Knip daarom meteen na het aanplanten alle takken van de jonge boom terug tot op circa 5 centimeter boven de entplaats. Zo krijg je een goed vertakte kroon. Bij de entplaats is de stam meestal iets dikker en met zwarte was afgesmeerd. Een in pot gekweekte bolcatalpa hoef je niet direct terug te snoeien.
Wanneer je een bolcatalpa (Catalpa bignonioides 'Nana' of Catalpa bungei') niet zou snoeien vormt hij een bolvormige kroon van wel 4 meter doorsnede. Deze lange takken zijn gevoelig voor wind, waardoor er takken kunnen uitwaaien. Dit geeft meestal grote wonden die een invalspoort kunnen vormen voor schimmels.
Door middel van knotten kunt u de kroon klein houden dit kan elk jaar, de kroon blijft dan rond 1 meter groot. Groeit het best op een beschutte plaats met zonlicht en houdt niet van een te natte grond. Snoeien/knotten: Eind Januari (mag niet vriezen die dagen).
De bolcatalpa vereist regelmatige snoei om zijn bolvormige vorm te behouden. De gewone catalpa vereist minder snoei en wordt vaak gelaten om op natuurlijke wijze te groeien. Een ander verschil is dat een bolcatalpa diep wortelt en penwortels krijgt.
Zolang een bolcatalpa ieder jaar netjes bijgehouden wordt, kan deze boom makkelijk 15 tot 20 jaar oud worden.
Snoei oude takken van de gewone catalpa weg: ga op zoek naar oude, beschadigde of zelfs dode takken. Deze kun je direct snoeien. Kort de catalpa in: om de groei te minderen kun je er voor kiezen om de gewone catalpa eens per jaar goed in te korten.
De Catalpa bignonioides heeft regelmatig water nodig, vooral in de zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd tegelijkertijd dat de wortels te lang in natte grond staan. Geef in de winter minder water, maar laat de grond niet volledig uitdrogen.
Normaal wordt er van uitgegaan dat je per vierkante meter kroonprojectie een doorwortelbaar volume van driekwart kubieke meter nodig hebt. doorwortelbaar voluùme bedraagt dan 5,3m³ per boom. Als je er van uit gaat dat de boom ongeveer 80 cm diep wortelt dan weet je dat je ongeveer 6,65 m² nodig hebt per boom.
Bolbomen die vanuit de ent boven aan de stam lange twijgen vormen, worden jaarlijks, of om de twee à drie jaar flink gesnoeid (geknot). Hoe minder vaak je snoeit, des te groter de kroon wordt. Verwijder de takken tot op enkele centimeters van de stam.Zorg ervoor dat je de entplaats (knot) hierbij niet beschadigt.
De trompetboom/bolcatalpa staat bekend om de mooie, compacte bolvorm. Een prachtig gezicht, maar om dit zo te krijgen en te houden is het belangrijk om de trompetboom te snoeien. Deze trompetboom blijft redelijk klein. Een trompetboom kun je het beste in het begin van het jaar snoeien, dus in januari of februari.
Het blad van de trompetboom loopt relatief laat uit. Deze meerstammige struik heeft grijze ondiep gegroefde schors en takken. De catalpa bignonioides heeft geen stekels, doorns en is zoals de meeste bomen uiteraard niet giftig.
Snoeien door middel van planten knippen
Het gaat daarbij om planten die moeten worden uitgedund of teruggeknipt. Knip altijd net boven een gezonde zijtak, sterke knop of een paar knoppen. Verwijder de eerste jaren de takken die elkaar in de weg zitten of die de vorm van de plant verstoren.
Je knot de takken best tot op 2 ogen van de stam Het oog moet naar buiten gericht zijn en u snijdt de tak best schuin af zodanig dat de regen er gemakkelijk kan af lopen. In een kleine tuin voorkomt u dat de boom te groot wordt. Trouwens de bladeren van een geknotte catalpa worden ook veel groter.
In de zomer krijgt deze Trompetboom grote witte bloemen met een geel hart Catalpa bignonioides kan een hoogte van 12 meter bereiken. De bladeren van de Catalpa zijn zeer groot, waardoor hij veel schaduw geeft. De Catalpa staat graag op een beschut plekje uit de wind, omdat hij gevoelig is voor takbreuk.
Anders dan bij de meeste bomen moet je de bolcatalpa snoeien op een vorstvrije dag in februari of maart, net als de knoppen beginnen met uitlopen maar nog voordat de boom in blad staat. Als je de bolcatalpa in de winter zou snoeien, kan hij vorstschade oplopen.
Je mag die wortels zeker afknippen, Wat je kan doen bv. is de plant eventueel uit de pot halen, van de wortels een stuk afsnijden en opnieuw inpotten, nadien goed water geven en van de kruin wat insnoeien. Ze zullen zeker terug uitschieten.
Waar de Catalpa te planten
U kunt de Boltrompetboom op bijna elke plek in uw tuin zetten, plant u meer bomen houdt ze dan 2 minimaal 2 meter uit elkaar. Gebruik bij het planten een boompaal en boomband.
Zoals bijvoorbeeld de geelbladige marjolein Origanum vulgare 'Thumble's Variety' bij een trompetboom (Catalpa bignonioides 'Aurea') in de dezelfde tint. Geschikte planten voor een boomspiegel zijn vrouwenmantel (Alchemilla), ooievaarsbek (Geranium cantabrigiense 'Cambridge') en smeerwortel (Symphytum grandiflorum).
De Bolcatalpa groeit ongeveer 20 cm per jaar en kan een hoogte bereiken van 4 tot 6 meter.
Snoeien doet groeien! Door planten regelmatig te snoeien, zullen ze goed groeien en bloeien. Door het snoeien maken ze nieuwe uitlopers (takjes) waardoor ze voller worden. Er zijn verschillende momenten om te snoeien, dat is afhankelijk van de soort plant.
Het wortelsysteem is aan de oppervlakte sterk ontwikkeld en de wortels zijn dik en vlezig, waardoor verplanten veel zorg eist. Het zijn bomen voor open groeiplaatsen, ze kunnen slecht tegen bestrating. Tijdelijke droogte of tijdelijk natte grond verdragen ze wel.