Kan het kwaad? En hoe wordt het vastgesteld? Cornage levert bij de meeste paarden geen problemen op, alleen bij zware inspanning neemt het uithoudingsvermogen af.
Kan een paard met cornage in de sport presteren? Een paard met cornage kan in principe gewoon werken. Het eerst merkbare probleem is doorgaans het bijgeluid, een hoogtonig gefluit (gepiep) bij de inademing. Dit is vaak het beste te horen in galop bij het opspringen, want dat is het moment van inademen.
De meeste paarden met een vorm van lichte cornage kunnen daar tot op een bepaald niveau goed mee functioneren, en in deze gevallen is vaak geen behandeling nodig. Wanneer er echter sprake is van cornage waarbij het paard het erg benauwd heeft en het uithoudingsvermogen wordt aangetast, kan een operatie uitkomst bieden.
In de meeste gevallen zullen de afwijkingen van de stemband en het kraakbeentje langzaam maar zeker verergeren. In de voorwaarden van de KWPN staat daarom ook duidelijk omschreven dat als een paard tijdens het centrale verrichtingsonderzoek alsnog geluid gaat maken, het cornage-onderzoek kan worden herhaald.
Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband, in de meeste gevallen betreft het de linker stemband maar het kan ook bij beide voorkomen. Als de zenuwvoorziening van de spieren die de stemband aansturen uitvalt, raakt de stemband verlamd en hangt deze af in de luchtdoorgang.
Op het moment dat je paard symptomen laat zien zoals hoesten, neusuitvloeiing of lastiger ademhalen, is het goed om dit in de gaten te houden en contact op te nemen met de dierenarts. Paarden met IAD en RAO in de eerste fase help je enorm om erdoor heen te komen door ze zoveel mogelijk stofvrij te houden.
Hanentred is een aandoening van het zenuwstelsel van een paard, waarbij één van de achterbenen, of allebei, hoog wordt opgetrokken, soms tot op de buik. Het is vooral goed zichtbaar als een paard stapt. Het kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door een verwonding of het eten van giftige planten.
Spat is een veelvoorkomende klacht waarvoor paardeneigenaren bij de dierenarts komen: het paard loopt niet lekker, niet rad of er is sprake van een duidelijke kreupelheid in het achterbeen. Spat is osteo-artrose van de 2 onderste van de 4 gewrichtjes in het spronggewricht.
Bij cornage, een aandoening van de keel (larynx) van het paard, speelt erfelijkheid een belangrijke rol. 'Voorkomen is beter dan genezen' en dus is het controleren van toekomstige dekhengsten op cornage een zeer nuttig onder- zoek.
Een geopereerd paard kan niet meer hinniken. Omdat de linker- stemband vastgezet is, beperkt het hinniken zich tot een hees geluid.
Een piephak is een beengebrek waarbij we spreken van een zacht beengebrek. Zachte beengebreken typeren zich als overvulling van de gewrichtszakken, peesscheden en slijmbeurzen met vocht. Het wordt dan ook vooral gezien als een schoonheidsfout. De piephak is in feite een verdikking op het hielbeen van het paard.
Wat dan goed beoordeeld kan worden is de stand van de voorvoeten van voren gezien. Staan de voeten naar buiten gedraaid, dan praten we over een franse stand, draaien de hoeven naar binnen dan is het paard toontredend.
Haal het paard bij de eerste symptomen van hanetred onmiddellijk uit de wei. Inspecteer de wei op de aanwezigheid van giftige planten. Door goed weidemanagement, zoals regelmatig maaien, gras inzaaien en bemesten, zal de grasmat verbeteren waardoor de hoeveelheid giftige planten minder wordt.
De oorzaak is meestal een beknelling van de kuitbeenzenuw (nervus peroneus) bij de knie. De zenuw wordt klem gezet ter plaatse van de kuitbeenkop. Dit botpunt is voelbaar aan de buitenkant van het been, net onder de knie. De zenuw ligt daar op het bot en duikt daarna in een stugge tunnel van bindweefsel de spieren in.
Gewoon biggenkruid is een giftige plant voor paarden. Ze komt steeds vaker voor in tuinen, weilanden en zelfs in de stad.
Er zijn twee soorten hoest bij paarden: acute en chronische hoest. Hoewel een acute hoest met een goede behandeling binnen 1 tot 2 weken verdwijnt, is een paard pas na 3 maanden weer in volledige conditie. Wanneer een acute hoest niet tijdig wordt behandeld, kan dit resulteren in een chronische hoest.
Ademhalingsproblemen bij hond, kat en paard. In de zomer kunnen sommige dieren problemen krijgen met de ademhaling. Ze hijgen en hoesten en hebben maar weinig energie. Het is belangrijk dat de oorzaak van dit hijgen en hoesten achterhaald wordt.
Wat betekent het briesen bij paarden? Als je paard briest, is dat in de paardentaal een teken van ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld na een lekkere maaltijd het geval zijn: het paard briest en geeft aan dat hij vol zit en tevreden is. Sommige dieren briesen als ze na een rit of training weer naar de wei kunnen.
Afwijkende stand van de achterbenen, waarbij het paard te veel door de sprong (= hak) zakt (hoek sprong kleiner dan 145) (z.o. onderstandig)..
Week gekoot: een correcte loodlijn is aanwezig tot de kogel maar de voetas is lang en heeft een kleinere hoek dan 45 graden. Steil gekoot: een correcte loodlijn maar de voetas is kort en heeft een grote hoek dan 45 graden.
Laat uw veulen uiterlijk vanaf de derde levensmaand, met korte intervallen (om 4-5 weken) bekappen. Begin al in de eerste levensweken uw veulen op een speelse manier te leren hoeven geven, zodat er later geen problemen tijdens de hoefverzorging ontstaan.
In een acuut stadium zal de behandeling bestaan uit het afkoelen van de plaats van de schiefel of het toedienen van medicamenten. Het is bekend dat schiefels in sommige gevallen vanzelf verdwijnen, maar in de meeste gevallen zullen ze blijvend zijn.
Een gal kenmerkt zich door een uitpuiling van een gewricht zak, een peesschede of slijmbeurs, die duidelijk zichtbaar is bij het paard. De oorzaak van deze gallen kunnen zijn een overvulling van het gewricht of peesschede, welke weer veroorzaakt wordt door de overproductie van de gewricht of peesschede vloeistof.