Welke spieren train je met (kick)boksen? Met boksen train je alle spieren in je lichaam.Je gebruikt de been- en bilspieren om stabiel te blijven staan, maar traint tegelijkertijd ook je schouders, rug én buikspieren. Het is dan ook een full-body workout waarbij je lichaam flink op de proef wordt gesteld.
De belangrijke spiergroepen die je traint zijn: Beenspieren. Heupspieren. Bilspieren.
Je kan kiezen om vanuit je borst, triceps en schouder een snelle jab te zetten waarmee je wel punten scoort maar weinig schade aanricht aan je tegenstander. Deze stoot wordt enorm vaak gebruikt om te storen, afstand bepalen en overbruggen en om punten te prikken. Daarnaast kan je ook kiezen voor een harde stoot.
Wist je dat je eigenlijk heel eenvoudig thuis kan boksen? Je hebt een fitnessmatje nodig, een leuke online les, en je bent al klaar voor een training. Ook kun je heel makkelijk je eigen training samenstellen. Met een goede training verbrand je in 45 minuten zo tussen de 600 en 800 calorieën.
Boksen is een goed voorbeeld van een HITT training (High Intensity Interval Training) aangezien je continu in verschillende hartslagzones zit. Het is goed voor je algehele lichaamskracht, conditie, balans, coördinatie, vetverbranding en je geest. Je kan letterlijk al je jouw negatieve gevoelens en stress eruit slaan.
Om sneller vooruitgang te boeken, maar als je niet veel tijd te besteden hebt, raden we aan om minimaal twee trainingen per week van minimaal twee uur te doen. En voor degenen die echt vooruitgang willen boeken, moet je het opvoeren tot drie tot vijf trainingen per week.
Versterkt uw spieren
Boksen is een van de zekerste trainingen om je spieren op te bouwen. Wanneer u die stoten naar een aquazak gooit, zoals u die bij GOBOX vindt, zullen verschillende spieren in uw lichaam onder druk worden gezet.
ideaal om de spieren in heel je lichaam te versterken. Boksen is de perfecte combinatie van cardio- en krachttraining in één. Niks is zo lekker om na een drukke werkdag jezelf helemaal uit te leven tijdens een bokstraining.
Is boksen goed om af te vallen? Boksen is een erg intensieve sport, je beweegt in periodes zwaar intensief met korte pauzes. Dit wordt ook wel HIIT genoemd, wat staat voor High Intensity Interval Training. Hierdoor verbrand je in een relatief korte tijd veel calorieën en zul je afvallen.
Verder is verboden: bukken beneden de gordel van de tegenstander, vasthouden, worstelen, slingeren, vasthouden aan de ringtouwen, beentje lichten, trappen of schoppen, kopstoot geven, bijten, het geven van een knietje, slaan op de achterkant van het hoofd en het aanvallen van een tegenstander die 'neer' is.
Goede oefeningen om meer kracht te krijgen tijdens het stoten zijn bijvoorbeeld squats, push-ups en pull-ups. Door regelmatig krachttraining toe te voegen aan je kickbokstraining zal je krachtiger kunnen slaan.
Om sterker te worden moet je je juist focussen op krachttraining. Van alleen hardlopen, zwemmen en fietsen krijg je geen goed sterk lichaam. Het moet altijd in combinatie met kracht om spiermassa en spierkracht op te bouwen. Voorbeelden van krachtsporten zijn CrossFit, fitness, judo, roeien en worstelen.
Als je begint met boksen, begin je vaak met trainingen op een bokszak, in combinatie met techniektraining. Houd daar dus rekening mee bij het kopen van bokshandschoenen. Bij bokshandschoenen is het ook belangrijk dat je de juiste maat kiest. De maten worden aangegeven in ounce (afkorting: oz.)
In een (kick)bokshouding sta je met 1 been voor en 1 been achter. Wanneer je met je linkse voet voor staat ben je ook met je linker vuist dichter bij je tegenstander, bokszak of trainingspartner. De jab is een snelle directe stoot met de hand die het dichtst bij de tegenstander is.
Dat verschilt natuurlijk per persoon en hoe vaak je komt, maar denk zeker aan een week of 6. Als je meerder keren per week komt, zul je sneller vooruit gaan dan wanneer je minder vaak traint.
Denk aan een havermoutpap met een banaan of een bruine boterham met pindakaas en een banaan. Wees vooral in de ochtend zorgzaam voor je lichaam en eet of drink iets warms. Een kop groene of biologische kruiden thee of een glas lauwwarm water is al een goede start.
Hoe graag je ook kickbokst, het is niet verstandig elke dag tot het uiterste te gaan met je trainingen. Je lichaam heeft rust nodig om te zorgen voor spierherstel. Doe je dit niet, dan zul je merken dat je niet meer goed vooruitgaat. Tijdens een intensieve training ontstaan er microscheurtjes in je spieren.
Voor je training – bereid je lichaam voor
Als je intensief traint, is het belangrijk om jouw lichaam optimaal voor te bereiken op de fysieke inspanning. De ideale situatie is om 2 uur van tevoren een gezonde maaltijd te nuttigen. Een maaltijd waarin eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten zitten.
De constante belasting van de arm-, borst-, schouder-, been-, en rugspieren doen de calorieën smelten. Als gevolg hiervan kun je tot 1000 calorieën verbranden in een bokstraining van 90 minuten. Dit maakt boksen één van de meest effectieve trainingsmethoden.
Boksen is de ideale full body workout. Sparren, springen, stoten, wegduiken; de perfecte combi van cardio- en krachttraining. Hierdoor zullen je spieren sneller zichtbaar worden.
Bij kickboksen gaat het niet alleen om je armen en benen. Bij elke stoot worden spieren in je schouders en rug aangesproken, terwijl elke trap ook op je buikspieren en bilspieren werkt. Dit is de reden waarom kickboksers er zo gespierd uitzien. Je kunt bovendien je spieren versterken en vormgeven.
Om dat herstelproces te bevorderen, kan je na je work-out eiwitten consumeren. Want eiwitten ondersteunen een snel herstel van de spieren na training. De richtlijnen spreken van 20 tot 25 gram eiwitten na het sporten. Eiwitten vind je in eiwitrijke voeding zoals kip, vis, eieren, bonen of peulvruchten.
Bij een bokszaktraining gebruik je door te stoten en trappen tegen een bokszak al je spieren. De weerstand die een bokszak biedt helpt je spieren zich te ontwikkelen. Je gaat de technieken beheersen van het boksen en kickboksen maar dan zonder tegenstander.