De dekens, wrappers en cocoons zijn hier ideaal voor. De Cocoon heeft hetzelfde effect als een voetenzak, maar is speciaal ontworpen voor pasgeboren kindjes en is kleiner, zodat je kindje niet omlaag kan zakken. Wil je liever dat je pasgeboren kindje wordt ingepakt, dan zijn er dekens en wrappers.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Kleed je baby lekker warm aan en zet je baby een mutsje op. Zo bescherm je je baby tegen wind en kou. Kleed je baby net zo warm aan als je jezelf aankleedt, maar bescherm hem extra met een winterzak. Er bestaan speciale winterzakken voor iedere kinderwagen en buggy.
Waar kan je een babydeken nog meer voor gebruiken? Naast een deken voor in een wieg of ledikant is het ook fijn om een lakentje te hebben voor in de kinderwagenbak of om over de buggy te gooien, hier is een wiegdeken ook goed geschikt voor.
Wil je een deken die je het gehele jaar door kunt gebruiken, dan adviseren wij de dubbele dekens, dit zijn dekens met twee lagen. In de winter gebruik je beide lagen zodat je kindje lekker warm blijft en in de zomer haal je een laag ervan af, zodat het niet te warm wordt.
Verwacht je een kleintje in het najaar of in de winter, dan kun je kiezen voor een deken met teddyvoering. Dit is lekker warm en zacht. Maar verwacht je een baby in de warme zomermaanden dan kan een teddyvoering te warm zijn en kun je kiezen voor een deken zonder voering.
Maar kun je deze voetenzakken ook gebruiken voor je pasgeboren kindje in de reiswieg? Liever niet! Voor een pasgeboren baby is de voetenzak te groot, hierdoor kan het zicht ontnomen worden van het kindje als deze in de reiswieg ligt en het kindje kan gaan zakken in de voetenzak.
Het zal ergens tussen de zes en twaalf maanden zijn. Zorg ervoor dat je kind in de wagen altijd een veiligheidsriempje om heeft. Ben je van plan om de wandelwagen vooral in de stad te gebruiken en voor korte stukjes, dan kun je kiezen voor een ander model dan wanneer je er lange wandelingen mee wil maken in het bos.
In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Daarom is het beter om de eerste 6 maanden een reiswieg te gebruiken.
Koude dagen
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes. Ik heb destijds deze hoeveelheden aangeschaft voor zowel de wieg als het ledikant. Daarna kwam ik erachter dat de kinderwagen ook 'beddengoed' nodig had in wiegformaat.
Buiten huis
Wanneer je naar buiten gaat krijgt je baby hetzelfde aantal lagen kleding aan als jij zelf plus 1 laag extra zoals bijvoorbeeld een deken. Belangrijk om te weten jij bent in beweging maar je baby ligt stil en koelt hierdoor sneller af.
Buiten heeft je baby extra bescherming nodig tegen de zon, omdat hij of zij een gevoelige huid heeft. Trek je baby daarom kleertjes aan die zijn of haar huid zoveel mogelijk bedekken, maar wel luchtig zijn. Kies voor katoen in plaats van synthetische stoffen. Katoen ademt en neemt het zweet beter op.
Compacter. Een buggy neemt een stuk minder ruimte in in de auto. En dat is wel zo prettig als je een kleine auto bezit of als jullie met de auto op vakantie gaan. Je neemt immers al zóveel spullen mee, dat je aardig wat ruimte nodig hebt en zoveel mogelijk ruimte wilt creëren.
Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.
Zit je baby lange tijd in één houding, dan krijgt hij niet de mogelijkheid om zijn motoriek en arm-, rug- en nekspieren te ontwikkelen. Hoe lang je baby in de maxi cosi mag? Het advies is om je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten.
In de maxi cosi of kinderwagen leggen baby's stil, waardoor ze het sneller koud krijgen. Met een warme deken of voetenzak buggy heeft jouw kleintje het heerlijk warm. Voor in de auto is een speciale voetenzak autostoel verkrijgbaar.
In een reiswieg vervoer je je kindje platliggend in de auto. Je kindje heeft zo meer bewegingsruimte en dat is beter is voor de motorische ontwikkeling. Wel biedt een reiswieg veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
Laken. De volgorde is eerst het laken en daarna de deken. Door een lakentje onder het dekentje te leggen, voelt je baby niks prikken of kriebelen. Dat is veel comfortabeler en veiliger voor de baby!
Een dekbedje kan te warm zijn en ligt bovendien los, waardoor baby's erin verwikkeld kunnen raken. Bovendien is het risico op wiegendood groter als het hoofd van de baby bedekt is. Gebruik daarom geen dekbedje voordat je kind 2 jaar is. Ook niet als fabrikanten beweren dat hun dekbed is goedgekeurd voor baby's.
Deken of slaapzak voor baby
Voor kinderen tot 2 jaar gebruik je dus geen dekbed, maar kun je kiezen voor: een slaapzak. een laken en een deken (van wol, katoen of fleece)