Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie. Een maagtorsie komt vooral voor bij grote rassen die net hebben gegeten en dan te snel gaan bewegen.
Als je hond eenmalig hoest (bijvoorbeeld door verslikken) en verder niet ziek is dan is er geen reden om met je hond naar de dierenarts te gaan. Als je hond echter plots bijzonder heftig hoest/kokhalst, of naast het hoesten ziek oogt of benauwd is dan is het wel verstandig om je hond snel te laten onderzoeken.
Hoesten door allergie, bronchitis of longonsteking bij je hond. Naast kennelhoest zijn er ook andere aandoeningen aan het luchtwegstelsel mogelijk bij honden. Denk maar aan allergieën, bronchitis, een tracheacollaps, een longontsteking of een tumor.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
Kokhalzen lijkt meer op braken, maar er komt niets anders uit dan wat slijm. Soms kan een hond zo hard hoesten dat hij moet kokhalzen.Een hond kan ook kokhalzen wanneer hij grote stukken droogvoer opschrokt of iets onsmakelijks doorslikt.
Waarschuwingssignalen zieke hond
Als je hond eenmalig ziek is en verder actief, alert en geen andere symptomen vertoont, is er niet direct reden tot paniek. Als je hond echter futloos is, meerdere keren overgeeft, diarree, geen eetlust heeft of andere zorgelijke symptomen, bezoek dan direct je dierenarts.
Irritatie en ontstekingen
De meest voorkomende hoest is de kennelhoest. Het slijmvlies in de keel en het strottenhoofd zijn ontstoken en de hond krijgt last van een droge, harde en krampachtige hoest, met gevolg dat hij gaat kokhalzen. De hond raakt hees en de keel is gevoelig bij aanrakingen.
Het klinkt als een harde, droge kuch, waarbij het lijkt alsof er iets vast zit in de keel van de hond.
Een hoestende hond klinkt eigenlijk bijna hetzelfde als een hoestend mens. Je herkent het dus ook snel. Wist je dat hoesten een veelvoorkomende klacht is bij honden? Als dit af en toe is, kan het hoesten niet zoveel kwaad.
Symptomen longontsteking bij de hond
Het kan gepaard gaan met een verminderd uithoudingsvermogen, sloomheid en een slechte eetlust. Soms is hijgen de enige klacht, maar een dier kan ook ernstig benauwd zijn en blauwe slijmvliezen hebben. Meer dan de helft van de honden met longontsteking heeft geen koorts.
Wanneer je hond longontsteking heeft dan is het dier erg ziek, heeft koorts en is lusteloos met de daarbij behorende hoest. Chronische bronchitis, een verwaarloosde longontsteking maar ook allergie en nog velerlei oorzaken kunnen tot chronische bronchitis lijden. Behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.
Symptomen van hartfalen bij honden
Sloomheid, een verminderd uithoudingsvermogen, hoesten, benauwdheid, een bolle buik en flauwtes kunnen wijzen op een hartprobleem. Omdat al deze klachten ook andere oorzaken kunnen hebben, moet verder onderzoek uitwijzen of het nodig is om (dure) hartmedicijnen te geven.
Ze lopen bijvoorbeeld kreupel of lopen stijver dan voorheen. Bij chronische pijn zijn er vaak subtielere veranderingen in dagelijkse bezigheden zoals gaan meer gaan liggen, moeilijker gaan zitten en weer overeind komen of minder graag willen springen (bijvoorbeeld weigeren om de auto in te springen).
Ook honden hebben zo nu en dan een steuntje nodig als ze veel hoesten. Dit kan prima met Puur Respirato of Fendiresp Hoestsiroop. Dit zal al snel verlichting geven. Maar blijft de hoest aanhouden en ben je hier bezorgd over, breng dan uit voorzorg een bezoek aan de dierenarts.
Een milde kennelhoest zal vanzelf overgaan zonder dat hiervoor medicatie nodig is.
Meestal begint kennelhoest als een ontsteking van de voorste luchtwegen; het neus- en keelgebied. Vergelijk het maar met verkoudheid en griep bij de mens. Net zoals bij griep reageert iedere hond weer verschillend op een infectie; de ene hoest twee keer en de andere is tien dagen ziek.
Verkoudheid bij een hond herkennen en behandelen. Als je trouwe viervoeter een loopneus heeft, zijn ogen tranen en hij lusteloos is, kan hij verkouden zijn.
Wat is de behandeling? Bij milde hoestklachten zonder algeheel ziek zijn bij volwassen dieren kan kennelhoest met alleen rust en zonodig een kinder-hoestdrankje (Bisolovon-elixer, 4mg/5ml) genezen.
Kennelhoest uit zich vooral door hevige hoestbuien die kunnen overgaan in kokhalzen en soms zelfs braken.Daarnaast kan er ook sprake zijn van niezen, neusuitvloeiing en tranende ogen. Meestal voelen de honden zich niet heel erg ziek, maar wel een beetje 'down'.
Symptomen van een zieke hond
Overmatig veel drinken of plassen. Veel meer of juist minder gaan eten en daardoor aankomen of afvallen. Een verandering in het energielevel (of verlies van interesse in dingen die hem eerder wél interesseerden). Stijfheid of moeite met opstaan en traplopen.
Als een hond zijn baasje mist, kan hij verschillende signalen vertonen, zoals rusteloosheid, piepen, blaffen, verlies van eetlust. Sommige honden kunnen ook destructief gedrag vertonen, zoals kauwen op meubels of andere objecten in huis, wanneer ze hun baasje missen.
Zacht grommen: dit klinkt bij sommige honden ook wel eens als knorren. De hond drukt in de meeste gevallen tevredenheid uit en dit moet niet verward worden met een dreigend of mopperend gegrom.