De meest kosmopolitische plek om te wonen in Rotterdam is natuurlijk het centrum. Hier gaat het leven 7x24 uur door. Een studio of appartement met uitzicht op bijzondere architectuur, of op de Maas, is een genot. Samen met Kralingen is het centrum bij studenten, expats en jongeren dé plek om te wonen.
De rijkste wijk van Rotterdam is Kralingen-Oost.
De buurt Cool in het centrum van Rotterdam telt op de binnenstad van Eindhoven na de meeste inbraken van het land met in totaal 1462 incidenten in vijf jaar tijd. Verder staan de buurten Stadsdriehoek (1434), Groot-IJsselmonde (1156), Vreewijk (891) en Blijdorp (783) in de lijst.
Toch is Oud-Crooswijk ook anno 2021 een van de armste wijken van Rotterdam en Nederland. Nog altijd hebben veel mensen moeite met rondkomen, groeien kinderen op in armoede en zijn er taalproblemen. En dan zijn de effecten van de corona-pandemie nog niet eens bekend.
Ten aanzien van de veiligheid zijn we op de goede weg: de veiligheidsindex steeg van 100 in 2014 naar 108 in 2018 tot 110 in 2020. Het wijkprofiel 2020 laat zien dat Rotterdam steeds veiliger wordt en dat de bewoners zich ook veiliger voelen.
Onveilig in Rotterdam
Genoeg over Nederland, hoe zit het in Rotterdam? Helaas: bij ons ligt het onveiligheidsgevoel een stuk hoger dan landelijk. 41,2% voelde zich hier vorig jaar wel eens onveilig in de stad. Ook voelt 25,9% van de Rotterdammers zich wel eens onveilig in hun eigen wijk.
Er wonen 328.569 huishoudens in de gemeente Rotterdam en de gemeente telt 9 woonplaatsen, 22 wijken en 92 buurten. Gemeentelijke herindeling: toevoeging in 2011 van de gemeente Rozenburg aan de gemeente Rotterdam. De naam Rotterdam wordt 2 keer gebruikt: voor deze gemeente en voor de woonplaats Rotterdam.
Op weetmeer.nl/buurt kunt u de 'Buurtzoeker' invullen. Aan de hand van uw woonwensen krijgt u een advies over welke buurten goed bij u zouden passen. U ziet dan ook meteen of er in die buurt een huis te koop is.
Rotterdam-Zuid bestaat uit vier deelgemeenten: Charlois, Feijenoord, Hoogvliet en IJselmonde. Deze deelgemeenten worden opgedeeld in verschillende wijken. In totaal wonen er rond de 200.000 inwoners in dit stadsdeel, een derde van het totale inwonersaantal van de stad Rotterdam.
Rotterdam-Zuid omvat het gedeelte van Rotterdam, dat ten zuiden van de Nieuwe Maas ligt. Rotterdam-Zuid telt, met de bestuurscommissiegebieden Charlois, Feijenoord en IJsselmonde circa 240.000 inwoners. Van oudsher wordt gesproken over "op Zuid" (in plaats van "in Zuid").
Studeren in Rotterdam
De wijken waar de meeste studenten wonen zijn Kralingen en Crooswijk. Maar eigenlijk vindt je in alle wijken van de Deelgemeente Kralingen-Crooswijk veel studenten: Rubroek, Nieuw-Crooswijk, Oud-Crooswijk, Kralingen-West, Kralingen-Oost, Kralingse Bos, De Esch en Struisenburg.
Een paar gebieden springen er in Rotterdam echt uit voor studenten. Kralingen, vlakbij de Erasmus Universiteit, is de klassieke wijk om je kamer te vinden. En ook op Zuid, vlakbij Hogeschool InHolland, en in West, bij een aantal vestigingen van Hogeschool Rotterdam, vinden veel studenten hun kamer.
Amsterdam (met 28 duizend studentenhuishoudens), Groningen (25 duizend), Utrecht (23 duizend), Rotterdam (15 duizend), Nijmegen (14 duizend), en Delft (10 duizend) waren samen goed voor de helft van alle studentenhuishoudens in Nederland.
Crooswijk staat met twijfelachtig eer op nummer 1. Naast Crooswijk staan ook Tussendijken, Bospolder, Oude Noorden, Rubroek en het Oude Westen op de lijst.
Alle problemen die brancheorganisatie Aedes onlangs signaleerde in de nieuwe achterstandswijken zie je in Rotterdam-Zuid namelijk in het kwadraat. Alle indicatoren staan daar op rood, dus qua scholing, schulden, werkloosheid, taalachterstand, leefstijl, et cetera. En dat in een stadsdeel zo groot als heel Eindhoven.
Rotterdam-Zuid staat niet bekend om zijn veiligheid: een schietpartij is Zuid niet vreemd. Daarbij is het nog ver fietsen ook. Het maakt dat studenten de goedkope huizen liever links laten liggen. Maar ten zuiden van de Nieuwe Maas valt wel degelijk een wereld te ontdekken.
De vermindering van criminaliteit is niet in de eerste plaats te verwachten van politie en justitie, ondanks de beste technologische ondersteuning, maar van een samenleving met meer gelijkheid en voldoende inkomen, adequate huisvesting en goed onderwijs voor iedereen.
De Rotterdamse wijk Lombardijen is steeds meer een walhalla voor inbrekers. Het aantal woninginbraken is in de eerste helft van het jaar explosief gestegen vergeleken met dezelfde periode in 2018. Ook het aantal geweldsdelicten, inbraken in voertuigen en vernielingen nam flink toe.
In Rotterdam Noord ontmoet je meer dan 50.000 inwoners. Noord is een aantrekkelijk stadsdeel en bestaat uit 6 wijken: Agniesebuurt, Bergpolder, Blijdorp, Liskwartier, Oude Noorden en de Provenierswijk. Een van de bekendere winkelstraten is het Zwaanhals.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
Duurste buurten
De Keizersgracht spant de kroon, met 583 woningen die een miljoen of meer waard zijn. Qua buurten staat de Cornelis Schuytbuurt met 800 miljoenenwoningen bovenaan in Amsterdam, en op de tiende plaats in heel Nederland. Ook op IJburg neemt het aantal stenenmiljonairs toe, meldt het rapport.
Bij een inkomen onder de lage-inkomensgrens spreekt het CBS van een huishouden met een laag inkomen of van een huishouden met risico op armoede. In 2020 lag de grens voor een alleenstaande op 1.100 euro per maand, voor een paar was dat 1.550 euro.