Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein.Zeekraal en lamsoor worden ook vaak gezien als vergeten groenten.
Er zijn minstens 10.000 soorten planten die je kan eten. Om voedselimperialisme van de grote agroindustrie à la Monsanto te bestrijden, moet je vergeten groenten eten.
De aardbeer is een bekende oergroente, die qua naam lijkt op de aardappel. Een aardpeer is een knol met een aantal puntige uitsteeksels. Het is een wat zoet en nootachtig geheel, dat je gewoon rauw kunt eten. Je kunt de aardpeer als oergroente onder andere goed combineren met broccoli, vis, noten, erwten en prei.
Waarom zijn we ze dan vergeten? Soms brachten groente gewoonweg niet genoeg op, waardoor de telers ermee gestopt zijn. Andere vergeten groente hadden een ietwat bittere of juist erg aardse smaak, waardoor ze wat minder in ons smaakpallet gingen passen.
Een vergeten groente is een groente, die niet heel erg bekend (meer) is. Ze maakten deel uit van het dieet van mensen die vroeger leefden. Sommige groenten waren toen zelfs erg populair of werden veelvuldig gegeten. Doordat we nu betere en andere groenten eten, werden deze groenten langzaam aan minder gegeten.
In Nederland hoort de aardappel niet bij de groenten, maar bij de brood en granen. Waarom is dat zo? In Nederland tel je aardappels niet mee als groenten. Net als groente bevatten aardappelen veel vitamines en mineralen zoals kalium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Rettich wordt ook witte zomerrammenas genoemd en de Japanse variant heet daikon. Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak is pittig, iets scherper dan die van radijs.
De meiraap, ook wel knolraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond. De meiraap is een echte lentegroente, vandaar ook deze naam. Hij wordt vaak verward met koolraap en koolrabi maar dit zijn toch echt andere groenten.
Deze bladgroente smaakt scherp, fris en een beetje zuur. Lekker is de stevige textuur en de knapperige bite. De smaak is overigens niet heel sterk en daardoor past het perfect in veel gerechten.
De bekendste soort is van buiten zwart. De twee soorten schorseneren zijn nauw verwant aan elkaar, maar ook aan de paardenbloem en sla. Wat ze gemeen hebben?
Wortels zijn onder te verdelen in verschillende soorten: bospenen, waspenen, winterpenen, Nantes en Parijse broei. De bospenen zijn de ''bosjes'' wortelen met het loof eraan. Waspenen daarentegen zijn al schoon en hebben geen groen meer. De winterpeen is de grootste en hebben geen loof meer.
Afnemende groenten zijn voedingsmiddelen die hun voedingswaarde verliezen wanneer ze te lang bij kamertemperatuur worden bewaard.
Scorzonera hispanica - Schorseneer, ook wel zwarte wortel, keukenmeidenverdriet, asperges voor de arme man of winterasperge genoemd is een verguisde, ouderwetse groente.
Deze veelzijdige groente bevat een hoog gehalte aan kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer, naast een indrukwekkende reeks vitamines, waaronder vitamine B, C, E en K. Evenals een hoog gehalte aan vezels en eiwitten. Daardoor heeft deze groente zes interessante gezondheidsvoordelen!
Product omschrijving. Uienscheut is een heel decoratieve kiemgroente met groen-witte slierten en een mooi, zwart kopje. Uienscheut is niet alleen decoratief maar smaakt ook lekker fris en prei- of uiachtig. Uienscheut is hetzelfde als preischeut.
Radijs bestaat voor 94% uit water en bevat toch grote hoeveelheden micronutriënten – vooral vitamine C en K. Terwijl vitamine C bijdraagt aan de normale werking van je immuunsysteem, is vitamine K grotendeels verantwoordelijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling.
Rammenas is een eetbare knol, die nauw verwant is aan radijs, rettich en daikon. In Nederland kan deze groente worden beschouwd als een vergeten groente, maar in bijvoorbeeld Duitsland is het een vrij algemeen verkrijgbaar product. In dit artikel bespreken we de rammenas en zijn toepassingen.
Knolselderij, Apium graveolens var. rapaceum, is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. Knolselderij vormt een knol met een diameter van zo'n 10 cm. De knollen voor industriële verwerking moeten groter zijn dan die voor verse consumptie.
Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe koolrabi tot 12 maanden bewaren. Blancheer de koolrabi 2-4 minuten kort voor invriezen. De koolrabi kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren.
Beide groentes worden vaak met elkaar verward, terwijl ze toch verschillend zijn. De koolraap is een echte wintergroente en smaak zoetig, terwijl de knolraap juist aan het einde van de lente en in de zomer geoogst wordt en ook wel meiknol genoemd wordt. Deze groente is meer radijsachtig van smaak.
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Zilvervliesrijst wordt ook wel bruine rijst genoemd.
Komkommer is een groente. Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten. Net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat.
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.