De pinksterbeweging, of pentecostalisme, is de snelst groeiende religie ter wereld.
De islam is daarmee de snelst groeiende godsdienst ter wereld – en de enige die sneller zal groeien dan de wereldbevolking, die tussen 2010 en 2050 naar verwachting zal toenemen met 35 procent tot 9,3 miljard.
Godsdienst is een geloof beleden binnen een bepaalde (kerk)gemeenschap. De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 31% van de wereldbevolking), de islam (25%), het hindoeïsme (15%) en het boeddhisme (5%).
Moslims komen op de tweede plaats. Beide religies zullen de komende decennia verder groeien. Omdat de islam echter sneller groeit wordt die tegen 2060 nagenoeg even groot als de christelijke godsdienst. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Amerikaanse Pew Research Center.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Onder het scenario 'gemiddelde migratie' neemt de moslimbevolking volgens Pew toe tot 11,2 procent, wat neerkomt op 58,8 miljoen moslims in 2050. Nederland zal dan 2,2 miljoen moslims tellen. Het gaat hierbij om migratie die voortkomt uit economische overwegingen, studie of familiehereniging.
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
Het hindoeïsme onderscheidt zich van de andere wereldgodsdiensten doordat het geen stichter of 'geboortedatum' heeft. De religie is organisch ontstaan.
De hoogste percentages worden waargenomen in de gebieden rond de grote steden. In Groot Amsterdam is 12,7 procent van de bevolking islamiet, in de agglomeratie 's-Gravenhage 11 procent en in Groot-Rijnmond 9,9 procent. Op enige afstand volgen de Zaanstreek met 8,8 en Utrecht met 7 procent.
en 'Hoe kan ik een leven van betekenis?' Die existentiële vragen staan centraal in de vijf grote wereldgodsdiensten - en dat is niet het enige wat deze religies met elkaar verbindt. John Bellaimey verklaart de vervlochten geschiedenissen en gewoonten van het hindoeïsme, jodendom, boeddhisme, christendom en islam.
De Vijf Wereldgodsdiensten Christendom, Jodendom, Islam, Boeddhisme, Hindoeisme.
De islam is de tweede grootste godsdienst ter wereld, met meer dan 1,6 miljard gelovigen. Deze moslims zijn er van liberaal tot zeer orthodox. De islam kent twee grote stromingen: het soennisme en het sjiisme .
Midden-Oosten
Er wonen op de wereld ruim 1,5 miljard moslims. Bijna het hele Midden-Oosten is islamitisch. Ook in Noord-Afrika is het grootste deel van de bevolking islamitisch, vaak meer dan 95% van de bevolking. Maar het land met de meeste moslims is Indonesië: ruim 200 miljoen.
Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.
Het is vooral aan Azië en Afrika te danken dat het christendom groeit, met percentages van respectievelijk 2,6 en 2,4 per jaar. De tellers op de site bewijzen het. Dat zijn ook de continenten waar de islam het sterkste groeit. In een aantal landen komen de religies elkaar tegen op de zingevingsmarkt.
Heilige koe
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Reïncarnatie na de uitvaart
Reïncarnatie, oftewel wedergeboorte, staat centraal in het leven van alle hindoes. De mens is opgenomen in een cyclus van leven en dood die zich telkens weer herhaalt. Uiteindelijk kan de hindoe zijn bestemming vinden door op te gaan in het eeuwig goddelijke.
Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. In het Indiase denken is de god Brahma de schepper, Vishnu de onderhouder en Shiva de vernietiger van de schepping. In sommige gedaanten is Shiva een 'algod' die alle functies vervult.
Voodoo-aanhangers geloven in het bestaan van één God, een soort oppergod. Die God is zó groot en machtig dat stervelingen er niet mee kunnen praten. Deze God wordt nooit afgebeeld en heeft verschillende namen. De meest voorkomende zijn: Mawu en Bondye.
Krishna is de God van de Liefde en de Kracht. Hij is zo belangrijk omdat hij de mensen leert hoe je een goed leven leidt. Het belangrijkste verhaal over Krishna is de Bagavad Gita. Daarin wordt beschreven hoe Krishna, Arjuna te hulp komt.
De godsdienst van de joden is het jodendom. Volgens een joodse wet ben je alleen joods als je moeder dat is. Maar je kunt je ook bekeren tot het jodendom. Het Hebreeuws is de taal van het jodendom.
Moslims in Frankrijk
Cijfers variëren maar naar schatting wonen en werken in Frankrijk 5 à 6 miljoen moslims. Daarmee herbergt de 'hexagone' de grootste moslimpopulatie van de Europese Unie.
Tussen 17,1 en 21,5 miljoen inwoners in 2050
In de variant 'Groei' groeit de bevolking door tot 21,5 miljoen mensen in 2050, in de variant 'Krimp' is er een lichte afname naar 17,1 miljoen.
Islamisering of islamificatie is het proces van de omvorming van een samenleving naar de islamitische religie, cultuur en wetgeving.