FEIT 3 - Inductie koken is makkelijk Het is niet alleen veiliger, het is ook makkelijker. Je hebt veel meer controle over de bereiding van je eten. Door bijvoorbeeld je kookzone aan te zetten voor 5 minuten op 100 graden kun jij gemakkelijk en nauwkeurig je pannetje water opzetten.
Wat is goedkoper, inductie of gas? Het antwoord op deze vraag klinkt misschien wat vreemd: hoewel gas in 2023 een goedkopere energiebron is dan elektriciteit, is koken op inductie uiteindelijk voordeliger dan koken op gas.
Met inductie koken 'lekt' er minder warmte
Met een stuk of 3 pannen op het vuur kan de temperatuur in de keuken snel oplopen. Dat is niet altijd fijn. De inductiekookplaat verwarmt daarentegen alléén de pan. Verder lekt er vrijwel geen warmte, waardoor de temperatuur in de keuken aangenamer blijft.
Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Er zijn namelijk materialen die niet geschikt zijn voor inductie: aluminium, RVS en koper. Inductiekookplaten werken alleen met RVS met magnetische bodem, gietijzer, of met pannen met een dikke metalen bodem.
Maar ook op inductie kun je een prima omelet bakken. Stap één zijn een goed ingebrande plaatstalen pan, voldoende hitte en boter. Vervolgens hou je de pan flink schuin, waardoor de inductie ook de zijkant van de pan verwarmt. Daarmee kun je je ei bakken in een halvemaanvorm.
FEIT 3 - Inductie koken is makkelijk
Het is niet alleen veiliger, het is ook makkelijker. Je hebt veel meer controle over de bereiding van je eten. Door bijvoorbeeld je kookzone aan te zetten voor 5 minuten op 100 graden kun jij gemakkelijk en nauwkeurig je pannetje water opzetten.
Wokken op een inductie kookplaat is zeer goed mogelijk en gaat ontzettend snel. Op de ene inductie kookplaat kun je beter wokken dan op de andere. Zo is ons advies om naar een inductie kookplaat te kijken welke een krachtige kookzone voor een kookpan met een grotere diameter heeft.
Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.
Sudder op een lage stand, sommige inductiekookplaten hebben zelfs een zone speciaal voor braadpannen. De bodem van de pan wordt verwarmd door de warmtebron, en het voedsel in de pan wordt dan weer verwarmd door de bodem ervan. Dit is bij inductiekoken niet anders dan bij gas. De stoofschotel gaart prima.
We krijgen veel vragen over het formaat van de bodem van de pan. Dit is echter niet belangrijk. Inductie past zich aan het formaat van de bodem.Je kunt dus gewoon een kleine pan gebruiken op een grote inductieplaat.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
Een 1-fase-inductiekookplaat kun je met een gewone stekker en stopcontact aansluiten op 220 of 230 volt. Voor een inductiekookplaat op 1 fase hebt je dus geen speciale aansluiting of kookgroep nodig in je meterkast.
Koken op inductie werkt anders dan koken op gas.De kookplaat zelf wordt niet heet, maar warmt de bodem van de pan op.Hierdoor blijft de kookplaat een stuk koeler en daardoor ook veiliger. Daarnaast heeft een inductiekookplaat veel meer mogelijkheden dan een gaskookplaat, zoals ruimte voor langwerpige pannen.
Bij inductie koken wordt niet de kookplaat, maar de pan zelf opgewarmd. Als de kookplaat aanstaat maar er geen pan op staat, gebeurt er dus niks. Haal je na het koken je pan van de plaat af, dan schakelt hij automatisch uit. Na het koken is er wel restwarmte aanwezig op de kookplaat, maar die koelt snel af.
Gietijzer. Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
Op mijn inductiekookplaat gebruik ik stand 8 voor deze stap. Bestrooi de biefstukken vlak voor het bakken met een snufje zout. Niet eerder, want dan gaat het zout vocht onttrekken aan het vlees. Leg de biefstukken in de pan en schroei de buitenkant in circa 30 seconden per kant op hoog vuur bruin.
Vlees braden op inductie
Wij gebruiken een pan zónder anti aanbaklaag. De pan die wij gebruiken bestaat uit minimaal 5 lagen staal; RVS binnen- en buitenkant en daartussen een aantal lagen met een legering van koper en aluminium voor de goede hitte geleiding. Als de pan goed op temperatuur is, voeg je het vlees toe.
Bak de pannenkoeken in een antiaanbakpan. Heeft u een inductiekookplaat met TempControl?Kies dan voor stand 2. Hierdoor hebben we constante temperatuur in de pan, waardoor het bakken van de pannenkoek nog gemakkelijker gaat.
Een inductieplaat warmt een stuk sneller op dan een keramische plaat. Daarnaast heeft een inductieplaat een snel reactievermogen, waardoor je de temperatuur goed kunt controleren. Met (kleine) kinderen is dit prettig, want de plaat is direct koud zodra je 'm uitzet.
Ook met inductie koken kan een vlam in de pan ontstaan als de olie in de pan zijn zelfontbrandingstemperatuur bereikt. Toch is de kans op een vlam in de pan kleiner dan bij het koken op gas.
Kook je op inductie: tel hier dan 1 minuut bij op. Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten.
Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Zelf het dunste laagje gebakken eiwit of overblijfsel van bloem zorgt ervoor dat je eten de volgende keer aan de pan plakt. Maak de pan dan ook altijd goed schoon – maar let op: schrobben is een no-go. Grote kans dat je hierdoor de anti-aanbaklaag beschadigd.