U ontslaat een werknemer of u verlengt het contract niet. Dan moet u vaak een transitievergoeding betalen. Een transitievergoeding is een vergoeding als compensatie voor het ontslag. De hoogte van de vergoeding hangt af van het maandsalaris en het aantal dienstjaren.
Werknemers kunnen sinds 1 januari 2020 direct een transitievergoeding krijgen als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Dit geldt ook voor ambtenaren met een arbeidsovereenkomst. Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar.
Werkgever mag alleen bij uitzondering transitievergoeding weigeren. Als een werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt, heeft de werknemer recht op een transitievergoeding. Alleen in uitzonderlijke situaties krijgt hij die vergoeding niet.
Als uw werknemer is ontslagen, omdat hij ernstig verwijtbaar handelde. Als uw werknemer bij het ontslag nog geen 18 jaar is en hij gemiddeld niet meer dan 12 uur per week heeft gewerkt. Als uw werknemer de AOW-leeftijd bereikt of de leeftijd bereikt dat hij recht heeft op pensioen.
Je hebt in heel veel gevallen recht op een transitievergoeding. Wij zetten de voorwaarden voor je op een rijtje. In principe heeft iedere werknemer vanaf de eerste werkdag al recht op een transitievergoeding. Je ontslag moet dan wel op initiatief van je werkgever zijn.
Je transitievergoeding moet voldaan worden gelijktijdig met je eindafrekening. Dit is tot een maand na je einde dienstverband. Je hebt uiterlijk drie maanden de tijd om je transitievergoeding (bij de rechtbank) te vorderen, anders vervalt het recht op je transitievergoeding.
U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.
Recht op transitievergoeding
De transitievergoeding is een geldbedrag dat uw werkgever aan u betaalt. U heeft recht op een transitievergoeding als u in loondienst werkt en uw werkgever uw contract stopt. Bijvoorbeeld door: uw contract op te zeggen, na toestemming van UWV.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren;1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en;1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
De bepalingen aangaande de transitievergoeding zijn van dwingend recht. Dat betekent dat daarvan niet mag worden afgeweken. In de praktijk komt het voor dat in arbeidsovereenkomsten bepalingen staan over vergoeding bij einde dienstverband.
Met de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) hebben ook werknemers met een tijdelijk contract recht op een transitievergoeding. Dat geldt al vanaf je eerste werkdag.
de werkgever heeft de transitievergoeding betaald aan de werknemer.
Bij de berekening van de transitievergoeding is uw brutoloon het uitgangspunt. Dit is het brutoloon dat u in uw contract hebt afgesproken. Uw loon kan lager zijn geweest door bijvoorbeeld ziekte of verlof. Dit heeft geen invloed op het voor u geldende brutoloon.
De transitievergoeding is een ontslagvergoeding. Maar een ontslagvergoeding hoeft niet altijd de transitievergoeding te zijn. Het verschil is dat de transitievergoeding en de berekening hiervan vastgelegd is in de wet. In de wet is een rijtje opgenomen wanneer de werknemer recht heeft op een transitievergoeding.
De transitievergoeding is enerzijds bedoeld ter compensatie van ontslag en anderzijds om de werknemer in staat te stellen de transitie naar een andere baan te vergemakkelijken. De vergoeding is bedoeld voor scholing of begeleiding naar ander werk, maar de werknemer is niet verplicht de vergoeding hieraan te besteden.
Dat het betalen van een transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst niet verplicht is, maakt niet dat je werkgever je zomaar zonder enige vergoeding kan wegsturen. Een jurist kan jou hierover adviseren of zelfs voor je transitievergoeding onderhandelen indien je niets of te weinig vergoeding meekrijgt.
Let op dat u bij ontslag met wederzijds goedvinden geen transitievergoeding krijgt. U onderhandelt zelf over uw eventuele financiële vergoeding. U bent niet ziek. Dit is belangrijk want als u akkoord gaat met uw ontslag terwijl u ziek bent, krijgt u misschien geen uitkering.
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
De transitievergoeding is een optelsom van deze 3 berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren;1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en;1/1095 maandsalaris voor resterende dagen.
Als u een transitievergoeding accepteert heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van uw WW uitkering.
Het is niet zo dat u de transitievergoeding kunt aanvragen. Als uw werkgever u ontslaat via UWV of via de kantonrechter, dan heeft u recht op een transitievergoeding. Dan voert uw werkgever dus een ontslagprocedure tegen u, waartegen u verweer moet voeren. Daarvoor voor heeft u een arbeidsjurist nodig.
Hoogte transitievergoeding: 1/3 maand per gewerkt jaar
Als uw 1-jaarcontract NIET verlengd wordt, ontvangt u dus 1/3 maandsalaris als transitievergoeding. Wilt u weten hoe hoog de transitievergoeding is waar u recht op heeft? Meer over transitievergoeding berekenen.
Transitievergoeding na 2 jaar ziekte
Bent u 2 jaar ziek geweest en krijgt u ontslag?Ook dan heeft u recht op transitievergoeding. Het maakt niet uit of u nog ziek bent op het moment dat u wordt ontslagen.
Het vakantiegeld moet meegenomen worden bij de berekening van de hoogte van de transitievergoeding, omdat vakantiegeld ook inkomen is. De hoogte van de transitievergoeding hangt immers af van het jaarlijkse inkomen. Bij transitievergoeding wordt vakantiegeld dus berekend.