De kleine brandnetel (Urtica urens) is eenjarig, verspreidt zich door uitzaaien, en kan door schoffelen of wieden gemakkelijk verwijderd worden. Als voorkomen wordt dat de planten bloeien verdwijnen ze op den duur vanzelf. De grote brandnetel (Urtica dioica) verspreidt zich door uitzaaien, maar ook via worteluitlopers.
De grote brandnetel is een windbestuiver. De bloeiwijze van de mannelijke en de vrouwelijke plant verschillen van elkaar. De mannelijke planten hebben kortere zijtakken. De zijtakken van de vrouwelijke planten gaan na de bevruchting enigszins hangen.
De grote brandnetel is een doorlevende plant met wortelstokken. Hij wortelt oppervlakkig maar kan ver vertakken. Hij groeit bij voorkeur op rijke, matig vochtige bodem, bijvoorbeeld als ondergroei in bossen of bosranden en aan de voet van heggen.
Een huis-tuin-en-keuken-middel is het gebruik van azijn. Hiervoor doe je wat azijn in een sproeifles en spuit je het vervolgens over de brandnetels heen. De bladeren zullen snel geel en verlept worden en uiteindelijk afsterven.
Wat doe je na contact met brandnetels? Jeuk- en pijnklachten trekken vanzelf binnen één uur grotendeels weg. Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven (gebruik volgens bijsluiter).
Brandnetel (Urtica) is hartstikke gezond. Het bevat bijvoorbeeld de vitamines A, B2, C en K en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. Een makkelijke manier om hier voordeel uit te halen, is door er thee van te trekken.
Brandnetels prikken om zichzelf te beschermen tegen planteneters. Aan de bladeren en stengels van de plant zitten brandharen waarin een stofje zit. Zodra je in contact komt met de plant, dan breekt er een stukje van de brandharen af en komt het stofje in je huid. Dit veroorzaakt de jeuk en rode bultjes op je huid.
De brandnetel vermeerdert zich vooral door ondergrondse wortels, maar ook door de zaden die de plant produceert. Het is dus niet genoeg alleen de plant te verwijderen; alle wortels moeten uit de grond worden gehaald zodra de brandnetel volledig bestreden wil worden.
Atalanta, Dagpauwoog, Landkaartje, Gehakkelde aurelia, Kleine vos, als rupsen hebben ze brandnetels als voedselplant nodig.
Toch kun je 'm beter laten staan, want als je alle brandnetels uit je tuin verwijdert, raak je in één keer zo'n 40 diersoorten kwijt, aldus Matty Berg. Reden genoeg dus om de brandnetel in een hoekje van de tuin te gedogen.
De bloemen van alle soorten zijn eetbaar. De jonge blaadjes van alle soorten zijn geschikt voor salade, in de soep, of kort gekookt, zoals spinazie. Van het gedroogde blad kun je thee trekken.
Ze hebben een licht tot matig vochtige bodem nodig. Verder hebben brandnetels weinig verzorging nodig.
Hoe pluk je brandnetel? De brandnetel plukken zonder 'geprikt' te worden kan je doen door tuinhandschoenen aan te doen en dan de brandneteltoppen met een schaar afknippen en in een bak opvangen. Maar je kunt ze ook plukken als je geen handschoenen of schaar bij je hebt.
Het kleine vosje, dagpauwoog, atalanta en landkaartje leggen allemaal hun eitjes op de brandnetel. Een zeer belangrijke plant dus!
De brandnetel is de meest bekende eetbare, wilde groente. Zeer gezond ook, want het zit vol mineralen als ijzer, zwavel, calcium en vitamine A en C. Hij heeft niet zo'n beste reputatie omdat hij prikt, maar culinair gezien kun je er alle kanten mee op. Het plukken is even lastig want ze kunnen dus zeer doen.
Veel mensen weten dat brandnetel een erg belangrijke plant is voor vlinders. Rupsen van kleine vos, dagpauwoog, atalanta, landkaartje en gehakkelde aurelia leven ervan.
Eigenschappen van de brandnetel
Zuivering van bloed en lymfesysteem. Ontsteking werend en pijnstillend.
Als er ergens veel brandnetels groeien, zegt dat wat over de grond – zoals elke plant die 't ergens goed doet. Doordat er tegenwoordig meer stikstof neerslaat, kan ook de brandnetel uitbundig groeien. Die houdt daarvan. Hij groeit zowel in de zon als de schaduw, in grasland en bos.
Ook voor paarden is de brandnetel een heel gezonde aanvulling op zijn rantsoen. De plant bevat heel veel vitaminen en mineralen: zink, ijzer, mangaan, calcium, magnesium, natrium, kalium en vitamine A. B5 en B12, C, D en K. Het reinigt de darmen en het bloed, stimuleert de spijsvertering en de urinewegen.
Bescherm je planten met DCM Brandnetelgier tegen o.a. bladluizen, rupsen van motten, spint(mijten), witziekte (meeldauw), valse meeldauw, aardappelplaag, bladvlekkenziekten en andere ziekten en plagen(i).
Azijn: Azijn is net als veldzuring behoorlijk zuur, dit helpt goed tegen jeuk. Welk soort azijn je moet gebruiken daar verschillen de meningen over. De één zweert bij appelciderazijn en een ander gebruikt gewoon keukenazijn. Zo helpt azijn tegen jeuk van brandnetels.
Brandnetels bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Zo bevatten brandnetels vitamine B1, B2, B5 en B11, maar ook vitamine A, C, E en K. Vitamine B1 en B2 zijn van belang voor je energievoorziening. B1 is daarnaast ook nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en je hart.
Hondsdraf: Ook deze groeit vlakbij brandnetels. De kruipende plant is te herkennen aan zijn kleine blauwpaarse bloemetjes. Rol de bladeren over de jeukende plek en het zal snel je klachten verlichten.