In de katholieke kerk wordt jaarlijks op 1 november Allerheiligen gevierd. Op die dag worden alle heiligen herdacht. Een dag later is het Allerzielen en komt men samen om alle overledenen te herdenken. Allerheiligen was oorspronkelijk een dag waarop alle martelaren van de kerk werden herdacht.
Allerheiligen vieren we op 1 november
Het is één van de zogeheten 'hoogfeesten', de belangrijkste kerkelijke dagen. Tijdens Allerheiligen worden de martelaren en heiligen herdacht, en dat zijn er nogal wat: meer dan 10.000. De dag vond tot 844 plaats op 13 mei, maar Paus Gregorius IV veranderde dit naar 1 november.
Allerheiligen (Sollemnitas Omnium Sanctorum in het Latijn) is een christelijk feest ter nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren. Het is een jaarlijkse feestdag, die door rooms-katholieken en anglicanen op 1 november gevierd wordt. In de Rooms-Katholieke Kerk is het een hoogfeest.
Allerzielen is de dag om te bidden voor de zielen van overledenen, het deel van een mens dat na de dood bij God kan doorleven. Veel katholieken bezoeken het graf van een geliefde en zetten bloemen neer. Protestanten bidden later voor hun doden, in de aanloop naar kerst.
Allerheiligen of feest van alle heiligen, is een christelijke feestdag waarop alle heiligen van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht. Het feest wordt sinds de negende eeuw gevierd op 1 november.
In de katholieke kerk wordt jaarlijks op 1 november Allerheiligen gevierd. Op die dag worden alle heiligen herdacht. Een dag later is het Allerzielen en komt men samen om alle overledenen te herdenken. Allerheiligen was oorspronkelijk een dag waarop alle martelaren van de kerk werden herdacht.
Allerzielen is een gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie. Het wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen.
Geschiedenis Allerzielen
Al in de tiende eeuw werden alle gestorven kloosterbroeders herdacht tijdens een gedenkdag op 2 november, die was ingevoerd door abt Odilo van Cluny. Tweehonderd jaar later wordt deze datum als een officiële feestdag ingevoerd door de Paus.
Op 2 november wordt in de katholieke traditie Allerzielen gevierd, een dag waarop nabestaanden de graven van hun overledenen bezoeken, schoonmaken en versieren met (over het algemeen) witte bloemen en met lichtjes.
De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16-eeuwse Schotland. Het is een verbastering voor All Hallows' Even, de avond voor Allerheiligen. De Samhain was voor de Kelten een belangrijk moment in het jaar. Het markeerde het einde van de zomer en het begin van de winter, een tijd van duisternis en kou.
Allerheiligen heeft dezelfde naam als Halloween
Zo kwamen Allerheiligen en Halloween op dezelfde dag te vallen. Allerheiligen en Halloween een verschillende oorsprong, want Halloween is een Keltische traditie. Bovendien was Allerheiligen een feestdag voor alle heiligen die geen eigen feestdag hadden.
De Rooms-Katholieke Kerk vierden voor allerlei heiligen op verschillende dagen feesten. Omdat er steeds meer heiligen bij kwamen, besloten ze om een gezamenlijke dag voor alle heiligen vast te stellen. Dat werd dus Allerheiligen.
Geschiedenis. De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond.
Op 2 november, daags na Allerheiligen, bidt de Katholieke Kerk voor alle overledenen die nog niet bij God in de hemel zijn. In de katholieke cultuur trekken veel mensen op deze Allerzielendag naar kerkhoven om hun geliefden te gedenken. Het woord 'allerzielen' is afgeleid van 'gedachtenis aller zielen'.
De dag na Allerheiligen waarop de Katholieke Kerk bidt voor alle overledenen die nog niet bij God in de hemel zijn. Het woord Allerzielen is afgeleid van 'gedachtenis aller zielen'. De gedachte achter Allerzielen komt voort uit de overtuiging dat de mens bestaat uit een lichaam en een ziel.
Allerzielen, Allerheiligen en Halloween: laten we inzoomen!
We kennen allemaal wel Halloween, welk elk jaar op 31 oktober wordt gevierd. Op 1 november is Allerheiligen en op 2 november Allerzielen. Drie feestdagen die draaien om het herdenken van de overledenen, maar die tóch niet hetzelfde zijn.
Halloween is een variant van de christelijke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen. Die werden in de negende eeuw door paus Gregorius IV vastgelegd op 1 en 2 november. Op die dagen gingen mensen naar het kerkhof en brandden ze kaarsen om hun doden te herdenken.
Dat komt doordat Halloween van origine óók een katholiek feest was, namelijk de vooravond van Allerheiligen, All Hallow's Eve. De katholieke traditie kent verschillende 'bedelfeesten', vaste momenten in de donkere dagen van het jaar waarop kinderen en armen langs de deuren mochten trekken voor een aalmoes.
Allerzielen is door de katholieke kerk bedacht om overledenen vanuit het vagevuur naar het hemelse paradijs te helpen door te bidden. Van oudsher geloven katholieken dat je ziel na je dood naar 1 van deze drie bestemmingen gaat: de hel voor de slechteriken, de hemel voor de toppertjes en het vagevuur voor de rest.
Het vagevuur of purgatorium (Latijn: "reinigingsplaats", "louteringsplaats") is volgens de Rooms-Katholieke Kerk een toestand waarin de zielen gereinigd worden van personen die stierven in vriendschap met God, zonder dat ze volledig zuiver waren.
Allerheiligen is niet in heel Duitsland een officiële feestdag.Het wordt alleen in Baden-Württemberg, Beieren, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland gevierd. Allerheiligen valt altijd op 1 november.
2 november: Allerzielen
1 dag later herdenken de katholieken opnieuw overledenen. Het verschil met Allerheiligen is dat het niet om heiligen en martelaren gaat, maar om de zielen van familieleden en vrienden.
Op vrijdag 3 november 2023 vieren we een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Nederland en Overijssel. Het is exact 175 jaar geleden dat de herziene Grondwet, zoals ontworpen door Thorbecke, werd vastgesteld.
Het hoogfeest van Allerheiligen op 1 november is bedoeld om in één viering alle bekende en onbekende heiligen te eren. Op 1 november vereert de Katholieke Kerk van het Westen in één viering alle bekende en onbekende heiligen, of ze nu heilig verklaard zijn of niet.
Viering/herdenking
Heilige Hubertus van Luik († 727), Patroon van de jagers en hondenvrienden, Gedachtenis in Nederland, Vrije Gedachtenis in België