Een combinatie van wortel, appel, aardappel en peterselie.
PS: weet jij het verschil tussen een toetje en een dessert??? Een toetje koop je kant en klaar in de winkel en een dessert maak je zelf!
Het woord toetje is ontstaan door het woord 'toenemen'. Je neemt dus na het hoofdgerecht iets toe. In de volksmond werd dat verkleind naar het woord toetje. Toen werd de vraag “Nemen we nog iets toe?” veranderd in “Nemen we nog een toetje?”
De behoefte iets zoets te eten na de maaltijd komt doordat deze behoefte gedurende de dag redelijk constant is, terwijl de behoefte voor iets hartigs voor de maaltijd het grootst is, maar na de maaltijd afneemt.
Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten.Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.
Suiker stimuleert de reflex die de maagwand ontspant en uitrekt. Je voelt minder druk en daardoor vermindert het volle gevoel. Eet je een toetje, dan lijkt het dus alsof je niet vol zit en je nog meer kunt eten. Het toetje maakt dus plaats voor zichzelf!
Pas begin negentiende eeuw introduceerde Aleksandr Koerakin, de Russische ambassadeur in Parijs, het eten in gangen die na elkaar komen, met als slotstuk een zoet nagerecht. (Het woord dessert is afgeleid van desservir, oftewel afruimen.)
De meest gegeten desserts in Nederland zijn yoghurt, ijs en vla. Toeristen zijn over die laatste vaak zelfs lyrisch enthousiast. En vooruit, een Hollands kaasplankje wordt ook steeds vaker op de salontafel gezet.
Nagerecht is letterlijk een gerecht dat na de hoofdschotel wordt gegeten; het woord is in 1599 als naege-richt voor het eerst genoemd. Dessert is een Frans leenwoord.
NEW YORK - Het duurste dessert ter wereld is te vinden bij Serendipity 3 in New York.
Deze nagerechten staan in de Schijf van Vijf en zijn een gezondere keuze: Magere en halfvolle yoghurt met weinig of geen toegevoegd suiker.Magere kwark.Fruit, vers en uit de diepvries.
Volgens de onderzoekers heet de vreemdste taal ter wereld Chalcatongo Mixtec. Het Chalcatongo Mixtec wordt gesproken door 6000 mensen in het Mexicaanse Oaxaca. Het is de enige taal waar er geen verschil te merken is tussen een vraag en een mededeling.
Pawnee. Pawnee is een Indiaans dialect dat voorkomt rond Nebraska en Noord-Centraal Oklahoma. Hoewel er nog 10 personen zijn die Pawnee als moedertaal spreken, zijn ze allemaal bejaard. Hun kinderen spreken liever Engels als moedertaal.
Pudding is een (meestal zoet) nagerecht. Het wordt bereid op basis van melk of gebonden met zetmeelproducten zoals maïzena, eventueel aangevuld met een eiwit als geleermiddel zoals eieren, custard, custardpoeder of gelatine.
Tiramisu (in het Italiaans geschreven als tiramisù) is een van oorsprong Italiaans dessert. De naam betekent letterlijk trek mij omhoog, wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak mij blij. Tiramisu wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen.
Als je een 4-gangenmenu serveert zou je kunnen denken aan: voorgerecht – soep – hoofdgerecht – nagerecht.
"De textuur, smaak en kleur van het voedingsmiddel kunnen licht veranderen na de houdbaarheidsdatum, maar het product blijft nog steeds veilig om te consumeren." Met andere woorden: het kan geen kwaad om voedingsmiddelen te drinken of te eten na de "ten minste houdbaar tot"-datum.
dessert, toemaatje, toespijs, toetje. dessert (zn) : nagerecht, toespijs, toetje.
Ken je het gevoel dat je na het avondeten eigenlijk genoeg hebt, maar toch een toetje wil eten? Het lijkt soms wel alsof we een extra maag hebben voor zoetigheid. En gek is dat niet, blijkt nu uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Combineren van bier met dessert
Tenzij je een superzwaar menu achter de kiezen hebt, is een biertje bij je dessert een prima idee. Combineer kriek of rode-vruchtenbier vormt een droomkoppel met chocoladedesserts. Ook andere fruitbieren passen bij nagerechtjes, denk aan de meer fruitige desserts.
Zo laat de dichter en vertaler Paul Claes voor de zoveelste keer weten dat het Nederlands de onwelluidendste taal ter wereld is.