Koude soep kan heel lekker zijn als het warm is. Er zijn soepen die speciaal koud bedoeld zijn, zoals vichysoisse en gazpacho. Maar je kunt natuurlijk elke willekeurige soep een tijdje in de ijskast zetten en dan koud opeten.
Sommige soepen zijn warm verrukkelijk en smaken koud een stuk minder lekker. Andere soepen verliezen bijna geen smaak wanneer je ze koud serveert en zijn daarom ontzettend geschikt om koud te eten. Dit is een kwestie van uitproberen.
Koude soep als superfood
Zeker ongekookt zijn ze erg gezond omdat ze, vooral dankzij de groente, veel voedingsstoffen bevatten die meestal verloren gaan als de ingrediënten worden gekookt. Als je koude soep eet, krijg je tegelijkertijd vitaminen, mineralen en vocht binnen.
Koude erwtensoep is ideaal om als lunch mee te nemen, als licht voorgerecht tijdens een zomers dinertje of samen met een stukje lekker brood als lichte maaltijd. In de winter kikker je op van een warm soepje, op een warme zomerdag doet een koud soepje net hetzelfde.
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip). Soep is handig om, in de vriezer, achter de hand te hebben. Ideaal na een drukke werkdag of bij onverwachts bezoek rond lunchtijd.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je verzadigd voelt, zodat je niet snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Soepen zijn geweldig om te eten als je ziek bent. Ze helpen je voldoende vocht binnen te krijgen en zijn makkelijk te eten.
Soep maken met extra veel groenten. Als je gezond wil eten, dan helpt soep je daar zeker bij. Soep is namelijk het ideale gerecht om extra veel groenten in te verwerken. Maak bijvoorbeeld een goedgevulde groentesoep of broccolisoep met extra groente.
Soep zit vol vitamines, mineralen en vezels
Maar andere gezonde stoffen, zoals bètacaroteen (wortelen) en lycopeen (tomaten), worden uit soep juist beter in het lichaam opgenomen. Mineralen zoals kalium, wat veel in groenten zit, blijven ook goed aanwezig in soep.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren. De soep is op basis van een roux, hij kan iets te dik worden. Doe er dan een scheutje water erbij.
Natuurlijk kun je de geheel afgekoelde erwtensoep ook invriezen.De soep kun je zo maximaal 3 maanden bewaren.
Smaken krijgen langer de tijd
Nadat gerechten afkoelen ontstaan er bepaalde processen en daarnaast krijgen de ingrediënten langer de kans om dieper in het gerecht te dringen en de smaak zo te intensiveren.
Zoals dat schuim. Schuim afscheppen van bouillon in de maak, want daar gaat het meestal om, doet men om een heldere bouillon te krijgen. Tijdens het verwarmen van het vlees stollen allemaal kleine eiwitdeeltjes aan de buitenkant ervan, en die laten vaak los.
Bewaartip voor dit product
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Verwarm de erwtensoep in een pannetje langzaam op een matig vuur, let op af en toe moet er geroerd worden! Opwarmen in de magnetron kan eventueel ook, ca.3 à 4 minuten op 600 Watt. Roer de soep halverwege de opwarmtijd eventueel even om.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Het advies is om dan vezelrijk en gezond te eten. Dus eet veel groente en fruit, volkorengraanproducten en peulvruchten. Drink daarnaast genoeg water en beweeg voldoende. Zo help je de ontlasting soepel te maken.
Praktische tips bij obstipatie of verstopping
Denk bijvoorbeeld ook een soep; snert, bruine bonen soep of linzesoep. Drink minimaal 2 liter vocht per dag.