Denk aan de Olympus OM-D E-M10 Mark II, Olympus OM-D E-M10 Mark III, Olympus OM-D EM-5 Mark II, Olympus OM-D E-M1 Mark II, Panasonic DMC-GH5, Panasonic DC-G9. Ook met zulke camera's zijn uitstekende landschapsfoto's te maken. Dit omdat je vaak met ene lage ISO werkt en dan is de beeldkwaliteit hierbij ook goed.
Aangezien het meestal de bedoeling is om het landschap volledig scherp weer te geven, heb je voldoende scherptediepte nodig. Stel daarom de camera in op de diafragma voorkeuze stand (A(v)) met een diafragma tussen f/11 tot f/14.
Over het algemeen wordt een lens tot 24mm een groothoeklens genoemd. Er zijn groothoeklenzen die een vast brandpunt hebben. Hier kun je alleen brede beelden mee maken. Hoewel 24mm de standaard is voor een groothoeklens, lopen de brandpuntsafstanden bij dit type lens best uiteen.
Canon RF 100-500mm F4.
5-7.1L IS USM kunnen landschapsfotografen dingen op een heel andere manier zien dan met de standaard groothoekweergave. Hij is volledig wind- en waterdicht en is ongeveer even groot als het Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM-objectief.
De beeldhoek en het bereik van de lens
Het aantal mm bepaald de brandpuntsafstand van de lens. Bij camera's met een cropsensor begint de ideale brandpuntafstand voor landschappen bij 10mm. Bij full frame is dat zo'n 15mm. Je krijgt zo veel van het landschap in beeld en er ontstaat door de grote beeldhoek veel dynamiek.
De 24-105mm is een alleskunner
Van portretten, snapshots en landschappen tot architectuur met over hele bereik f/4.0 als lichtsterkte, deze lens kan het allemaal. Zelf kies ik daarom altijd voor het Sony FE 24-105mm f/4.0G OSS objectief voor mijn fototrips en helikoptervluchten.
Een extreme groothoek, een standaardzoomlens van 24-105mm, een telelens van 100-400mm en een macrolens. Zo weet ik zeker dat ik altijd de juiste lens bij mij heb. Tijdens echte klimtochten heb ik overigens vaak alleen de standaardzoomlens en de groothoeklens mee.
Bij conceptuele fotografie draait het om het verhaal achter de foto. Dat kan met een in-your-face-boodschap, maar het kan ook heel subtiel of zelfs verborgen zijn. Het gaat bij dit soort artistieke foto's om het verhaal, de sfeer of de emotie die de fotograaf wil vertalen naar een passend beeld.
De Fujifilm X-T4 is de beste optie die er momenteel is. Het is de beste APS-C camera die we ooit hebben getest en bouwt verder op de impressionante Fujifilm X-T3 met 'in-body image stabilization' (IBIS), hogere fotografeersnelheid en succesvolle ontwerpaanpassingen.
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
Conclusie. Zowel met Canon als Nikon spiegelreflexcamera's maak je als beginnende fotograaf opnamen van goede kwaliteit. De Nikon modellen presteren daarentegen wel wat beter in donkere situaties en hebben over het algemeen een groter aantal scherpstelpunten.
Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
EOS is een in 1987 begonnen serie analoge en digitale spiegelreflexcamera's (SLR) van de Japanse producent Canon. De naam EOS staat voor Electro-Optical System, maar werd gekozen om de Titaanse godin van de dageraad, Eos.
Ben je een zeer serieuze fotograaf en zoek je het beste van het beste? Kijk dan eens naar de Canon EOS 5D mark IV. De camera beschikt over een full frame sensor die contrastrijke beelden schiet met een snelheid van 7 beelden per seconde. Het is het ideale werkpaard voor de professionele fotograaf.
Of fotograferen nu je hobby of je werk is, ontdek de Canon full-frame spiegelreflex- en systeemcameramodellen. Tot de populaire modellen behoren de EOS R5, R6, 1D X Mark III en 5D Mark IV.
Dekt de populaire brandpuntsafstanden van 18-55 mm (kleinbeeldequivalent: 27-82,5 mm) met een maximaal diafragma van f/3.5–5.6. Dit objectief is perfect voor het maken van allerlei soorten foto's, van portretten tot landschapsfoto's. Het is ook ideaal voor het opnemen van HD-films.
Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8.
Hoe groter deze afstand, hoe dichterbij je het beeld haalt. Vanaf 24mm of kleiner wordt een lens een groothoeklens genoemd. Vanaf 70mm of groter is het een telelens.