De bekendste zijn de primaire kleuren (geel, blauw en rood) tegen over de secondaire kleuren (paars, oranje en groen), geel tegen paars, blauw tegen oranje en rood tegen groen. Het effect is dat de kleuren elkaar versterken.
Contrasterende kleuren zijn die kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, zoals rood en groen, oranje en blauw of geel en paars. Als contrasterende kleuren naast elkaar worden gezet, dan lijken ze allebei veel levendiger en intenser.
Het sterkste kleurcontrast bestaat tussen de complementaire kleuren; volgens Itten was dat tussen rood en groen, geel en paars, blauw en oranje.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
De complementaire kleuren houden met elkaar verband in de zin dat als een gekleurd object wordt beschenen met wit licht, de kleur wordt gereflecteerd en de complementaire kleur geabsorbeerd. Een kleur en zijn complementaire kleur leveren bij elkaar opgeteld wit licht op.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.
Secundaire kleuren: oranje, paars en groen. Secundaire kleuren zijn altijd een combinatie van twee primaire kleuren. Rood en geel geven oranje, blauw en rood leiden tot paars, blauw en geel vormen samen groen. Tertiaire kleuren: alle andere kleuren.
Bij groen is de complementaire kleur rood en omgekeerd. Groen en rood versterken dus elkaar het meest. Zo lijken groene voorwerpen nog groener door een rood voorwerp er naast te zetten. Een contrastkleur wordt toegevoegd in een tegenovergestelde kleur op de kleurencirkel.
Basiskleuren zijn het beste te combineren met deze groene tint. Wil je een rustige uitstraling in je huis? Kies dan voor basiskleuren als grijs, zwart of wit. Zo wordt een mintgroene muur echt een toevoeging aan je interieur.
Van Itten zegt dat je kan spreken van zeven verschillende kleurcontrasten. Dat zijn - het kleur-tegen-kleur contrast - het licht-donker contrast - het warm-koud contrast - het complementair contrast - het simultaan contrast - het kwaliteistcontrast - het kwantiteitscontrast.
In dit contrast worden de kleuren direct, zonder tussentonen, tegen elkaar gezet. Het sterkste kleur tegen kleur contrast is het contrast tussen de primaire kleuren magenta, geel en cyaan. Maar ook het contrast tussen rood, geel en blauw is sterk.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Olijfgroen kan met heel veel kleuren gecombineerd worden. Wat dacht je van olijfgroen met zwart of grijs, zalm, donkergroen of geel? Maar ook olijf gecombineerd met roze in verschillende tinten is prachtig. Verder kun je olijf nog combiren met rood of bordeauxrood, blauw, oranje en uiteraard wit.
Feestelijke looks doen het zeer goed met rood, oranje en andere felle kleuren. Zachtgrijs, bruin, metallic of aanverwante tinten groen zijn elegant en geschikt voor elke dag.
Weliswaar in mindere mate dan wit, maar grijs en mintgroen is ook een mooie kleurencombinatie. Andere overheersende kleuren die eventueel met mintgroen gecombineerd kunnen worden zijn zwart, bruin en natuurlijk andere tinten groen. Wat ook erg leuk is zijn materialen als goud en koper.
Combinaties. Blauw kan mooi samen met oranje, groen en paars, zij het in gedempte kleuren.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Grijs en groen
Eigenlijk is groen ook een aardetint, en daarom past deze kleur goed bij grijs. Olijfgroen of bosgroen staan bijvoorbeeld prachtig bij grijs. Ook kun je grijs in je huis prima combineren met groene planten, dit zal prachtig staan.
Warme groenen hebben namen als greenery, olijf (military olive), limoen, guacamole, mosgroen, pistachegroen en appelgroen. Koele groenen hebben namen als smaragdgroen, flessengroen, eden, bosgroen, storm en dennengroen. En dus ook als ultramarine green.
Qua kleur zit olijfgroen tussen groen en bruin in, met een tikkeltje geel. In vergelijking met de standaard groene kleuren, zit er in deze kleur groen iets meer geel. Het is een natuurlijke kleur met een levendige uitstraling. Hierdoor is deze kleur heel makkelijk te combineren met anderen kleuren.
Of we nu willen of niet, de trendkleur groen is van een klein stipje aan de mode-horizon uitgegroeid tot een ware kleurgigant. Deze kleur is dan ook één van de modekleuren van de lente en zomer van 2022. Groen staat voor duurzaamheid en positiviteit.
Groen krijg je door blauw (cyaan) met geel (primair-geel of citroen-geel) te mengen. Wil je een mooie donkergroene tint ga dan mengen met een klein beetje zwarte verf. Pas op dat je niet te veel zwart toevoegt, een paar drupjes zijn voldoende. Om een wat lichtere groensoort te krijgen, kun je wat wit toevoegen.
Ligt ook aan de kleuren rood en groen die je gebruikt, maar het zal normaliter een donker mengsel worden, donderbruin/zwart.
Door het mengen van een primaire en een secundaire kleur (bijvoorbeeld rood en groen) of twee secundaire kleuren (bijvoorbeeld oranje en groen) krijg je een tertiaire kleur. Vooral als je secundaire kleuren mengt, krijg je meestal modderige kleuren zoals bruin, grijs en zwart.