Rosé bevat magnesium en kalium.Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Hoe zit het nu voor wijn? Wat calorieën betreft, is rode wijn in principe de grootste boosdoener: 100 ml rode wijn bevat gemiddeld 82 kcal, rosé wijn 71 kcal en witte wijn 67 kcal. Dit geldt echter enkel voor droge witte wijn.
Maar welke rode wijn is nou de beste keuze? Volgens experts kun je als wijndrinker het beste een pinot noir opentrekken. Deze wijn zou de hoogste resveratrol-concentratie hebben van alle rode wijnen. Resveratrol is een antioxidant die de gezondheid van het hart zou verbeteren en cholesterol- en bloeddrukverlagend is.
Ga je op zoek naar de hoeveelheid suiker in rosé en witte wijn, dan ontdek je waarschijnlijk het volgende: een glas rosé bevat 4 gram suiker en een glaasje wit daarentegen slechts 0,8 gram suiker. Oftewel: rosé wijn calorieën per glas zijn er vier keer zo veel.
Droge witte wijnen zijn de beste keuze als je op je suikerinname let. Een dessertwijn kan 100-200 gram suiker per liter bevatten. Een droge witte wijn ter vergelijking, zoals brut heeft daarentegen een minuscule 1-2 gram suiker per liter.
Een standaardglas droge rosé met 12,5% alc. (100 ml) bevat ongeveer 85 Kcal. De gemiddelde calorie-inhoud van een glas wijn ligt tussen de 70-100 kcal, afhankelijk van het soort wijn en de alcoholinhoud van de wijn.
Deze roze gekleurde wijn wordt gemaakt van blauwe druiven en soms gecombineerd met witte druiven. De schillen weken met het druivensap tot er voldoende kleurstof is afgegeven. Resultaat: een roze wijn. Hoe langer de schillen van de druif in de versgeperste sap blijft zitten, hoe dieper de kleur van de rosé.
Suikerklontjes in wijn
En om je een idee te geven hoe dat zit, schetsen we het even in suikerklontjes: zoete witte wijn bevat evenveel suiker als een glas cola, en dan kom je per wijnglas uit op drie klontjes suiker. Een glas rode wijn zit al gauw op twee klontjes en een glas wit op één klontje suiker.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten.
Momenteel wordt mannen aangeraden niet meer dan vier glazen per dag (telkens ongeveer 175 milliliter) te drinken en vrouwen slechts twee tot drie, wat overeenkomt met één groot glas wijn.
We kunnen eigenlijk heel kort antwoord geven op die vraag. Nee, wijn is niet gezonder dan bier. Het wordt wel vaak gedacht, omdat er in wijn, vooral rode wijn, antioxidanten zitten. Voor alle soorten alcohol geldt eigenlijk hetzelfde, hoe meer alcohol u drinkt, hoe groter de kans op schade is.
Zo is rosé al een stuk gezonder dan witte wijn. Zolang je rosé met mate drinkt, kun je verschillende gezondheidsvoordelen ervaren. Zo bevat rosé veel antioxidanten.Deze antioxidanten zijn goed voor je hart en je cholesterolgehalte.
Laten we voorop stellen dat alcohol – want ja, dat is rosé - niet gezond is, maar in beperkte mate kun je heus wel eens genieten van een glaasje rosé in de zon. Als je kijkt naar het aantal calorieën kun je wel beter voor een glaasje rosé kiezen ten opzichte van bijvoorbeeld een glas rode wijn of een biertje.
Die hoeveelheid bier is te vergelijken met ruim twee glazen wijn: 260 kcal als je rood drinkt en 330 kcal voor rosé en wit. Een caloriebewuste drinker, voor wie beheerst en smaakvol genieten boven gedachteloos slobberen gaat, kan dus met een gerust hart een bier genieten en de wijn laten staan.
In de basis is rosé gemaakt om het fruitige karakter van de druiven naar voren te halen. Juist dat fruitige karakter benadruk je door de wijn koel te serveren. Niet te koud, want dan proef je niets meer van de vaak delicate aroma's die we in veel rosé wijnen vinden.
Rosé wordt net zo gemaakt als rode wijn, echter wordt de schil binnen 14 uur eruit gehaald waardoor de schillen maar een klein deel van de kleur afgeven. Hierdoor is de kleur meer roze dan rood.
De Provence is de geboorteplek van de beste, droge rose ter wereld. Drink deze frisse, fruitige wijn bij de borrel of bij een zomerse lunch.
Wijnen met een lager alcoholpercentage en dus minder suiker, zullen minder calorieën bevatten dan wijnen met een hoog alcoholpercentage. Champagnes en lichte, droge witte wijnen bevatten eigenlijk altijd het minste suiker, maar ook wijnen uit een kouder gebied.
Het maceratie proces duurt slechts een korte tijd, van enkele uren tot maximaal 1 à 2 dagen, afhankelijk van het wijntype dat de wijnmaker voor ogen heeft. Tegenwoordig is het de trend om een rosé zo licht mogelijk van kleur te maken. Hoe lichter, hoe beter wordt er vaak gezegd in Nederland.
Alhoewel de kleur de persoonlijk beleving van de wijn beïnvloedt, zegt de intensiteit van de kleur rosé helemaal niets over de smaak. Misschien dacht je dat een zalmroze rosé juist heel droog is en een bessenrode rosé juist heel zoet, maar niets is minder waar.
Wanneer je kiest voor een lichtroze frisse rosé kan je dit goed combineren met een frisse salade. Drink je een donkere en krachtige rosé is dit goed te combineren met een stukje gegrilde vis, ratatouille of zelfs met geitenkaas. En zelfs bij het dessert kan je een heerlijke zoete rosé drinken.
Elle Eten zette de Zinfandel Rosé van de Lidl in het zonnetje: “… zoete, spotgoedkope maar fruitige rosé!” Deze rosé is door de druif Zinfandel een zoete, frisse wijn. Voor de liefhebbers van een zoet Rosétje is deze wijn van 2,99 euro echt een aanrader.