Een eigen terrein is doorgaans niet begaanbaar voor het openbaar verkeer. De Wegenverkeerswet is hier daarom niet van toepassing. Op het terrein moet dan wel duidelijk zichtbaar zijn aangegeven dat het om een eigen terrein gaat door middel van een bordje met de tekst 'verboden toegang voor onbevoegden'.
het privéterrein zelfst. naamw. terrein dat in bezit is van een particulier dus geen staatsgrond is Voorbeeld: `- Opgraven zit er echter niet in. „De weg is staatsgrond, maar erachter is het allemaal privéterrein.” Begraven aan de Via Appia was in het begin alleen voor ...
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt.De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
Parkeren op eigen terrein betekent dat u geen eerste bewonersvergunning meer kunt krijgen, omdat u al een eerste parkeerplaats hebt op eigen terrein.
Onder het deel groen van het openbaar toegankelijk gebied moet worden verstaan datgene wat daaronder ook in het normale spraakgebruik wordt verstaan: parken, plantsoenen en speelveldjes, die het gehele jaar (of een groot deel van het jaar) voor het publiek algemeen toegankelijk zijn.
Een boete voor parkeren op uw eigen terrein, of de buurman die parkeert op uw parkeerplaats? Het is allemaal mogelijk als u niet oppast. Particulier eigendom kan openbaar zijn en op privéterrein kunnen gewone verkeersregels gelden!
Brouwer: “Een winkel is een openbare ruimte en daar zijn boa's gewoon bevoegd om de wet te handhaven en dus om een identificatie te vragen.
Hoewel het je eigen terrein is, mag je niet zomaar van je voortuin een oprit maken. Ook niet als je buren dat wel gedaan hebben. Een reden hiervoor is dat je op deze manier een nieuwe uitweg op de bestaande weg creëert. Ook neem je hiermee ruimte voor parkeerplaatsen langs de weg voor jouw deur weg.
Mocht er dus iemand op je privéterrein staan en je hebt niet aangegeven dat het om eigen grond gaat, dan mag zo'n auto blijven staan. De politie bellen of de auto weg laten slepen heeft ook niet veel zin, want de parkeerder is gewoon rechtsgeldig.
Want in het regelement verkeersregels en verkeerstekens staat dat dit soort stukjes grond te klein zijn voor een formele oprit. Dat is de reden dat ze gezien worden als onderdeel van de openbare weg. Dat betekent dat je daar dus niet mag parkeren, ook al is het eigen grond.
Een uitweg (ook wel inrit, uitrit en oprit genoemd) is een ingang of uitgang van een perceel voor motorvoertuigen om de openbare weg te bereiken, gelegen op gemeentegrond.
"Het heeft geen zin om het voertuig voor een dag of een week binnen de gemeentegrenzen te verplaatsen. Zelfs als u uw voertuig een dag gebruikt en 's avonds weer neerzet, bent u in overtreding. De tijdsperiode van 3 dagen blijft gehandhaafd ongeacht de plek of de verplaatsing.
In ieder geval is contact opnemen met de politie een verregaande maatregel. Het is beter om zelf even de buren aan te spreken en te vragen om de auto te verzetten. Geef ook aan dat de in- en uitrit vaak wordt gebruikt en altijd vrij moet zijn.
Voor het terughalen van je eigendommen op het terrein van je buren is in principe altijd hun toestemming nodig. Dat is ook het geval wanneer ze niet thuis zijn. Als je de tuin van een buur betreedt zonder zijn of haar toestemming dan ben je in principe in overtreding en kun je worden beboet.
De oprit zelf valt niet onder de openbare weg. Verkeer dat de oprit verlaat dient dus voorrang te verlenen aan het verkeer op de weg waaraan de oprit is aangesloten. Hetzelfde geldt voor een zogeheten eigen weg of een oprijlaan, een weg die op een kavel aangelegd is, en dus eigendom is van de grondeigenaar.
Die parkeerplaats is openbaar omdat deze gedurende minimaal tien achtereenvolgende jaren voor eenieder toegankelijk is geweest en door de gemeente is onderhouden. De parkeerplaats is een 'weg' in de zin van de Wegenwet. Ook een (verharde) berm valt onder het begrip 'weg'.
Je mag zoveel auto's in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant. Heeft u een eigen parkeerplek die toegewezen is aan u of op uw naam staat, dan mogen anderen daar niet zonder overleg met u staan.
Hoewel de parkeerterreinen privéterrein zijn, worden deze gezien als voor het verkeer openstaande weg. In beginsel is het daarom niet toegestaan om andermans voertuig weg te slepen. Dit is een inbreuk op zijn of haar eigendomsrecht. Wegslepen zal daarom veelal onrechtmatig zijn.
Eén meter afstand
De wet zegt namelijk dat je minstens één meter afstand moet laten tussen jouw auto en de auto's die voor en achter je geparkeerd staan. Parkeren in een kleinere plaats is dus niet toegelaten.
De voortuin is het gedeelte dat voor de voorgevellijn van het hoofdgebouw ligt. De zijtuin is het gedeelte dat ter hoogte van een zijgevel ligt. En de achtertuin is het tuingedeelte dat geen voor- of zijtuin is.
Let erop dat de totale verharding niet meer dan 1/3 van de totale oppervlakte van de voortuin omvat. Hou er rekening mee dat waterdoorlatende materialen ook aanschouwd worden als verharding.
In dit wetsartikel staat “het zonder daartoe gerechtigd te zijn zich bevinden; op eens anders grond, waarvan de toegang hem op voor hem blijkbare wijze verboden is”.
Het bordje verwijst naar artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht waarin staat dat je maximaal €450 boete riskeert, wanneer je een stuk grond betreedt terwijl dat op een voor jou duidelijk waarneembare wijze verboden is.
Hoe weet ik of op mijn huis een parkeereis rust? Woningen met een parkeereis hebben veelal bij de bouw een parkeerplaats op eigen terrein gekregen. U kunt de lijst met de woningen met parkeereis (pdf, 463 kB) hierop nalezen. Als er achter uw adres in de laatste tabel een 0 staat, rust er geen parkeereis op uw woning.