Bij een loopoor zijn meestal geen medicijnen nodig. Blijft er langer dan 1 week vocht uit het oor komen, dan krijgt uw kind antibiotica.
Meestal geneest het vanzelf. Na 1 week is het oor weer droog. Een kind met een trommelvliesbuisje en een loopoor krijgt meteen oordruppels.
Chronische middenoorontsteking ontstaat doordat slijmvlies in het middenoor langdurig is ontstoken. Een gaatje in het trommelvlies kan daarbij gepaard gaan met een langdurig loopoor. Aan de andere kant kan een ingetrokken trommelvlies met ophoping van huidschilfers ook tot een langdurig loopoor leiden.
Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen: U heeft al een week een loopoor en er is nog steeds niks verbeterd of het oor is nog steeds niet droog. Als uw kind een loopoor heeft en buisjes heeft en het oor niet droog wordt nadat er met oordruppels is gedruppeld.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Bij een loopoor vloeit er helder vocht of pus uit het oor. Het is geen ziekte op zich, maar een verschijnsel van gehoorgangontsteking of middenoorontsteking . Vaak is zo'n ontsteking het gevolg van een verkoudheid . Een loopoor komt vooral voor bij jonge kinderen, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben.
Bel de huisarts als de koorts of oorpijn na 2 dagen antibiotica nog niet minder is.
Vaak gaat er aan een loopoor eerst een verkoudheid vooraf. Een loopoor komt voornamelijk voor bij kinderen, maar baby's en volwassenen kunnen ook een loopoor krijgen. We spreken van een loopoor als er vocht uit het oor naar buiten komt. Vaak gaat er aan een loopoor eerst een verkoudheid vooraf.
Het ontstekingsvuil komt door het buisje uit het oor. Hierdoor zal uw kind niet zo ziek worden als voordat het buisjes had. Een loopoor lost zich vaak vanzelf op. Als het loopoor echter langer dan twee dagen duurt, kunt u antibiotische druppels aan uw kind geven.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Meestal geneest het vanzelf.Na 1 week is het oor weer droog. Een kind met een trommelvliesbuisje en een loopoor krijgt meteen oordruppels.
Een binnenoorontsteking ontstaat vaak als gevolg van een uitbreiding van een middenoorontsteking of andere infectie, bijvoorbeeld aan de luchtwegen of een virusinfectie. Doordat de ontsteking onbehandeld blijft en verder het oor in groeit, zal het overslaan van het middenoor naar het binnenoor.
HEEL BELANGRIJK: stop met druppelen als het oor één dag droog is! Bij een ziek kind met koorts en een loopoor wordt vaak ook een 'gewone' antibioticakuur voorgeschreven, samen met oordruppels. Deze antibioticakuur moet helemaal afgemaakt worden. Maar voor de oordruppels geldt dan: stoppen als het oor één dag droog is.
Daarom staat in de bijsluiter vaak vermeld dat oordruppels niet gebruikt mogen worden bij een trommelvliesperforatie. Indien het middenoor ontstoken is, zoals in het geval van een loopoor, treden deze bijwerkingen niet op.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Als vocht achter je oor te lang blijft zitten kan het een soort slijm worden. Dit wordt ook wel lijmoor genoemd. Dit zorgt ook weer voor oorpijn en het trommelvlies kan bol gaan staan van het vocht. Soms kan het trommelvlies die druk niet meer aan en breekt het.
Het vocht kan via die buisjes weglopen, waardoor een oorontsteking niet zo snel ontstaat. Tip van de kinderarts: 'Bij oorontsteking kan het helpen om je kind meer rechtop te laten slapen.Doe het hoofdeinde van het bedje iets omhoog. Vaak heeft een kind dan wat minder pijn en slaapt het rustiger.
Symptomen bij oorkanker
Een klacht die vaak voorkomt bij oorkanker is een loopoor dat niet overgaat. Er komt dan vocht uit het oor, en soms ook een beetje bloed. Andere klachten zijn minder goed horen of oorpijn.
Ga niet in je oor wroeten met een wattenstaafje, haarspeld of iets dergelijks. Dit kan irritatie veroorzaken en de ontsteking verergeren. Voor de bestrijding van een oorontsteking met een trommelvlies dat nog intact is (dus niet bij een loopoor) kunnen oordruppels worden gebruikt.
De voornaamste klachten zijn oorpijn en jeuk. Er kan etterig vocht uit het oor lopen. De uitwendige gehoorgang kan ook rood en gezwollen zijn, en soms bedekt met schilfertjes. Af en toe wordt aan de buitenrand een klein abces opgemerkt.
Als complicaties kunnen uit een middenoorontsteking een ontsteking van het rotsbeen (mastoiditis), een hersenabces of een hersenvliesontsteking ontstaan.
Een oorontsteking kan verschillende oorzaken hebben en is over het algemeen niet gevaarlijk, maar het is wel belangrijk dat u het goed in de gaten houdt. Door een oorontsteking kunt u koorts, hoofdpijn en oorsuizen krijgen.
Belangrijk om te weten over polymyxine B in het oor
Polymyxine B doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen. Bij infecties van het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Soms heeft de arts een opgerold gaasje in uw oor gedaan waar u op moet druppelen.
Meestal is een gehoorgangontsteking niet gevaarlijk, en gaat die vanzelf over. Maar er zijn ook oorontstekingen die kunnen leiden tot doofheid, bloedvergiftiging en zelfs de dood. Ga daarom altijd naar je huisarts.