Aanvankelijk wist Robespierre met anderen te ontsnappen en deed hij een mislukte zelfmoordpoging, maar kort erna werd hij weer opgepakt.Kort hierna werd hij ter dood veroordeeld. De man die zoveel levens had genomen moest op 28 juli 1794 zelf plaatsnemen onder de
Hij zette zich in voor de totstandkoming van de Franse grondwet van 1791 en verdedigde de belangen van het volk. Hij pleitte voor afschaffing van het celibaat en slavernij in de Franse koloniën; hij was voorstander van het algemeen kiesrecht voor mannen.
De Terreur
Deze mensen gingen volgens de Jacobijnen in tegen de 'wil van het volk' en iedereen die niet ze niet vertrouwden kwam onder de guillotine. Deze periode van geweld wordt ook wel de Terreur genoemd. Uiteindelijk werd aan het eind van deze periode Robespierre zelf ook opgepakt en onthoofd.
In 1789 werd hij politiek actief en werd hij bij het grote publiek bekend om zijn kritiek op de monarchie en hervormingsdrang. In 1792 werd de Franse monarchie opgeheven en koning Lodewijk XVI werd aangeklaagd voor verraad. Met de steun van Robespierre werd Lodewijk XVI in januari 1793 geëxecuteerd.
Tijdens de Franse Revolutie dienden de Parijse Catacomben als de belangrijkste laatste rustplaats van de meeste Parijzenaars, van wie velen door de guillotine stierven, waaronder Maximilien Robespierre, een van de meest controversiële figuren van de revolutionaire beweging.
De Franse leider Maximilien de Robespierre werd zelf terechtgesteld na duizenden de dood in te hebben gejaagd. In september 1793 brak in Frankrijk een donkere tijd aan, die later bekend is geworden als de Terreur.
schrijvers: Molière, Balzac, Apollinaire, Eluard, Colette, Marcel Proust, Jean de La Fontaine, Oscar Wilde … acteurs, presentatoren, comedians, toneelspelers: Sarah Bernhardt, Yves Montand, Pierre Desprosges, Claude Chabrol, Pierre Bellemare … Het is een lange lijst.
Betrokkenheid bij De Terreur (1793-1794)
In 1789 trad Maximilien de Robespierre toe tot de radicale groepering van de jakobijnen. In april van dat jaar werd hij president van deze machtige factie. Hij stelde hierbij publiekelijk dat hij geen monarchist was en evenmin een republikein.
Robespierre = Maximilien de (1758-1794).Franse revolutionair, lid van de Staten-Generaal in 1789. Hij sloot zich aan bij de radicale, aanvankelijk democratische Jakobijnen en werd in 1792 lid van de Nationale Conventie die de dood van Lod...
De staatsschulden rond 1788-1789 waren een aanleiding, maar ook de hongersnood in 1788, waarbij de graanprijzen enorm stegen. Verder was er al sinds de jaren 1750 een pamflettenstrijd gaande waarbij het absolutisme en de vermeende wreedheid van de Franse koning breed uitgemeten werd.
Het werd door zijn naamgever, dr. Guilotin (1738-1818 – hij stierf in bed) – omschreven met: 'Het mechaniek valt als de bliksem, het hoofd vliegt door de lucht, het bloed spuit omhoog, de mens is niet meer'. Tijdens de Terreur (1793-1794) werden onder de leiding van Robespierre zo'n 40.000 mensen geëxecuteerd.
Na de periode van het Directiore (1795-1799) waarin een vijfkoppig bestuur het land bestuurde greep uiteindelijk Napoleon Bonaparte de macht. Hij kroonde zich tot keizer van Frankrijk en pakte de absolute macht. Dit betekende het einde betekende van de Franse Revolutie.
De jakobijnen of jacobijnen (Frans: Jacobins) vormden tijdens de Franse Revolutie van 1789 tot 1794 een centralistische, hervormingsgezinde beweging, die zich inzette voor meer sociale rechtvaardigheid, volkssoevereiniteit en de ondeelbaarheid van de Franse Republiek.
Op politiek gebied zorgde de Verlichting in enkele landen voor een nieuwe stroming: het verlicht absolutisme. Ook resulteerden de verlichtingsidealen in revoluties, zoals in Amerika (de Amerikaanse revolutie in 1776), in Engeland (de Glorious Revolution in 1688) en in Frankrijk (de Franse Revolutie in 1789).
Na de Franse revolutie keren de patriotten met hulp van het Franse leger terug naar Nederland. Het Franse leger wordt enthousiast ontvangen in de Republiek. Stadhouder Willem V vlucht met zijn gezin naar Engeland. Meteen daarna wordt op 20 januari 1795 de Bataafse Republiek uitgeroepen.
De bestorming vond plaats op 14 juli 1789. De bestorming was een gevecht tussen de Franse overheid en Franse milities die ook wel bekend staan als opstandelingen. Het resultaat van de bestorming: Bastille werd veroverd door de milities en toen begon de Franse Revolutie.
Lodewijk XVI van Frankrijk (Versailles, 23 augustus 1754 – Parijs, 21 januari 1793) regeerde als koning van Frankrijk en Navarra van 1774 tot 1789 en daarna als koning der Fransen van 1789 tot 1792.
De girondijnen waren voorstander van een imperialistische politiek. Ze waren voor het exporteren van de Revolutie naar de rest van Europa en verklaarden Engeland, Oostenrijk, de Nederlandse Republiek en Spanje de oorlog, ook bekend als de Eerste Coalitieoorlog.
Het volk bestormde de staatsgevangenis, de Bastille, waar vooral politieke gevangenen werden opgesloten. Die gevangenis was het symbool van de onderdrukking door de vorst. Dat was het begin van de Franse Revolutie, 14 juli 1789, Quatorze juillet (spreek uit katorz zwiejè) in het Frans.
Het bevat een boom die leven, continuïteit en groei symboliseert, afgebeeld in een zeshoek, omgeven door het motto van de Franse Republiek, “Liberté, Egalité, Fraternité” (vrijheid, gelijkheid, broederschap).
Van Gogh sterft in Auvers-sur-Oise op 29 juli 1890. Hij is er naast zijn broer Theo begraven op de gemeentelijke begraafplaats.
"La vie m'est insupportable, pardonnez-moi" (Het leven is me ondraaglijk, vergeef me). Dalida ligt begraven op de begraafplaats van Montmartre. Zowel haar graf als haar appartement zijn tot op de dag van vandaag trekpleisters voor fans. In Montmartre kreeg Dalida ook postuum een eigen "Place Dalida".
Het Cimetière de Montmartre is de laatste rustplaats van François Truffaut, Jeanne Moreau, Michel Berger, France Gall, Dalida en Emile Zola.
Van grote betekenis is geweest dat hij in de gebieden waarover hij macht uitoefent, het bestuur en de rechtspraak moderniseert. Ook voert hij nieuwe maten en gewichten in: de meter en de (kilo)gram. Bovendien wordt er een burgerlijke stand geïntroduceerd, waardoor iedereen verplicht een familienaam moet aannemen.
Wantrouwen van de 'gewone bevolking' ten opzichte van koning en de aristocratie is kort samengevat de hoofdoorzaak van de bestorming van de Bastille. De druppel was vermoedelijk dat de populaire minister Jacques Necker werd ontslagen. Met name de hogere burgerij had zich door deze minister vertegenwoordigd gevoeld.