De spenen van Bibs en Hevea zijn daarentegen gemaakt van 100% natuurlijk rubber en zijn 100% BPA vrij, deze moet je juist wel tijdig vervangen! We raden aan om deze ongeveer na 6 weken te vervangen, vanaf dan is de kans op slijtage groter.
Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.
De natuurrubberen BIBS fopspenen zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Wat je dus NIET moet doen is de fopspenen in kokend water op het vuur laten. Door de extreem aanhoudende temperatuur verkleuren namelijk de schildjes en wordt het rubber aangetast. Ook de vaatwasser of magnetron sterilisator vermijd je best.
Inspecteer het speentje altijd voor je het aan je kindje geeft. Vooral als het kindje tandjes heeft. Trek aan de fopspeen in alle richtingen en gooi de speen weg bij de eerste tekenen van beschadiging of zwakte.
Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn. Na gemiddeld 6 weken ontstaan er haarfijne lijntjes die niet direct met het blote oog te zien zijn. Dit is het begin van grotere beschadigingen, die je natuurlijk wilt voorkomen.
De spenen van Bibs en Hevea zijn daarentegen gemaakt van 100% natuurlijk rubber en zijn 100% BPA vrij, deze moet je juist wel tijdig vervangen! We raden aan om deze ongeveer na 6 weken te vervangen, vanaf dan is de kans op slijtage groter.
Steriliseer de BIBS speen voor het eerste gebruik met kokend water. Laat de fopspeen 5 minuten in gekookt water 'uitkoken'. Mocht er water in de speen zijn gekomen, kun je dit er gemakkelijk uit drukken. Het is niet schadelijk voor de speen.
Voordat je de fopspeen van BIBS gebruikt dien je ze 5 minuten in kokend water te leggen. Als het speentje is afgekoeld kan het water uit de speen gedrukt worden, enig water dat overblijft is niet schadelijk voor de speen. Controleer de speen wel goed voordat je hem aan je baby geeft op stof of vuil.
FRIGG is een nieuw Deens merk fopspenen met verschillende vormen en kleuren, gemaakt van natuurrubber of siliconen. Ze hebben dezelfde look en feel als de BIBS speentjes maar hebben ervoor gekozen om ook speentjes in een siliconen-variant aan te bieden. Deze zijn ook geschikt voor kindjes met een latex-allergie.
De Bibs Supreme is verkrijgbaar in een variant van siliconen en een variant van natuurrubber. Als je niet zo gehecht bent aan Bibs, kun je wél nog altijd beter voor een echte orthodontische speen kiezen.
BIBS spenen maat 3 – voor de grote kinderen
Deze maat is bedoeld voor oudere kinderen (vanaf 18 maanden). Wel gebruiken heel veel kinderen maat 2 nog een stuk langer. We raden je daarom aan om je kind alleen maat 3 te geven als hij of zij maat 2 niet meer accepteert.
Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen. Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende.
Duurzaamheid. Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als. Door het knuffelen komt er een herkenbare geur aan het doekje, wat je baby een rustig en vertrouwd gevoel geeft.
Een flessenspeen is gemaakt van siliconen en kan door veelvuldig gebruik en reinigen beschadigen, of uitdrogen door melkresten of speeksel. Ook zijn er kindjes die de speen kapot bijten. Daarom adviseert Difrax een flessenspeen elke zes weken te vervangen.
Siliconen fopspenen zijn vaak stugger, maar ook steviger dan rubberen spenen. Een siliconen speen scheurt hierdoor minder snel. Spenen van rubber zijn soepeler en zachter. Hierdoor oefenen ze weinig druk uit op het gehemelte van je kindje en hebben ze minder effect op de stand van de kaken en tandjes.
Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een speen bij baby's van 6 weken tot 1 jaar oud de kans op wiegendood verkleint. Baby's ontwaken kort als ze voelen dat ze de fopspeen verliezen. Bovendien hebben ze de reflex om harder te zuigen om de speen vast te houden.
Baby's hebben vanaf de geboorte een sterke zuigbehoefte. Naarmate je kindje ouder wordt groeit niet alleen het gezichtje, ook de zuigkracht wordt steeds sterker. Daarom heeft Difrax vijf verschillende maten fopspenen voor verschillende leeftijdsfases.
De meeste kinderen stoppen vanzelf met een speen tussen hun tweede en vierde jaar. Er kan vanaf 9 maanden al geprobeerd worden met afbouwen, omdat in die periode de zuigbehoefte afneemt.
Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.
Maat 1 is voor baby's van 0-6 maanden. Deze speen is wat dikker en kleiner dan maat 2. Maat 2 is voor baby's vanaf 6 -18 maanden. Maat 2 is een klein stukje langer dan maat 1.
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken. De flessen 3 minuten en de spenen 1 minuut. Het uitkoken kan prima in een pannetje met water.
Hoeveel fopspenen heb ik nodig? Doorgaans kom je wel toe met een 5-tal fopspenen. Kies per locatie een andere kleur of print, zo kan je in het bedje een effen bamboe fopspeen gebruiken, terwijl een fopspeenketting met mooie print dan weer leuk is om mee op stap te nemen.
Dentalspeen: deze speen heeft een platte, schuin aflopende vorm. Daardoor valt hij minder snel uit het mondje van je baby. Platte, symmetrische speen: deze speen heeft een dunne schacht. Dit minimaliseert de ruimte tussen de boven- en onderkaak van je kleine en zorgt daarmee voor een vrije tongbeweging.