Vrijwel iedereen heeft wel eens last van oorsuizen, echter bij sommigen is oorsuizen continu aanwezig en zo hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Wat de oorzaak van tinnitus is, kan zeer divers zijn en verschilt per persoon.
Wanneer u rinkelen, zoemen, fluiten, suizen, brommen of een ander geluid hoort, terwijl deze geluiden zich niet in de omgeving voordoen, dan hebt u waarschijnlijk last van oorsuizen. De meer medische term voor oorsuizen is tinnitus. De geluiden kunnen constant zijn of zich met tussenpozen voordoen.
Tinnitus is een storend geluid dat alleen u kunt horen. Het wordt omschreven als fluiten, zoemen, klikken, sissen of ander geluid. Het komt en het gaat of is constant aanwezig. Het is belangrijk om te realiseren dat tinnitus een symptoom is en geen ziekte, al maakt dat het niet minder erg.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het slaap- en concentratieproblemen veroorzaken. Dat kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren. Psychische en sociale problemen kunnen dus een direct gevolg zijn van oorsuizen.
Alcohol verhoogt de bloeddruk, hierdoor kan oorsuizen ontstaan. Mocht je al een iets verhoogde bloeddruk hebben kun je eerder door alcoholgebruik oorsuizen krijgen. Ook door dronkenschap kunnen sommige mensen oorsuizen krijgen doordat het evenwichtsorgaan tijdelijk wordt aangetast.
Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen.
Tinnitus kan verergeren door allerlei externe omstandigheden, inclusief eten, drinken, roken etc. Dit verschilt van persoon tot persoon.
Praat erover met familie en vrienden. Krop je gevoelens niet op. Hoe meer je erover praat, hoe sneller je de pieptoon een plaatsje zal kunnen geven in je leven. Ook contact met andere jongeren met oorsuizen kan je helpen: zij hebben precies hetzelfde meegemaakt en weten dus maar al te goed hoe jij je nu voelt.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Helaas bestaat momenteel nog geen medicijn dat oorsuizen geneest. Sommige patiënten hebben wel baat bij bepaalde medicijnen, zoals slaapmedicatie of antidepressiva. Uw KNO-arts kan u zonodig een medicijn op proef voorschrijven. De methode die veel verlichting kan geven, is het maskeren van tinnitus.
Het waarnemen van een piep in het oor kan tijdelijk zijn of permanent. Bij gehoorschade of een blijvende lichamelijke aandoening kan een piep of ander geluid permanent aanwezig zijn. Bij andere aandoeningen die tijdelijk van aard zijn, kan de piep in het oor weer verdwijnen.
Tot op heden bestaat er geen behandeling die voor de grote groep tinnituspatiënten effectief is. Soms kan het spontaan overgaan. De behandelopties hebben een medische, audiologische of psychologische basis. Tinnitus is dus meestal niet te genezen.
Minder stress zorgt voor minder irritatie, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond kan verdwijnen. Het lastige hiervan is dat antidepressiva – net als een aantal 'huis-tuin-en-keuken'-middelen zoals paracetamol en ibuprofen – bijwerkingen hebben die tinnitus juist kunnen verergeren.
Heeft iemand geen aantoonbare gehoorschade, dan kan hij toch tinnitus ontwikkelen. Dat komt dan niet zozeer door een verhoging van het inkomende signaal, maar door het tekortschieten van het onderdrukkende spoor, zegt De Ridder.
In het begin hebben patiënten met tinnitus maar weinig controle over hun tinnitus. De niet beheersbaarheid van het geluid en ook de zorgen over het leven met tinnitus, kunnen wanhopig maken en zo de tinnitus meer op de voorgrond brengen en ook luider maken.
Ongeveer 1 op de 10 jongeren onder de 25 in Nederland heeft altijd een piep of suis in z'n oren. En het worden er steeds meer, zegt audioloog Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum. Vijf jaar geleden had nog maar 5 procent last van oorsuizen.
Mirre Beek en Gerard Joling hebben last van oorsuizen en vertellen wat dit met hen doet. Klinisch fysicus-audioloog Jan de Laat vertelt alles over tinnitus, en wat wij eraan kunnen doen.
Alle klachten waarbij mensen aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid 'horen', zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, valt onder de noemer tinnitus. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen.
Als je veel last heeft van het tinnitusgeluid, dan kan het oorsuizen een behoorlijke psychische last met zich meebrengen: concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst en snel geïrriteerd zijn.
Ongeveer 10 tot 15 procent van de bevolking heeft te maken met tinnitus. Dat is bij elkaar meer dan een miljoen mensen alleen al in Nederland. De ene patiënt hoort permanent gebrom, de ander heeft last van een piep of een rinkelende toon.