Denk aan ruimtebesparende ziplock-zakjes, tupperwaredoosjes of upcyclede ijsbakken. Maar veel plastic is helemaal niet geschikt om ingevroren te worden. Uit onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in veel plastic verpakkingen zitten (zoals de stoffen BPA en BPS) in je voedsel kunnen lekken.
Vershoudbakjes collecties
Kunnen in de magnetron, vriezer én oven. Veelzijdig, gemakkelijk in gebruik en lekvrij.
Al je gerechten en producten kan je het beste invriezen in vershoudbakjes. Met al deze verschillende data is het zelf bijhouden van de datum handig om te doen. Je kan bijvoorbeeld kleine stickertjes op de vershoudbakjes plakken. Hierop schrijf je dan de invriesdatum met pen.
Glazen inmaakpotten (mason jars) zijn ideaal voor het invriezen van etensresten. Het glas is gehard en kan de vriestemperatuur van de vriezer weerstaan. Glazen potten die zijn gekocht met voedsel erin, zijn ook gemaakt van gehard glas en kunnen veilig worden gebruikt om etensresten in te vriezen.
Broodzakjes en plastic tassen
Naast vershoud- en zilverfolie gebruiken sommige mensen ook boterhamzakjes voor het invriezen. Dat is geen goed idee, meent het NCHFP. Dit soort zakjes zijn te dun en breken daardoor tijdens het bevriezingsproces.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen.
Diepvrieszakjes zijn sterker en dikker dan de normale boterhamzakjes, wat ze in het bijzonder geschikt maakt voor het invriezen van voedsel. Ze scheuren minder snel en zijn wat groter van formaat.
nieuws Het klinkt als pure verspilling: een diepvrieszak eenmaal gebruiken en dan weggooien. Na gebruik is de plasticzak echter ziekteverwekkend geworden. Binnenin de zak blijft altijd wel wat vocht achter, met allerlei voedingsresten erin: een perfecte kweekvijver voor bacteriën, ook schadelijke bacteriën.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!
U vindt hier een overzicht met materiaal wat u voor het invriezen kunt gebruiken: diepvrieskwaliteit polyethyleen zakken en folie – polyethyleen is een soort plastic wat éénmaal te gebruiken is. polyethyleen dozen voor diepvries – meerdere malen bruikbaar na goed uitwassen.
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt.
Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem. Bijkomend voordeel: het is milieuvriendelijker dan diepvrieszakjes of plastic bakjes. Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Rijst invriezen ...
Of wil je grote hoeveelheden bewaren? Dan kun je natuurlijk ook je rijst invriezen. Laat het afkoelen, doe het in een luchtdicht zakje of bakje en leg het in de vriezer bij een temperatuur van -18°C. Op die manier blijft het wel 3 maanden bruikbaar.
Hutspot kun je ongeveer twee maanden in bevroren toestand bewaren in de vriezer. In de koelkast kun je hutspot afgedekt nog twee tot drie dagen bewaren.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Diepvries groenten
Altijd handig om in je vriezer te hebben. Zo maak je heel makkelijk op een herfstige dag Italiaanse minestronesoep klaar of een snelle pasta met spinazie of broccoli. Ook handig: als iets uit je koelkast dreigt te bederven, was het dan, snijd in stukjes en bewaar in een zakje in de vriezer.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.