Dharma (Devanagari: धर्म) is het geheel van de normen en regels van het persoonlijke en sociale gedrag in India. Het is het belangrijkste begrip in de Indiase samenleving en geldt dan ook niet alleen binnen het hindoeïsme (dharma), maar ook in het boeddhisme (dhamma), jaïnisme en sikhisme.
De Dharmachakra (Sanskriet: धर्मचक्र; Pali: Dhammacakka; Tibetaans: འཀོར་ལོ།Birmaans: ဓမ္မစကြာ), letterlijk te vertalen als "Wiel van Dharma" of "Wiel der wet", is binnen het boeddhisme het symbool van de door Boeddha verkondigde leer over het pad naar verlichting. Een soortgelijk symbool is in gebruik in het Jaïnisme.
Boeddhisten geloven dat men bevrijd kan worden uit de cirkel van wedergeboortes door het volgen van de door de Boeddha onderwezen middenweg. De belangrijkste aspecten van deze middenweg zijn het uitbannen van alle materiële verlangens, het zich ethisch gedragen, en het ontwikkelen van de geest.
Boeddhisten geloven dat er een cirkel is van doodgaan en opnieuw geboren worden: het wiel van het leven. Hoe je nieuwe leven eruitziet, hangt af van je karma. Dat is de optelsom van de goede en de slechte daden in je leven. Boeddhisten geloven dat het leven en telkens weer opnieuw geboren worden een soort reis is.
De kern van het boeddhisme, de zogenaamde 'vier edele waarheden' zijn hiermee in principe samengevat: de waarheid (of het feit) dat lijden bestaat, dat het een oorzaak heeft, dat het kan worden opgeheven en dat er een weg is naar het opheffen van lijden.
Bij boeddhisten betekent de dood niet het einde, maar juist het begin van de overgang van het ene leven naar een nieuw leven. Zij geloven namelijk in reïncarnatie.
„Oranje is de kleur van de wereldverzaking en verlichting. Het is de kleur die aangeeft dat je de Veda's, de hindoeïstische heilige geschriften, bestudeert”, legt Dhananjaya das Adhikary (61) uit.
Geluk is in het boeddhisme het zichzelf gelukkig of tevreden voelen, waarbij er geen lijden of ongelukkigheid aanwezig is. Geluk in het boeddhisme houdt ook in dat je vrede hebt met hoe het leven zich in het hier en nu presenteert.
Hoewel die trend al een paar jaar bestaat, is een Boeddhabeeld nog steeds geen gewone aankoop, zoals een elektrische heggenschaar of een barbecue. Want heggenscharen en barbecues kunnen ongelukken veroorzaken, maar Boeddhabeelden kunnen ongeluk brengen.
In het boeddhisme toon je door middel van het gebed eerbied of respect aan de Boeddha, de Dhamma en de Sangha. Soms reciteert men reflecties over diverse aspecten van de boeddhistische leer (de Dhamma). Veel boeddhisten in Azië maken vaak verzoeken aan devas (goden), Bodhisattva's of één of meerdere Boeddha's.
Boeddha beelden zijn leverbaar in diverse uitvoeringen. Hierbij kun je denken aan Indische en Thaise boeddha's, of een Shaolin boeddha. Maar ook dikbuik, of ook wel happy boeddha's genoemd, zijn een aanwinst voor je tuin of balkon.
Behalve hun visie op de dood, hebben boeddhisten ook een bijzondere visie op het leven. Zo zouden sommigen van ons – vooral in het westen – op de automatische piloot leven. Boeddhisten noemen dat luiheid, maar die gaat niet over niks doen – het gaat juist om zó veel doen dat we onszelf vermijden.
Het Wiel van Dharma wordt voorgesteld als een wiel met acht verschillende spaken. De acht spaken symboliseren het achtvoudige pad naar verlichting. In acht stappen wordt uitgelegd hoe we als mens onrust en lijden kunnen overwinnen.
De lotus heeft in het hindoeïsme en het boeddhisme grote betekenis. De bloem symboliseert goddelijke geboorte en zuiverheid. De lotus is het attribuut van de bodhisattva Samantabhadra. Ook de hindoe-god Vishnoe wordt meestal afgebeeld met een lotusbloem.
blij, blijmoedig, gelukzalig, genietend, genotvol, happy, jolig, monter, opgetogen, tevreden, verheugd, voldaan, vreugdevol, vrolijk, zalig. verheugd (bn) : blij, gelukkig, glunder, opgetogen, opgewekt, tevreden, vrolijk.
De methode draait om wijsheid, goed gedrag – bijvoorbeeld niet liegen, stelen of doden – en mentale discipline oftewel meditatie. Boeddha wordt niet als (een) god beschouwd. Het boeddhisme kent wel goden, maar die zijn in de meeste stromingen niet zo belangrijk.
De Dalai Lama is de geestelijk leider van het Tibetaanse volk. Via boeken en lezingen verspreidt hij wijsheden uit het boeddhisme.
Vegetarisme is in het boeddhisme niet verplicht. In het boeddhisme is het doden van een levend wezen tegen de vijf voorschriften waar iedere boeddhist zich aan zou moeten houden. Het eten van vlees of vis is echter niet hetzelfde als het doden van een levend wezen.
Mediteer regelmatig.
Meditatie is de sleutel tot het veranderen van de manier waarop je geest werkt en zal je in staat stellen het pad in de richting van Nirwana te bewandelen. Het zou een deel van je dagelijkse leven moeten zijn.
Gebeurtenissen als het huwelijk spelen hierin nauwelijks een rol. Voor de boeddhisten is het huwelijk dan ook geen spirituele gebeurtenis, maar een gewoon contract tussen man en vrouw. Vaak worden de huwelijken wel gezegend door een monnik of priester.
Welke 5 groenten eten boeddhisten niet? Boeddhisten eten geen voedsel die lustgevoelens en een opvliegende gemoedstoestand opwekken. Daarom worden groenten zoals knoflook, ui, sjalotten, bieslook en prei vermeden. Ook geven deze groenten een slechte geur als ze rauw worden gegeten.
In het boeddhisme gaat het minder om wat je eet en veel meer om hoe je eet. Je eet met respect voor de ingrediënten en de mensen die ervoor gezorgd hebben dat het eten van zaadje tot aan eindproduct bij jou op tafel komt. Zonder zon geen planten, zonder boer geen oogst.