Negatieven. Negatieven blijven over het algemeen ook lang goed, mits bewaard in een negatiefmapje. Je kunt ze scannen via een speciale negatiefscanner. Dat is eigenlijk alleen noodzakelijk als je geen originele afdruk (meer) hebt.
U bewaart de negatieve wilsverklaring zelf en u geeft één exemplaar aan uw vertrouwenspersoon en aan uw behandelende (huis)arts voor in uw patiëntendossier. Deze wilsverklaring blijft onbeperkt geldig, tenzij u ze herroept. De inhoud van de negatieve wilsverklaring is wettelijk afdwingbaar.
Tip. Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Bij HEMA kun je nog steeds terecht voor het ontwikkelen en laten afdrukken van je analoge films. Er zijn talrijke mogelijkheden voor het afdrukken: kleur of zwart/wit, glanzend of mat, dia of negatief, APS en van een klein formaat foto tot een poster.
Gebruik bijvoorbeeld enveloppen die waterdicht en chemisch neutraal zijn waardoor de foto's minder snel verkleuren. Bewaar de foto's op hun kant in een doos zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Ook fotoalbums zet je staand in de kast. Schaf de benodigde materialen aan voordat je met het uitzoeken start.
Leg de negatieven in een speciale houder en haal ze vervolgens door de scanner. De scanner maakt van ieder negatief een digitale kopie. Het apparaat bewaart deze digitale kopie als fotobestand op een geheugenkaart, usb-stick of verbonden computer.
Maar over het algemeen is een filmrolletje wel vrij lang houdbaar hoor. Een rolletje dat je in de winkel koopt is over het algemeen nog een jaar, misschien 2 jaar houdbaar voordat zijn houbaarheidsdatum verstrijkt.
De Silvercrest negatiefscanner / diascanner trekt de negatieven door het apparaat en maakt er een digitale foto van hoge kwaliteit van. Deze beste dia scanner / beste negatief scanner is eenvoudig en vriendelijk in het gebruik en het scannen van dia's en negatieven gaat heel snel.
Jouw fotorolletje of wergwerpcamera kun je bij jouw Kruidvat winkel inleveren om deze te laten ontwikkelen en je foto's af te laten drukken. Ook digitale foto's op cd-rom kun je af laten drukken.
Een negatief is het lichtgevoelige materiaal waarop de foto bij analoge camera's 'gevangen' wordt. Bij digitale camera's hebben we geen negatieven meer, maar zit op die plaats de camerasensor. Een negatief heet zo omdat het beeld 'andersom' is. Wat in het echt licht was, komt donker op het negatief.
Opmerking: voor kleinbeelddia's en negatieven moet de scanner een optische resolutie van tenminste 1200 dpi hebben – liever 2400 dpi.
Met een diascanner kun je de dia's van vroeger digitaliseren. Met veel van zulke apparaten kun je ook filmrollen en negatieven scannen. De bediening is heel eenvoudig. Je hoeft alleen de foto of de filmstrook in een speciaal opzetstuk of in een rail in de filmscanner te stoppen en te scannen.
Dia-Scannen.nl maakt gebruik van diascanners met een optische resolutie van 4.000 dpi.
De foto's op je computer bewaren, kan, maar de opslagcapaciteit is beperkt. Een externe harde schijf alleen voor foto's is meestal een betere optie. Back-up kan op een (extra) externe harde schijf of in de cloud. De cloud is een opslagplek op het internet die alleen jij kan bekijken.
Een diascanner gebruik je voor het scannen van dia's. Als je nog oude filmrollen, negatieven of dia's hebt, zijn deze gemakkelijk te digitaliseren. Er zijn negatieven scanners en dia scanners, maar een combinatie is ook mogelijk. Een diascanner maakt het mogelijk dat al het oude beeldmateriaal gedigitaliseerd wordt.
De 5 beste scanners in een oogopslag
Epson WorkForce DS-360W - Beste draagbare scanner. Canon CanoScan LiDE 300 - De scanner met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Epson Perfection V39 - Beste scanner voor hoge resolutie foto's. Fujitsu ScanSnap iX1500 - Beste draadloze document scanner.
Films bewaar je het beste in de koelkast. Dat komt omdat fotorolletjes, net als appels en peren, 'overrijp' kunnen worden... Een film die nét uit de fabriek rolt is nog niet bruikbaar; de gevoeligheid komt niet overeen met de ISO-waarde die op de verpakking staat en kleuren worden niet correct weergegeven.
Analoge fotografie geeft namelijk andere kleuren die je niet krijgt met digitaal. Vaak is het warmer en liggen de schaduwen en hooglichten dichter bij elkaar, waardoor je veel detail ziet. Ook de 'grain' voegt toe aan het typische, zachte sfeertje van analoge foto's.
De meeste normale analoge camera's gebruiken 35mm filmrolletjes. Hier begin je dan ook vaak mee. Een ander formaat is 120mm voor medium format camera's. Je kunt kiezen tussen verschillende merken zoals Kodak, Fujifilm, Agfa en Ilford.
In de meest gangbare formaten: 6x4,5 - 6x6 - 6x7 - 6x8 - 6x9 en grootformaat vlakfilm 4x5". Zowel kleur als zwart-wit. Ook afwijkende formaten zoals Instamatic-126. De negatieven worden bij het scannen automatisch omgezet naar positieve digitale foto's.
Wil je een tekstdocument scannen? Dan moet je bij de instellingen van de scansoftware minimaal 300 DPI instellen. Dit is nodig om te zorgen dat de gescande tekst mooi wordt weergegeven. 600 DPI is nog beter, maar hou er rekening mee dat het bestand dan wel zwaarder wordt.