Het merk Marjoman staat bekend zijn goede kwaliteit leer dat boterzacht is. De kaptoom is zeer geschikt voor longeren, grondwerk, in hand work en klassieke rijkunst. De kaptoom heeft kaakriem voor optimale pasvorm en extra stabiliteit waardoor hij niet zal gaan schuiven en de ogen altijd vrij zullen blijven liggen.
Een goed kaptoom bestaat uit soepel leer en er zit geen ijzer in de neusriem OF het ijzer is omhuld met voldoende zacht materiaal. Op de neusriem zitten 3 ringetjes, 1 in het midden en op elke zijkant ook 1. Aan de middenste ring maak je het leidtouw vast tijdens het grondwerk of de longe bij het longeren.
Een nylon kaptoom kun je reeds online bestellen voor ongeveer 20 euro. Lederen kaptooms vind je vanaf 50 euro, maar als je een beetje kwaliteit wil zal je minimaal 100 à 150 euro moeten neertellen. Als je extra opties wil of een cavemore, zul je nog duurder uitkomen.
Door met je paard te longeren kun je de lenigheid van je paard trainen. Het voordeel van een kaptoom is dat een paard niet gewend is aan druk in de mond en mondhoeken of paarden die de neiging hebben om naar buiten te lopen. Een kaptoom voorkomt dat er aan de mond getrokken wordt.
Het voordeel van de kaptoom is dat hij indirect inwerkt op het minder gevoelige neusbeen en op basis van druk achter de oren. In tegenstelling tot een werklijn of longe die direct is bevestigd aan de trensring van een hoofdstel, waardoor er een storing kan optreden in de aanleuning met het mondstuk.
De neusriem en kaakriem moeten zo strak dat het hoofdstel niet over het hoofd kan worden geschoven maar nog wel ruimte is om de onderkaak te bewegen. Hangt de neusriem te laag en te strak dan kan de ademhaling worden belemmerd. De druk van de kaptoom werkt in op de neusbrug en de bovenkant van de schedel.
Longeren kost vooral voor jonge paarden fysiek ontzettend veel kracht en energie. Longeer daarom tot maximaal twee keer per week maximaal twintig minuten per keer. Langer longeren wordt anders veel te belastend voor een (jong) paard. Verder zorg je voor een afgesloten rijbaan of paddock met een stabiele bodem.
Longeren zonder hulpteugel kan aan een halster of hoofdstel. Bij het hoofdstel heeft het paard een bit in, bij het halster heeft het paard geen bit in.
Als je paard drie jaar oud is, kan je voorzichtig wat meer gaan doen. Veel mensen beginnen met grondwerk of longeren. Bij beide is er vaak sprake van heel veel 'rondjes draaien'.
Wist jij dat longeren een ontzettend goede aanvulling is op de training van jouw paard? Tijdens het longeren leer jij jouw paard om op eigen benen te lopen, en zichzelf te dragen zonder het gewicht van een ruiter op zijn rug. Met longeren kan jij jouw paard mooi in verbinding en balans leren lopen.
Vanaf 3,5 jarige leeftijd zadelmak te laten maken. En vanaf 4 tot 6 jarige leeftijd start ik met inrijden. Er wordt altijd gekeken naar de mentale en fysieke leeftijd van het individuele paard om te kunnen beoordelen waar hij aan toe is en wat zijn fysieke belastbaarheid is.
Omdat het touwtje door de bitringen loopt en niet aan het bit eindigt, kan het paard zelf iets variëren in houding en zoeken naar de meest ontspannen positie. Een van de voordelen van dit systeem boven het eerder genoemde longeersysteem is dat de touwtjes heel licht zijn.
De meeste mensen gebruiken een bijzet omdat ze willen dat hun paard beter over de rug gaat lopen of het paard de rug meer gaat ontspannen. Of omdat ze willen dat het achterbeen beter onder de massa komt. Sommige mensen zeggen dat longeren zonder bijzet een beetje beweging geven is, en geen trainen.
Longeer nooit te lang, begin bijvoorbeeld met 10 minuten per keer en bouw het op naar 20-30 minuten per keer, afhankelijk van je paard. Longeer je paard ook niet dagelijks, meestal is 1 tot 2 keer per week voldoende. Een goede warming-up en cooling down is ook bij het longeren belangrijk.
Door je paard te stimuleren om zijn achterbenen beter onder het lichaam te zetten spant hij zijn buikspieren aan en gaat hij met een ontspannen bovenlijn voorwaarts-neerwaarts naar de hand van de ruiter lopen. De ruiter dient hierop weerstand te bieden om het paard bij elkaar te rijden.
Laat je paard regelmatig zijn of haar benen stretchen en zijn of haar kin op de borst leggen. Ook de rug moet opgerekt worden door het hoofd omhoog te strekken en juist helemaal naar beneden en opzij. Tot slot is achterwaarts lopen een goede oefening wanneer je paard last heeft van een stijve achterhand.
Voltes rijden, zowel links- als rechtsom, is een goede oefening voor het rechtrichten. Met een cirkel van acht tot tien meter help je hem om meer in te stappen en om meer gewicht op zijn achterhand te dragen. Een volte is voor je paard vaak lastiger dan je denkt. Dit komt door zijn natuurlijke scheefheid.
Verzorging. Hoeveel uur beweging moet een paard per dag hebben? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Aan de teugel houdt in dat het paard ontspannen is en aan de hulp is van de ruiter. Hij reageert op de juiste manier en direct op de hulpen en er is een goed contact tussen de hand van de ruiter en de mond van het paard.
De teugels worden door deze ringen heen gehaald. Een martingaal moet voorkomen dat het paard zijn hoofd teveel omhoog kan brengen. Een martingaal wordt vooral in het springen gebruikt.
De martingaal voorkomt dat het paard het hoofd omhoog gooit en zich daarbij onttrekt aan de ruiterhand. Deze coorigeert het paard wanneer het wil steigeren. Als het paard het hoofd in de gewone houding houdt is de martingaal niet in werking.
Een gogue is een hulpmiddel om de houding van je paard te verbeteren. De gogue van Dy'on is gemaakt van een degelijke kwaliteit leer en kan zowel voor het rijden als longeren gebruikt worden. Een gogue zorgt ervoor dat je paard makkelijker nagevelijk wordt en in een ontspannen aanleuning loopt.
Longeren is een onderdeel van Gymnastiserend Grondwerk en dus een schitterende manier om jouw paard te gymnastiseren. Maar pas op: longeren kan alleen maar gezond zijn voor het paard als het op een verantwoorde en correcte manier gebeurt.
De thiedeman is een combinatie tussen een slofteugel en een martingaal. Het heeft het meeste weg van een martingaal. De riemen van de thiedeman komen overeen met die van de martingaal, maar worden niet met ringen aan de teugels gehangen.
Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud. Naarmate een paard ouder wordt, kunnen verschillende aandoeningen hun intrede doen bij het paard.