Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Recepten met pasta zijn met stip de favoriet van de Nederlander in 2020. Daarnaast kiezen Nederlanders graag voor bowls (zoals sushi- of burrito bowls) of voor balans recepten; maaltijden boordevol groenten. Dit jaar is er 23% meer gezocht op 'bowl recepten' dan in dezelfde periode in 2019.
erwtensoep en snert, aspergesoep en mosterdsoep. Snacks > bitterballen, frikandellen, kaassoufflés en saucijzenbroodjes. Zoetigheden > poffertjes, speculaas, stroopwafels, gevulde koek en tompoucen.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Appels en peren zijn de meest geteelde fruitsoorten in Nederland. Maar ook steenfruit zoals kersen en pruimen, en klein fruit zoals bessen, bramen, en frambozen komen veel voor. De Nederlandse fruitteelt opereert in een sterk internationaal concurrentieveld.
Hollandse Dranken: Mist u de typisch Nederlandse dranken ook zo in het buitenland? Wij leveren bijvoorbeeld Douwe Eberts koffie, Senseo koffie, Taxi vruchtensap, Roosvicee, Karvam Cevitam, Dubbel Frisss en nog veel meer Hollandse dranken wereldwijd.
Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
Frankrijk
De oorsprong van gastronomie, fijne keuken en de beste chefs ter wereld: Frankrijk. De invloed van de Franse keuken op de rest van de wereld kan je niet meer ontkennen.
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een gemiddeld huishouden in Nederland is er altijd wel een pak van deze Nederlandse koekjes in de voorraadkast te vinden.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen! Op zoek naar een mooie kant en klare snoeppot, gevuld met het lekkerste Oudhollands snoep?!
De 5 vaakst gegeten fruitsoorten zijn appels, bananen, mandarijnen, aardbeien en sinaasappels.
De appel is het meest populaire stukje fruit in Nederland. Op de voet gevolgd door de banaan en de sinaasappel. Fruit is lekker en gezond.
Nederlanders drinken gemiddeld 1,8 liter niet-alcoholische dranken per dag. Hiervan is 43% water, 39% koffie en thee (inclusief kruidenthee) en 15% frisdranken en verdunde siropen. Meisjes/vrouwen drinken vrijwel evenveel niet-alcoholische dranken als jongens/mannen.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Overal en altijd. We zijn gewoon DOL op brood! Als het gaat om wie het meeste brood ter wereld eet, dan staan de Noren voorop. Ieder van ons eet gemiddeld 38,5 kilo brood per jaar!
Ons eigen Nederlandse ontbijt bestaat volgens het onderzoek doorgaans uit brood of muesli met yoghurt of melk. Ons dagelijkse sneetje meergranenbrood eten we meestal met kaas, jam, hagelslag, pindakaas of vleeswaren. Hierbij drinken we vaak koffie, thee of een glas melk.
Hollander eten het liefst vroeg. Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
De Nederlandse keuken globaliseert met de komst van Caribische Nederlanders, Surinamers, Indonesiërs en mensen van rond de Middellandse Zee. Zij veranderen mede de aloude houding van Nederlanders ten opzichte van voedsel: maaltijden hoeven niet meer slechts voedzaam en goedkoop te zijn.