Smaakt deze minder naar kool en is deze licht zurig van smaak en niet meer zout, is dit klaar om opgegeten te worden! Zet in de koelkast om het fermentatieproces (zo goed als) stop te zetten. De kimchi blijft goed afgesloten in een luchtdichte pot in de koelkast ongeveer 3 maand houdbaar.
Bewaar de pot in de koelkast voor de houdbaarheid. Na openen is de kimchi nog ca. een week houdbaar.
Natuurlijk ruik je de kool als je de pot open doet. Dat is een zurige geur met vooral heel veel knoflook. Ik vind dat best lekker. Zelfs als je er minder van gecharmeerd bent, is de lucht zo weer weg als de pot dicht en het eten op is.
Kimchi bestaat reeds sinds de oudheid. Er zijn aanwijzingen dat het vervaardigen van kimchi 2600 tot 3000 jaar oud kan zijn. De eerste geschreven tekst over kimchi stamt uit het Chinese Boek der Liederen, Sikyeong (시경 詩經).
Heel simpel: kimchi is naast lekker ook super gezond. Het bevat weinig calorieën, is rijk aan vezels en zit bomvol vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer en zogenaamde 'goede melkzuurbacteriën'. De vis- of garnalenpasta's die aan kimchi worden toegevoegd zitten vol eiwitten en gezonde aminozuren.
Het smaakt pittig, fris en zuur. Kimchi wordt als bijgerecht of op zichzelf als salade gegeten, en gebruikt om andere gerechten smaak te geven, zoals soep, pannenkoeken, rijstgerechten en dumplings.
Deze kimchi, zoals het ook wel wordt genoemd, is zelfs net zo lang houdbaar als het invriezen van Chinese kool. Maar het maken kost veel meer tijd, daarom gaat onze voorkeur uit naar het invriezen van deze koolsoort.
Het verschil? Zuurkool wordt meestal gemaakt met witte kool en gekruid met karwijzaad. Voor kimchi wordt Chinese kool gebruikt en het wordt gekruid met knoflook en chillipasta. Ondanks de verschillen in ingrediënten en smaak, zijn zowel zuurkool als kimchi al heel lang opgenomen in traditionele keukens.
Kimchi is vol van smaak, pittig, zuur en zoet tegelijk en wordt ook toegevoegd aan soepen, stoofpotten, pannenkoekjes en 'mandu', Koreaanse dumplings. Maar ook bij salades, vlees in de wok, stamppot, tosti's of een boekweitpannenkoek smaakt het erg goed.
Kimchi is een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten (meestal kool). In Korea is het zelfs hét nationale gerecht, het staat zelfs op de Unesco Immaterieel Cultureel Erfgoed lijst. Het wordt, net als bijvoorbeeld zuurkool, gefermenteerd. Dat betekent dat er gebruik wordt gemaakt van gisten, schimmels en bacteriën.
Je kunt bij Asian Food Lover kant en klare kimchi kopen in pot en blik. Bestel je kimchi vandaag nog voor 13.00 uur en krijg je bestelling de eerstvolgende werkdag geleverd!
Bereiding: Schep de mayonaise in een bekken. Meng de kimchi basis en het limoensap erdoorheen met behulp van een garde. Breng eventueel op smaak met zout.
Jang is het Koreaanse woord voor 'saus'.
De kimchi saus bevat geen vissaus en enkel natuurlijke ingrediënten, waardoor het product ook nog eens vegan is. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke suikers maar deze worden tijdens het fermentatieproces grotendeels door de bacteriën verwerkt.
Zelf fermenteren is super eenvoudig, veilig en leuk om te doen. Neem bijvoorbeeld een kilo witte kool, doe er 15g zout bij en sluit het luchtdicht af. De melkzuurbacteriën zetten vervolgens de koolhydraten om in melkzuur. De kool wordt zuurder en zuurder en na een week (bij kamertemperatuur) heb je zuurkool.
Hoe eet je gefermenteerde groenten? Gefermenteerde groenten lenen zich perfect als bijgerecht, als smaakmaker of om gerechten mee af te werken. Je kan ze aan soep toevoegen, door een saus mengen, in een salade verwerken.
Koreaans eten verkrijgt zijn smaak door combinaties van sesamolie, sojapasta, sojasaus, zout, knoflook, gember en, het belangrijkste ingrediënt, chilipepers, die de speciale pittige smaak geven.
Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.
Chinese kool invriezen
Geen probleem! Halveer de krop in de lengte, dek de snijvlakken af met huishoudfolie en bewaar het in de koelkast. Geblancheerde Chinese kool (minimaal 2 minuten) kun je in een goed gesloten plastic zak tot 12 maanden bewaren in de diepvries (bij minimaal -18°C).
Gesneden paksoi kan je 1 dag in de ijskast bewaren. In de diepvries kan je paksoi tot 12 maanden bewaren.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Kimchi is gefermenteerde chinese kool met kruiden en specerijen. Dit koreaanse bijgerecht is heerlijk bij rijstgerechten, vlees, vis, salades en soepen.
Koreaans chilipoeder (of Koreaanse chilivlokken) smaakt rokerig, is intens rood en minder pittig dan andere soorten chilipoeders. Ze zijn namelijk gemaakt van zongedroogde grote rode pepers en deze zijn minder pittig dan de kleine chilipepers.
Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn yoghurt, bier, zuurkool, brood, tempé en kimchi. Gefermenteerde producten kunnen een gerecht heel interessant maken door de zuren en structuren ervan. Denk bijvoorbeeld eens aan hoe lekker een zure augurk, wat een gefermenteerde kleine komkommer is, op een burger kan smaken!
Gefermenteerde groenten zijn groenten die door middel van melkzuurbacteriën langer houdbaar gemaakt zijn. Het fermenteren van groenten bestaat er uit dat suikers uit groenten door die bacteriën worden omgezet in melkzuur.