De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
Stucplaten worden gebruikt voor het optrekken en afwerken van wanden en plafonds, waarbij de kern bestaat uit gips, welke geperst is tussen twee vellen hoogwaardig bruin karton. Stucplaten zijn brandwerend en maken het mogelijk om bedradingen op fatsoenlijke wijze voor het oog weg te werken.
U kunt bij gipsplaten stucen ervoor kiezen of u alleen de naden wilt dichten en laat afwerken, of de gehele gipsplaat wilt voorzien van een dunne laag stucwerk ( ook wel filmwerk genoemd ).
Door de naden van gipsplaten te stucen krijg je een egale ondergrond die prima geschikt is om te behangen. Alleen de naden dichten kost minder werk en als je de klus uitbesteedt, dus ook minder geld. Een nadeel is dat deze methode minder geschikt is als je de gipsplaten vervolgens alleen gaat verven.
Kies voor gipsplaten met een dikte van 12,5mm
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
Gipsplaten met afgeschuinde kant gebruikt u voor het maken van een muur. Meestal wordt een 12,5mm dikke plaat gebruikt omdat deze sterker zijn dan 9,5mm platen. De afgeschuinde kanten zijn speciaal om de naden eenvoudig af te werken.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Zorg ervoor dat de langsnaden tussen de stucplaten minimaal 5 mm en maximaal 8 mm open staan. Zorg ervoor dat de kopse kanten van de stucplaten passend tegen elkaar aansluiten.
Voor het aanbrengen van stucwerk dienen speciale stucplaten gebruikt te worden. Een gewone gipsplaat kan niet zomaar gebruikt worden voor het aanbrengen van stucwerk, omdat deze een andere kartonlaag dan stucplaten hebben en eerst met een primer (Flevopol) voorbewerkt moeten worden.
Waterwerende gipsplaten zijn gipsplaten die gebruikt worden om wanden en verlaagde plafonds van vochtige ruimtes te beplaten. De groene gipsplaten zijn waterwerend, waardoor de toepassing hiervan in kamers waarin vocht heerst geschikt is. De waterwerende gipskartonplaten zijn herkenbaar aan de groene kleur.
Net als platen die op plafonds worden aangebracht, hebben gipsplaten die op wanden worden aangebracht, geluiddempende en brandwerende eigenschappen. Voor Metal-studwanden is gipsplaat met vier afgeschuinde zijden de beste keuze omdat de naden van platen netjes kunnen worden afgewerkt.
Wist u dat gipsplaten zowel met verf als met stucwerk gespoten kan worden. Het spuiten met stucwerk wordt ook wel spuitpleister genoemd en is per vierkante meter een stuk goedkoper dan traditioneel stucen. Deze manier van werken wordt veel in nieuwbouwwoningen als in kluswoningen gebruikt.
Vul aan de zijkanten van de plaat de schroefgaten en plaatnaden met voegenvuller. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes, het vullen van de brede naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Werk zorgvuldig en zorg dat de gehele 'verdieping' mooi egaal gevuld is. Haal overtollige voegenvuller direct weg.
Om de kans op succes te vergroten is het erg verstandig om de muur, voordat je gaat stucen, voor te behandelen met een voorstrijk middel. Voorstrijk zorgt ervoor dat het gipspleister goed blijft plakken. Zonder voorstrijk op de muur loop je het risico dat je stucwerk eraf valt.
Voorstrijk gipsplaat verven is zeker aan te bevelen. Gipsplaat heeft een grote zuigende werking en neemt het vocht van de latex verf direct op. Dit kan uiteindelijk vlekken veroorzaken en mogelijk moet je het 2-3 keer verven als je geen voorstrijk gebruikt.
Dit hangt af van meerdere factoren. Over het algemeen kun je gebruik maken van de volgende vuistregel: reken 1 dag droogtijd per gestuukte millimeter. Natuurlijk zal het een type stucwerk sneller droger dan het andere, dit heeft te maken met zowel de dikte als de samenstelling ervan.
Stucwerk aanbrengen
Wij smeren altijd eerst een primer laag en daarna een dikke laag specie die varieert tussen de 5 en 8 mm dikte afhankelijk van de ondergrond ook als wij gipsplaten stucen. Dit vanwege de spanning die op de plafonds en wanden kunnen ontstaan.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag zal produceren.
Platen van 9,5mm dikte worden best enkel gebruikt om op de muur te verlijmen met L-gips. Voor (voorzet)wanden is het interessanter met Gyproc® platen van 12,5 mm te werken. Platen van 9,5mm dikte worden best enkel gebruikt om op de muur te verlijmen met L-gips.
Door het laten stucen van muren krijg je mooie gladde muren en plafonds. De wanden zijn hierdoor makkelijker te schilderen of te behangen, daarnaast werkt de stuclaag brand vertragend.
Als je zowel het plafond als de muren gaat schilderen, begin dan altijd bij het plafond. Werk dit helemaal af (grondlaag en eindlagen) en ga dan verder met de muren. Ben je ook van plan om ramen en deuren te schilderen, zet dit dan boven aan je lijstje. De vloer doe je als laatst.