Het is verstandig om de groene kaart altijd bij je te hebben, maar niet aan te raden om deze bijvoorbeeld in de auto te bewaren. Bewaar de groene kaart bijvoorbeeld bij jouw rijbewijs. Zo heb je deze altijd bij je als je met de auto op pad gaat.
Is de groene kaart verplicht (in het buitenland)?
In Nederland is de groene kaart voor jouw voertuig, aanhanger en caravan niet verplicht. Wel moet je kunnen bewijzen dat je verzekerd bent. De digitale groene kaart op jouw smartphone of geprint op wit papier is dan voldoende.
In sommige landen, zoals Duitsland, Polen en Spanje heb je een apart internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) nodig voor de caravan of aanhanger als die zwaarder is dan 750 kilogram. Een caravan die zwaarder is dan 750 kilogram heeft het een eigen (Nederlands) kenteken.
U wilt weten welke papieren u bij de hand moet hebben als u auto rijdt. In Nederland dient u uw rijbewijs en kentekenbewijs bij u te hebben. Verzekeringspapieren zijn niet verplicht maar wel handig om bij u te hebben in geval u het nodig hebt.
Je hebt soms een aparte groene kaart nodig voor je caravan of aanhanger. Met de caravan op vakantie? Dan heb je soms een aparte groene kaart nodig. In Duitsland, Spanje en Polen ben je bijvoorbeeld verplicht een aparte groene kaart bij je te hebben als je caravan zwaarder is dan 750 kilogram.
Hoe hoog is de boete als ik geen milieusticker heb? Het rijden in een Umweltzone zonder de juiste sticker kan een boete opleveren van circa € 100.
Reisdocumenten. Je moet je rijbewijs en het kentekenbewijs van je auto bij je hebben. Verder is het belangrijk om een Europees schadeformulier mee te nemen, omdat je dan direct na een aanrijding het schadeformulier kunt invullen. Een visum is niet nodig in bij onze oosterburen.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat je thuis moet bewaren.
Het kentekenbewijs of de kentekencard van de auto
Het kenteken en de meldcode van de auto staan hierop, en de persoonsgegevens van de eigenaar van de auto. Het is wettelijk verplicht het originele kentekenbewijs bij je te hebben als je als bestuurder in de auto stapt.
Het is erg verleidelijk om je kentekencard in de auto te bewaren. Maar doe dit niet. Bij diefstal van de auto moet je namelijk altijd het volledige kentekenbewijs kunnen inleveren bij de verzekeraar.
Je kunt een digitale versie opvragen via je persoonlijke omgeving My Alphabet of in de Alphabet app. Zo heb je je groene kaart altijd en overal digitaal tot je beschikking.
De groene kaart hoeft dus niet altijd groen te zijn. Maar let op: in sommige landen is het wel verplicht om een papieren groene kaart bij je te hebben. Is een groene kaart hetzelfde als een kentekenbewijs? De groene kaart is niet hetzelfde als je kentekenbewijs.
Vanaf 1 juli 2020 hoeft de groene kaart niet per se meer groen te zijn en heet deze officieel het Internationale verzekeringsbewijs. Ga je internationaal de weg op? Dan is het niet handig als je je groene kaart kwijt bent.
Als je je groene kaart kwijt bent geraakt, dan zal je een nieuwe moeten aanvragen. Het verschilt per verzekeraar hoe je je nieuwe groene kaart ontvangt. Meestal krijg je de groene kaart via de post thuisgestuurd. Het kan ook zo zijn dat je de groene kaart per e-mail toegestuurd krijgt.
Voor het verlopen van je groene kaart ontvang je in principe een nieuw exemplaar van je verzekeraar. Je kunt contact opnemen met je eigen verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon indien je geen nieuwe groene kaart hebt ontvangen.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Het is alleen nodig om deel 1a en 1b van het papieren kentekenbewijs óf de kentekencard bij te hebben. Je laat de tenaamstellingscode of deel 2: het overschrijvingsbewijs thuis. Bewaar deze documenten goed. Je hebt deze nodig om de auto te schorsen of te verkopen.
Je bent wettelijk verplicht om die bij je te hebben, net als je identiteitsbewijs. Maar hou die documenten wel bij je en laat ze niet in de auto liggen. Daarnaast is een verzekeringsbewijs (groene kaart) en een schadeformulier en pen (kan ook online ingevuld worden) handig om bij de hand te hebben.
Je bent verplicht je kentekenbewijs bij je te hebben als je met je auto rijdt. De politie kan er bij aanhouding naar vragen. De politie kan een boete opleggen als je het kentekenbewijs niet kunt tonen. Je hebt het kentekenbewijs ook nodig als je de auto wilt verkopen, exporteren, slopen of schorsen.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
U wilt weten of het verplicht is om een origineel kentekenbewijs bij je in de auto te hebben. Ja, u dient altijd de originele documenten te kunnen tonen indien er door bijvoorbeeld de politie naar wordt gevraagd. Ook buiten onze landsgrenzen. Een kopie is dus niet toegestaan.
is in de auto in Duitsland niet verplicht om een brandblusser bij je te hebben. Hoewel dit niet verplicht is in de auto in Duitsland, is dit natuurlijk aan te raden voor je eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers wanneer je gaat autorijden in het algemeen.
Valuta en betalen
Valuta: Euro (EUR). Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.