Meng rood, blauw en ivoor en je krijgt een oud roze kleur.
Als je een heel donkerroze verf wilt maken, begin je met een bodempje van wat rode verf in een mengbakje of bekertje. Dit is je basis voor het mengen, en zo kun je jouw eigen kleur roze verf maken. Daar doe je vervolgens een klein beetje witte verf bij.
Roze is namelijk een roodtint, maar in de natuur is het een combinatie van rood en violet. Gelukkig kun je gemakkelijk roze verf, glazuur of kleurstof maken door rood te mengen met wit.
Omdat oud roze geen hele uitgesproken kleur is, kun je deze tint goed combineren met andere kleuren en verschillende woonstijlen. De zachte, speelse kleur staat voor ontspanning en kalmte. De kleur combineert erg goed met witte en andere neutrale tinten, maar is ook een perfecte match met pasteltinten en warme kleuren.
Gewoon roze krijg je door rood en wit te mengen. Picasso gebruikte hele bijzondere tinten roze, niet alleen maar het gewone roze. Hij mengde er een klein beetje geel, of wat blauw of groen of grijs doorheen. Gewoon een kwestie van uitproberen dus…
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Een aantal voorbeelden van warme kleuren zijn: oranje, appeltjesgeel, roestbruin, steenrood, maïsgeel, gelig bruin, okergeel, olijfgroen, goud. Voorbeelden van koele kleuren zijn: roze, blauw, grijs, blauwpaars, citroengeel, blauwrood, blauwgroen, zwart, wit, zilver.
Dit zijn pittige (heldere) pastels met in verhouding nog veel 'kleur'. Voor een gedempt type zijn ze te opvallend, dit kleurtype is mooier in pastels met een zweempje grijs erin. En het spreekt voor zich dat je ook warme (zalmroze) en koele (oudroze) pasteltinten hebt.
Draag het met zwart
Zachtroze komt het beste tot zijn recht als je hem mixt met een harde contrast kleur. Met zwarte items (of een andere donkere kleur) zal roze er namelijk meteen uitspringen. Je kunt je look nog stoerder maken door er een leren jack, biker boots of zwarte rok bij te dragen.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
-Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij. -Om oranje donkerder te maken, meng rood erbij.
grijs.
Meng rood, blauw en ivoor en je krijgt een oud roze kleur.
Crème is een kleur die zich tussen geel en wit situeert. De kleur heeft zijn naam te danken aan room, die geproduceerd is van de melk van runderen die grazen in een natuurlijk weiland met planten die rijk zijn aan gele, carotenoïde stoffen. Hierdoor krijgt de witte kleur een heel lichte gelige tint erdoorheen.
Doe wat witte en wat rode verf op een palet. Begin gewoon door een klein beetje rood bij het wit te doen, en meng goed. Blijf steeds een klein beetje rood toevoegen en meng vervolgens weer totdat je de kleur roze hebt waar je mee wilt werken. Probeer niet om roze te maken door wit bij rood te doen.
De oud roze tint Mild Plum is ook van Flexa. Vergeleken met Iets appel is Mild Plum iets meer vergrijsd en gedempt. In het Engels wordt deze tint ook wel Dusty pink genoemd.
Combineer oud roze met bruin, grijs, taupe, beige en ecru. Pastel roze kan met de meest uiteenlopende kleuren worden gecombineerd. Er zijn diverse outfits mee te maken. Ook is het leuk om pastel roze te combineren met andere pastelkleuren.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur.
Vergrijsde tinten
Deze kleuren heten eigenlijk de 'nieuwe grijzen', oftewel grijstinten met een ziel en diepgang. In een kleurpalet zijn het de 'grijzen' die de andere kleuren of de felle accenten rijker maken.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Blauw, grijs, paars, groen, zwart en wit zijn weer typische koele kleuren. Deze zijn juist kalmerend en ontspannend. Daarom voelen juist de introverte mensen, die van rust, duidelijkheid en ruimte houden, zich hier fijn bij. Je zult bij deze mensen dan ook niet snel een rode of oranje wand tegenkomen.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
Het maken van bruin via kleurmenging is ook uniek omdat het op veel verschillende manieren kan worden gedaan. In de schilderkunst wordt het meestal gemaakt door zwart met oranje te mengen. Hoewel het mengsel lijkt op een donkerder oranje tint, geeft het in feite een mooie bruine tint als het goed wordt gedaan.
Geel en blauw wordt samen groen.