep Onderdelinden. Boekpiet is Marc Nochem. Malle Pietje is in werkelijkheid Owen Schumacher.
Sinterklaas staat ook wel bekend als de bisschop van Myra: een historisch stadje in Turkije, waar je gigantische uitgehouwen steengraven in de rotsen bewondert! Al sinds de jaren vijftig worden figuren als Sinterklaas en de Kerstman (Santa Claus) in verband gebracht met de bisschop van Myra: Sint Nicolaas.
De kinderen gaan om de beurt naar de overkant van de lange mat en maken onderweg kunstjes. Ze bedenken kunstjes die pieten goed kunnen, zoals rollen, koprollen maken, hoog springen, een handstand maken, op handen en voeten lopen enzovoorts.
De avonturen van de bekendste Pieten van Nederland; Coole Piet, Danspiet, Testpiet, Superpiet, Muziekpiet, Profpiet, Bakpiet, Pietje Fernando en de Kadopieten zijn een begrip voor kinderen en volwassenen.
Als hoofddeksel dient een baret met veer. Soms draagt Zwarte Piet een jutezak mee met de cadeaus en het snoepgoed.
De roe wordt vaak als strafwerktuig gezien, waarbij er soms mee achterna gezeten of geslagen werd, maar vaker nog werd een roe in een schoen gestoken ten teken van straf of als teken dat men te oud was om cadeautjes te krijgen.
Iedere Sint verdient 100 euro netto per opdracht. De pieten die iets bijzonders kunnen krijgen 250 euro per opdracht. De stagiaires krijgen een stagevergoeding.
Hoe kan zwarte piet op het dak lopen? Antwoord: Op het dak lopen kun je niet zomaar. Op de Pietenschool in Spanje zijn heel veel daken nagebouwd zodat de Pieten goed kunnen oefenen.
Ja, ook in België! Al zijn er wel plaatsen waar Sinterklaas vervangen is door Sint-Maarten, een heilige die dezelfde functie vervult als Sinterklaas, maar zijn feestje viert op 11 november. Maar het overgrote deel van België viert Sinterklaas, en dat doet het volgens bepaalde tradities.
Hier wordt op verschillende zaken geduid: De vrouw van Sinterklaas, in Bergtesgaden Nikoloweib genoemd. In Venray is sinte Berb (Barbara) de begeleider/vrouw van Sint Nicolaas en in Friesland ging zij, zo zegt men, rond onder de naam Sintele-Zij. Dat Sinterklaas en/of de Zwarte Pieten door een vrouw worden vertolkt.
De echte heilige Sint-Nicolaas leefde echter in de Oudheid. Na zijn dood werd hij begraven in Turkije waar hij een paar eeuwen heeft gerust, daarna ruim 900 jaar in Italië. Sint-Nicolaas komt oorspronkelijk niet uit Spanje. Hij was bisschop van Myra, een havenstad in het huidige Zuidwest-Turkije.
De helper van de Sint heeft nog geen naam, hij is 'Moor', 'knecht' of 'Pieter-m'n-knecht'. Ook heeft hij nog geen roe of zak. Langzamerhand wordt de helper 'Zwarte Piet'.
Sinterklaas is al heel oud, maar we weten niet precies hoe oud. In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd. De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
Stefan de Walle speelt sinds 2011 de rol van de landelijke Sinterklaas, als opvolger van Bram van der Vlugt. Hij werd op voorspraak van Van der Vlugt, met wie hij eerder had gespeeld in het stuk Kopenhagen, gevraagd voor de rol.
Sinterklaas had in Nederland tot de 19e eeuw waarschijnlijk ook geen vaste helper. Voor andere personages (dus niet de hulp van Sinterklaas) waren wel al langer namen als Pieter met de Pooten (1749), Pietermansknecht (1833) en Pieter-me-Knecht (1850) in gebruik.
Net als in Nederland staat ook Oostenrijk de komende dagen in het teken van Sinterklaas. Echter wordt de heilige Nicolaas hier niet vergezeld door zijn pieten, maar door Krampus.
In Nederland en België is de mijter vooral bekend als het hoofddeksel van Sinterklaas, een traditioneel figuur gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra.