Het woord radicaal is afkomstig van het Latijnse woord voor wortel en heeft verscheidene afgeleide betekenissen: radicaal (scheikunde), een atoom, molecule of groep met een bindingsmogelijkheid: radicaal (Chinees schrift), een onderdeel van karakters in het Chinese, Japanse, Koreaanse en Vietnamese schrift.
radicaal (bn) : afdoende, breed opgezet, drastisch, extreem, grondig, groots opgezet, grootscheeps, ingrijpend, rats, totaal, uiterst, vergaand, verreikend, verstrekkend, volkomen, volslagen. radicaal (bn) : extremistisch.
Als jouw kind extreme gedachten of ideeën heeft, kan er sprake zijn van radicalisering. Dit is een proces waarbij iemand gedachten en ideeën ontwikkelt die niet aansluiten bij de regels in Nederland. Diegene is daarnaast steeds meer bereid om die gedachten en ideeën echt uit te voeren.
(van een maatregel) met vergaande gevolgen
Is zeer instabiel.
Radicaal zijn is een eigenschap van iemand die bepaalde dingen grondig wil veranderen. Zo was het algemeen stemrecht ooit een radicaal idee, net zoals de afschaffing van slavernij. Radicale ideeën hebben onze maatschappij veranderd.
Geheel en al.Tot de wortel toe. Net als “extreem” (Z) zegt radicaal op zich niets.
Radicalisering is het proces waarbij een persoon of groep in toenemende mate opvattingen ontwikkelt die op gespannen voet staan met, of zelfs haaks staan op, de democratische rechtsorde.
Een radicaal, ook dikwijls vrije radicaal genoemd, is een molecuul of atoom dat al dan niet geladen kan zijn, maar dat een of meer ongepaard(e) elektron(en) heeft.
Chirurgische ingreep waarbij men een ziek orgaan verwijdert, alsook alle omliggende weefsels die door de ziekte getroffen kunnen worden.
Een open en nieuwsgierige houding is belangrijk wanneer je in gesprek bent met een jongere die radicale opvattingen heeft. Neem de jongere en zijn idealen serieus, zonder mee te gaan in de denkbeelden. Probeer zonder vooroordelen en argwaan het gesprek te voeren en je te interesseren voor wat de jongere bezighoudt.
Als de tumor geheel verwijderd is, noemen wij dat radicaal. Wanneer de snijvlakken niet vrij zijn van tumorcellen, dan geeft de patholoog aan of dit minimaal was (minder dan 4 mm, focaal) of in ruimere mate (meer dan 4 mm, meer dan focaal). Dit is van belang voor de vervolgbehandeling.
Extreemlinks, ook wel uiterst links of ultralinks, is een verzamelnaam voor politieke overtuigingen aan de uiterste linkerzijde van het politiek spectrum. De termen worden nogal eens als synoniem gebruikt voor "links-radicaal", hoewel die van oorsprong een fundamenteel andere betekenis heeft.
In de getaltheorie is het radicaal van een positief geheel getal de grootste kwadraatvrije deler van dat getal. Anders gezegd is het radicaal het product van alle priemgetallen die deler zijn van dat getal: Voor de eerste positieve gehele getallen is het radicaal: 1, 2, 3, 2, 5, 6, 7, 2, 3, 10, ...
Radicaal-liberalisme wordt aan het einde van de negentiende eeuw de benaming van progressieve liberalen die zich verzetten tegen het naar hun mening verouderde liberale establishment. Dit gebeurt ook in Nederland (Radicale Bond) en Denemarken (Radikale Venstre).
Stereotactische bestraling is een bestralingstechniek waarbij meerdere smalle bestralingsbundels om de patiënt heen draaien. Zo kunnen we een tumor vanaf verschillende kanten heel precies bestralen en houden we het te bestralen gebied zo klein mogelijk.
Ileum. Het laatste gedeelte van de dunne darm. Met het "terminale ileum" wordt het allerlaatste stukje van de dunne darm bedoeld, dit wordt soms ook bekeken bij een endoscopie van de dikke darm.
Schade door vrije radicalen
Zo wordt onze gezondheid op een natuurlijke manier op peil gehouden. Maar door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maakt ons lichaam heel veel vrije radicalen aan en kan een explosieve groei van vrije radicalen ontstaan.
Zuurstofradicalen of vrije radicalen zijn kortlevende, agressieve deeltjes die gevormd worden tijdens het celmetabolisme. Ook kunnen zuurstofradicalen gevormd en uitgescheiden worden door witte bloedcellen, zoals macrofagen, om ziekteverwekkers te doden tijdens ontstekingsreacties.
Moleculen (identieke of verschillende) kunnen elkaar aantrekken wanneer ze elkaar voldoende naderen. Deze aantrekkingskrachten TUSSEN stabiele moleculen worden INTERmoleculaire krachten (afgekort IMK, IMKs) of intermoleculaire aantrekkingen genoemd.
Bij radicalisering keert iemand met bepaalde ideeën zich steeds meer af van de samenleving. Radicalisering en extremisme kunnen ontstaan door maatschappelijke spanningen. Hierdoor raken bevolkingsgroepen verdeeld en kunnen ze zich tegen elkaar gaan afzetten. Op de achtergrond spelen vaak andere problemen.
Radicalisering is het proces waarin individuen en groepen ideeën ontwikkelen die steeds radicaler worden en niet samengaan met de democratische rechtsorde, tot aan het punt waarop deze zo extreem zijn dat ze bereid zijn om ze met geweld door te drukken.
Ze zoeken krachtig naar een elektron om hun paar te voltooien door ze van andere moleculen te stelen. Wanneer een molecuul een elektron verliest aan een vrije radicaal, wordt het zelf een vrije radicaal en moet het nu een elektron van een ander molecuul vinden om zichzelf te stabiliseren.