Onze viswormen, ook wel bekent als de dendrobena. Deze worm met zijn mooie rode bovenkant en blanke onderkant is een stevige, vlezige worm en is uitermate geschikt voor het vissen. Deze wormen worden gevoerd met speciaal krachtvoer zodat het vocht wat bij het aanhaken verloren gaat de vissen aantrekt.
Niet alleen karper is dol op wormen, maar ook alle witvis, paling en baars. Het is dus een relatief gevoelig aas wat betreft bijvangsten. De ene visser vindt dit leuk, de andere helemaal niet. Het is in ieder geval wel iets om in het achterhoofd te houden.
Worm en mestpier, aas bij uitstek.
Met een worm of mestpier als aas kun je eigenlijk heel veel vissoorten vangen. Er zijn zelfs vissoorten bij zoals zalm, zeeforel en forel waarbij het verboden is om een worm als aas te gebruiken. Dit geeft aan dat de worm een enorme aantrekkingskracht heeft op de vis.
Wormen online kopen
Bestel de compostwormen eenvoudig online of per telefoon bij Wormenkwekerij Wasse in Drenthe of een andere wormenkweker, je krijgt ze per post thuisbezorgd.
Dat kan op verschillende manieren. Vis je in de stromend water dan laat je de wormen langzaam met de stroming afzakken. In stilstaand water kan je de wormen in beweging brengen door ze af en toe wat van hun plek te laten komen. Verplaats het aas om de paar minuten enkele tientallen centimeters.
- De riek of schep hard heen en weer bewegen! - Altijd vragen aan je ouders of juf of meester of het wel mag! PAS OP: voordat je de regenworm oppakt, wacht dan eerst totdat hij helemaal uit de bodem is gekomen.
Pak het puntige uiteinde van de haak en spies de worm daarop, de haak moet helemaal door de worm heen. Je moet de haak op ongeveer een halve centimeter van het uiteinde van de worm inbrengen. Als je de haak te dicht op de kop van de worm plaatst kan de worm nog van de haak afkomen.
Strooi je wormenmest in je tuinaarde, dan draag je water naar de zee. In een gemiddelde tuingrond krioelen honderden wormen per kubieke meter. Die krijgen de slappe lach als ze je met een zak wormenmest zien aankomen. Die tuinwormen produceren namelijk met z'n allen meer poep dan een schap vol wormenmest-zakken.
Hoelang kun je wormen bewaren? Als je een zak wormen koopt dan kun je ze ongeveer een maand tot 2 maanden bewaren, zorg ervoor dat ze niet in de zon liggen. Zorg dat de lange kant van de zak plat op de grond ligt , want de wormen leven in de toplaag van de grond op deze manier levert het meer grondoppervlakte op.
Je vindt ze in compost- of mesthopen. Je kunt ze ook kopen via internet. De makkelijkste manier is natuurlijk om wat wormen op te halen bij een collega-composteerder. Je hebt dan genoeg wormen om te starten én je krijgt er wat van hun oude omgeving bij – dat maakt de verhuizing naar jouw wormenbak makkelijker.
De mix wormen zijn in verschillende verpakkingseenheden te verkrijgen. Van 30-40 stuks tot aan 1 kilo.
Die humus zorgt er weer voor dat de grond gezond blijft en dat plantjes kunnen groeien. Met een wormenbak boots je dit na. Je stapelt drie identieke bakken op elkaar. In de middelste bak zitten de wormen en in de bovenste bak het voedsel voor de wormen, jouw groente- en fruitafval.
Met een formaat 12 haak kun je prima tot wel twee wormen vissen. Met een maat 14 haak kun je goed een mestpier vissen. Haakjes maat 16 en 18 lenen zich prima voor een visserij met maden en casters.
Zolang de zomerse temperaturen aanhouden kan je vaak goed paling vangen. De herfst is zelfs de actiefste tijd voor de paling met september als de beste maand. Je kan dagen meemaken dat het lijkt of ze uitgehongerd zijn en vetreserves voor de winter moeten aanleggen.
Maden hebben een goede werking op de karper, omdat het aas is wat veel geur afgeeft en beweegt. Het valt dus vrij snel op bij de karper en de karper is er ook dol op. Daarom kun je heel goed karpervissen met maden. Je kunt maden gebruiken bij het penvissen, statisch vissen en feeder vissen.
Hoe brasem te vangen
Het aas moet op de bodem liggen. Brasem kan je het beste vangen met brood, deeg, aardappel, maden, wormen en muggenlarven. Een andere manier om op brasem te vissen is met de winkle picker of de feederhengel.
Meerdere eitjes, één wormpje
Na enkele weken tot maanden komen hieruit de nieuwe wormpjes, die nog enkele weken nodig hebben om volgroeid te raken. Hoewel de cocon meerdere levensvatbare eieren bevat, kruipt uit de meeste cocons slechts één jonge worm.
IN viswinkels bewaren ze wormen wel 2 maanden in de koelkast. De compostwormen gaan dan in een soort van winterslaap. Zorg dat je de zak uit de zon houdt, liefst op een koele plek. En zorg dat je de zak weer goed dichtmaakt als je klaar bent met vochtig maken en/of voeren.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
We onderscheiden twee grote soorten: de mestworm en de regenworm. Lintwormen behoren tot een andere categorie ð. Regenwormen (Lumbricus terrestris) eten o.a. bladeren van loofbomen, maar ook zaden en allerlei dood plantenmateriaal.
Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd. Compost heeft een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
De meeste sportvissers gaan met wormen aan de slag als ze gaan forelvissen. Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber.
Een oud Hollandse manier van paling vissen is peuren. Met peuren rijg je wormen op een dunne wollige draad en bundelt deze. Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok.
Voor het bevestigen van zeepieren en zagers op de haak is een aasnaald gemakkelijk. Rijg de zeepier en/of zager voorzichtig op de naald, prik de haakpunt in de holle kant van de naald en schuift het aas over de haak tot voorbij de weerhaak. Behalve met natuurlijk aas, kun je vooral in de zomer ook met kunstaas vissen.