Wanneer je dit type radiator onder aansluit met een h-blok, kun je een handbediende of thermostaatknop op het meegeleverde insertventiel draaien wanneer je deze op de daarvoor bestemde positie rechtsboven draait.
Draai je dan wel de goede kant op? Als je het woord DROL onthoudt, draai je altijd in goede richting! Onthoud dat DROL voor deze letters staat: Dicht Rechts, Open Links.
Een kraan gaat altijd rechtsom dicht (met de klok mee) en linksom open. De letters: DROL is hierbij een handig ezelsbruggetje. Dicht Rechtsom. Open Linksom.
Om optimaal te presteren en voldoende warmte af te geven, moet de radiator wel goed zijn aangesloten. Een radiator aansluiten kan moeilijker zijn dan in eerste instantie gedacht. Door het verkeerd aansluiten van de radiator kunnen lekkages ontstaan en kan de radiator onvoldoende warmte afgeven.
Je kunt er een paar procent mee besparen op je verwarmingskosten. Zodra je een kamer niet gebruikt draai je de radiatorkraan helemaal dicht: rechtsom, ↷ dus met de wijzers van de klok mee.
Met een thermostaatknop kun je de gewenste temperatuur in de kamer regelen. In de knop zit een speciaal element dat gevoelig is voor de omgevingstemperatuur in de kamer. Als het koud is kan er warm CV-water naar de radiator stromen. Het thermostatisch element in de knop staat dan helemaal open.
Wil u uw CV-ketel helemaal uitzetten, dan kunt u de stekker simpelweg uit de wandcontactdoos halen. Dit is bijvoorbeeld nodig bij het vullen of het ontluchten van uw installatie. Bij onweer is het ook aan te raden de stekker er uit te halen, bij blikseminslag kan de ketel namelijk defect gaan.
Draai radiatoren dicht
Draai radiatoren dicht van ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt. Let erop dat u de deuren van deze onverwarmde ruimtes sluit. Zet de radiatoren eens per maand een half uurtje open. Daarmee voorkomt u dat er roest of ander bezinksel in de leidingen komt.
Afhankelijk van hoe de buizen lopen, kun je ze rechts of links op de radiator aansluiten of kun je de radiator draaien. De aansluiting van de aan- en afvoer kun je het best met een aansluitklep (radiatorkoppeling) doen.
Bij het ophopen van genoeg slib, ontstaan er verstoppingen in de radiator, waardoor het water niet meer efficiënt door de radiator kan stromen. Slib is een dichte en zware stof en zakt daarom naar de bodem van de radiator. Daarom ontstaan er koude plekken op de bodem van de radiator.
Welke kant moet je een dop, kraan of deksel draaien om hem open of dicht te krijgen? Daar is een handig en een beetje vies ezelsbruggetje voor: denk gewoon aan drol!
Linksom is los, rechtsom is vast... net als met schroeven en -draaier.
Linkse draad - schroef losdraaien Richting
De linkse schroefdraad voorkomt dat de schroefverbinding vanzelf loskomt. Als je op een linkse schroefdraad wilt schroeven, moet je met de wijzers van de klok meedraaien, d.w.z. met de wijzers van de klok mee. De draairichting wordt aangegeven door een pijl in de afbeelding.
en nooit op z'n kop! Er zijn situaties waarin het een goed idee lijkt om de radiator ondersteboven te hangen. Als het stopcontact heel hoog op de muur zit bijvoorbeeld. Maar helaas is dat toch niet zo'n goed plan.
In de woonkamer regelt de (klok)thermostaat die aan de muur hangt de verwarming. Daarvoor moeten de radiatorkranen in de woonkamer altijd helemaal open staan, anders werkt de cv-ketel niet meer goed. Neem in de huiskamer dus gewone knoppen op de radiatoren en draai die helemaal open.
Een radiator wordt aangesloten op de wateraanvoer. Deze aanvoer kan op verschillende plekken in de badkamer zitten en is bepalend voor welke aansluiting je radiator nodig heeft. De meest gangbare aansluitingen zijn links/rechts/onder en midden/onder.
Wanneer je radiator nauwelijks warm wordt of slechts gedeeltelijk opwarmt, kan het zijn dat je radiator niet volledig met het water is gevuld maar ook lucht bevat. Lucht in de leidingen verzamelt zich in de radiator en die verwarmt daardoor niet meer.
Dat hangt van je woning af: In oude en slecht geïsoleerde woningen blijft een radiator onder het raam noodzakelijk om de indringende kou af te remmen. Die oplossing verslindt wél veel energie. Beter is het om de woning grondig te isoleren en (drie)dubbel glas te laten plaatsen.
Je radiator blijft koud
Blijft je radiator helemaal koud? Geen paniek, dat wil niet zeggen dat hij is afgeschreven. Hoogstwaarschijnlijk is er een probleem met de ventielset van je chauffage. Dat kun je checken door alle andere radiatoren in huis dicht te draaien en je verwarming op volle toeren te laten werken.
Zodra je ook maar één radiator dicht draait, dan ben je de warmtebalans alweer kwijt.” De radiatoren die niet gebruikt worden, zorgen ervoor dat andere radiatoren nog meer warmte produceren.Dit kan zorgen voor minder comfort en hierdoor zou je eigenlijk niets besparen.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond.
'Je verwarming tijdelijk uitzetten als je van huis bent lijkt misschien zuinig. Maar verstandig is het allerminst. De temperatuur in huis daalt in dat geval te veel, waardoor de kans op vocht en schimmelvorming in je woning toeneemt. ' Terugdraaien raadt ze in de meeste gevallen nadrukkelijk wél aan.