Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
Slechts één portie spruitjes van 200 gram zal aan jouw dagelijkse behoefte van vitamine C en vitamine K voldoen, terwijl je ook veel folaat, kalium, B-vitamines, mangaan en tal van andere voedingsstoffen zult binnenkrijgen.
Reken op een portie van ongeveer 250 gram verse spruiten per persoon. Spruitjes blijven in een open zak in de groentelade van de koelkast 4-7 dagen goed, afhankelijk van hoe vers ze waren toen je ze kocht.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
Spruitjes zijn goed voor je. Ze bevatten maar liefst dubbel zoveel vitamine C als sinaasappels. Het zijn toppers onder de kolen. Bloemkool, savooikool en andere kolen bevatten allemaal belangrijke voedingsstoffen.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel: in 100 gram rauwe spruitjes zit maar liefst 150 milligram vitamine C, terwijl in 100 gram sinaasappel 'slechts' 51 milligram vitamine C zit. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor een volwassen persoon is 75 milligram vitamine C per dag.
Gare spruitjes of een restje spruitjes uit pot (glas) over? Deze bereide spruitjes kun je nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Wel even over doen in een afgesloten bewaarbakje.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
2/ Spruitjes opwarmen
giftig worden. Daardoor kan de groente kankerverwekkend worden. Niet langer dan twee dagen in de koelkast (en wél in een afgesloten bakje).
- Bereid alles voor, een dag van te voren of de ochtend. - De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Kortom: Spruitjes kunnen rauw worden gegeten. In tegenstelling tot bepaalde andere groenten, granen en peulvruchten, bevatten spruitjes niet de gebruikelijke antinutriënten die sommige mensen vermijden. Wel kun je het glucosinolaatgehalte verminderen door ze te koken.
Spruitjes invriezen
Om spruitjes in de diepvries te bewaren moet je ze eerst even blancheren vooraleer ze in te vriezen (-18°C). In een goed afgesloten bakje of plastic zak blijven ze zeker een jaar goed. Vries ze niet allemaal samen in, maar verdeel de spruiten per portie.
Zowel gekookte als rauwe spruitjes kun je in de diepvries bewaren. Let op: ze mogen niet te lang in kamertemperatuur liggen. Daarnaast moet je alleen verse, rijpe spruitjes zonder rotte plekken invriezen.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Maar het is net dat veel te lang koken dat spruiten effectief vies doet ruiken. Een penetrante rotte eieren-geur die nog dagen in huis kan hangen.
Voeg de bevroren spruitjes toe aan ruim kokend water. Verwarm ze daarna ca. 6 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Uit de vriezer halen
Het beste kun je de spruitjes in de koelkast laten ontdooien. Als ze ontdooit zijn kun je ze afkoken. Als je gekookte spruitjes wil maken, moet je de spruiten ongeveer nog 5 tot 9 minuten koken.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Vitamine D zit van nature niet in heel veel verschillende producten. Koploper is vette vis, met enige afstand gevolgd door vlees en eieren. Per 100 gram [2]: Paling (gerookt) 20,4 mcg.