De nagel plaat bestaat uit lagen van “dode” cellen, ook onychocyten genoemd, die bijna alleen keratine bevatten. Dit is een heel stevig eiwit en geeft de nagel zijn harde structuur. Het is doorzichtig en de roze kleur van de nagel komt door het doorschemeren van de bloedvaatjes die onder het nagelbed liggen.
Een nagel is een harde bescherming van je vinger- en teentoppen. Met name vingertoppen zijn een belangrijk onderdeel van het tastzintuig, en hebben daarom veel bloedvaten en zenuwen.
Nagelbed (nail bed)
Het nagelbed is de huid onder de nagelplaat. Het nagelbed zit vol bloedvaten en zenuwen. Zij transporteren voedingsstoffen naar de nagels zodat ze kunnen groeien. Door de aanwezigheid van de bloedvaatjes in het nagelbed kleurt het nagelbed roze.
Teennagel laat los – wat voor behandeling is er? Er moet duidelijkheid komen waarom de nagel van het nagelbed los laat. Gebeurt dit door bijvoorbeeld een trauma, dan moet er vanzelf een nieuwe nagel komen. De podotherapeut kan u dan helpen met het begeleiden van de nagel, zodat dit geen problemen gaat geven.
Dode cellen
Hoe meer keratine in de cel, hoe luier de cel wordt totdat hij helemaal niets meer doet en afsterft. Een nieuwe jonge cel duwt dan de oude dode cel omhoog totdat deze jonge cel ook afsterft en omhoog wordt geduwd door weer een nieuwe cel. Op deze manier groeit je nagel langzaam naar boven in je nagelbed .
Ingescheurde nagel herstellen
Daarnaast is er een hoge dosis geduld nodig: de nagel groeit vanzelf weer aan. De vingernagels groeien ongeveer 3 mm per maand, de teennagels ongeveer 1 mm per maand. Knip of vijl de nagel regelmatig weer bij. Door hem kort te houden wordt voorkomen dat de nagel opnieuw inscheurt.
Behandeling nagelbedletsel
Op basis hiervan kan een therapie worden gestart. Zo kan deze zorgprofessional bijvoorbeeld met vilt (soort van verband) de nagel drukvrij leggen, zodat deze zich kan herstellen. Ook kan er middels taping druk worden weggenomen van de nagel.
Simpel gezegd zijn traumanagels nagels die een beschadiging hebben opgelopen. Dat kan zijn door een ongelukje bijvoorbeeld de onderkant van de deur over je tenen heen of een hard voorwerp op je tenen laten vallen. In de meeste gevallen hersteld dit zich vanzelf.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
In veel Aziatische culturen wordt een lange vingernagel vaak gezien als een teken van rijkdom en schoonheid. Het is dus niet vreemd op als je mannen voorbij ziet komen met enorm lange nagels, veelal aan hun pink. En ondanks dat het staat voor rijkdom en schoonheid is het ook een praktisch iets.
Er zijn diverse oorzaken voor de loslating van de nagel. Een aantal voorbeelden zijn: een verminderde bloedtoevoer, huidziekten, trauma, infectie, kanker, geneesmiddelen. Eerst wordt het gebied tussen de nagelplaat en het nagelbed rood en daarna komt de nagel los van het nagelbed.
Nagels zijn gemaakt van eiwit
Menselijke nagels zijn gemaakt van keratine. Dat is een eiwit dat ook in de hoeven en hoorns van dieren zit. Keratine is trouwens ook een belangrijk bestanddeel van haar.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
WAT IS HET ? Het komt regelmatig voor dat er witte vlekjes, stippen of streepjes op de nagels zitten. Dit is niet iets om ongerust over te zijn, het wijst niet op een tekort aan kalk, zink, vitaminen of iets anders. Vaak wordt het simpelweg veroorzaakt door stoten van de vingertop ergens tegenaan.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de arts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep is partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) ontstaat wanneer de nagel in de huid van de nagelwand groeit. Dit komt het vaakst voor bij de nagel van de grote teen, maar de nagels van de kleinere tenen kunnen ook ingroeien.
Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is in de huid gegroeid en zorgt voor irritatie, pijn en/of een ontsteking.
De nagel komt dan rond te staan. Dit heet ook wel tunnelnagel: de beide zijkanten raken elkaar haast aan. Het ziet eruit als een balpen. Er is steeds minder ruimte voor de huid en de kans op ingroeien neemt daardoor toe.
Hyponychium is een nagelbedzegel, deze zegel is het stukje huid wat onder de nagels mee groeit. Bij sommige mensen groeit dit verder als de vrije rand (vingertop) en zit vast gegroeid aan de vrije rand. En kan daarom erg pijnlijk zijn als je de nagels korter vijlt.
Nagels (goed) knippen
Wel zal het nodig zijn om de nagel te knippen op de plek waar de nagel is ingegroeid. In veel gevallen zal de nagel dan goed terug gaan groeien. Wanneer er permanente schade aan de teen / nagel is door bijvoorbeeld een ongeluk, dan kan de nagel wel steeds in de huid terug groeien.
Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
Een dwangnagel kan aangeboren zijn, maar ook een opgelopen trauma bijvoorbeeld door een klap of stoot kan de oorzaak zijn. Ook kan een dwangnagel ontstaan na een operatie aan de nagel. Een dwangnagel komt meestal voor aan de buitenkant van de nagel aan de kleine teen.
Omdat de nagel door de matrix wordt gemaakt zal een beschadiging van de nagelmatrix leiden tot afwijkingen in de vorm van de nagelplaat. Het nagelbed is de huid ónder de nagelplaat. De opbouw van het weefsel van het nagelbed is sterk vergelijkbaar met dat van de rest van de huid.