Slim elektriciteit Er is een knipperend ledje te zien. De slimme elektrameter heeft wel een poort (de p1-poort) waar je EnergyFlip op aan kan sluiten. Weet je niet zeker of je meter digitaal of slim is? Als het bouwjaar dat wordt vermeld, 2012 of later is, is het waarschijnlijk een slimme meter.
Slimme meters herken je door te zoeken naar een P1-poort. Waar die zit hangt af van het model van de slimme meter, maar meestal zit deze poort verborgen achter een rubberen klepje. Deze poort kan je gebruiken om slimme apparaten aan te sluiten op je slimme meter om zo je verbruik nauwkeuriger te monitoren.
Op traditionele meters staat het meternummer vaak achter 'No'. Het meternummer heeft u bijvoorbeeld nodig voor het online opvragen van de capaciteit van uw aansluiting. Op slimme meters staat het meternummer vaak bij de streepjescode. Meestal eronder.
Met een slimme meter hoeft u nooit meer meterstanden door te geven en is uw energierekening nog nauwkeuriger, zonder geschatte meterstanden. Ruim 7 miljoen huishoudens hebben inmiddels een slimme meter. Elk huishouden krijgt voor het einde van 2022 een slimme meter aangeboden van de netbeheerder.
De grootschalige 'uitrol' van de slimme meters is begonnen in januari 2015. Per eind 2022 is de slimme meter aan zo goed als alle huishoudens aangeboden. Elke netbeheerder heeft een planning wie wanneer een slimme meter krijgt. Je krijgt een brief als je aan de beurt bent.
U betaalt niets voor uw slimme meter als u wacht tot u aan de beurt bent. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties is de slimme meter ook gratis.Vraagt u eerder om een slimme meter?Dan betaalt u maximaal 72,60 euro.
Dat betekent dat vanaf 1 januari 2023 alle eigenaren een meter moeten hebben die de levering en teruglevering van elektriciteit afzonderlijk kan meten. Dat kan een slimme meter zijn, of een digitale meter die van een afstand niet kan worden uitgelezen, maar wel de losse standen kan meten.
U kunt ook zelf een slimme meter aanvragen.Neem daarvoor contact op met uw netbeheerder.
Negen procent van de particulieren die vorig jaar een slimme meter kreeg aangeboden heeft de plaatsing geweigerd. Daarnaast liet nog eens 3 procent de slimme meter na plaatsing administratief uitzetten.
Lagere energierekening met een slimme meter
Hoewel het niet mogelijk is om energie te besparen met een slimme meter is het wel mogelijk om te besparen op de elektriciteitskosten. Sinds 1 juli 2021 kunnen huishoudens met een traditionele analoge meter niet langer gebruik maken van het piek- en daltarief.
Om je metertype te kennen neem je het beste contact op met je netbeheerder om zeker te zijn van de gebruikte facturatiewijze. Hij kan je dan meteen ook laten weten wat de daluren zijn voor je tweevoudige meter (elektriciteit).
Neem contact op met de klantenservice van Liander.Zij kunnen u vertellen wat voor meter bij u geregistreerd is. Zodra u weet wat voor meter u precies heeft, kunt u een handleiding van uw slimme meter downloaden.
Een vervanging duurt ongeveer 1 uur. Wat gebeurt er met de meterstanden bij de wisseling van de meters? Bij de meterwisseling noteert de monteur de meterstanden. Hij noteert de meterstand van de oude én de nieuwe meter.
De slimme meter registreert dagelijks hoeveel stroom en gas u verbruikt. De meetgegevens worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier. U ontvangt maandelijks een overzicht van uw energieverbruik van uw energieleverancier. U heeft inzicht in uw energieverbruik.
De netbeheerder is als eigenaar verantwoordelijk voor de installatie van de slimme meter.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland.
Een slimme meter weigeren
Je wil niet dat je energiemeter de meterstanden automatisch doorgeeft. Of je wil niet op afstand kunnen worden afgesloten. Dit zijn de mogelijkheden: De slimme meter zo instellen dat hij de meterstanden niet doorgeeft.
Woningeigenaren met zonnepanelen zijn sinds 2023 verplicht om een slimme meter te hebben. Een slimme meter houdt bij welke energie je zelf niet verbruikt en dus teruglevert aan het net.
U betaalt jaarlijks meterhuur voor de slimme meter, net als bij een gewone energiemeter. De Autoriteit Consument en Markt bepaalt hoe hoog die huur maximaal mag zijn. U betaalt de meterhuur via uw energieleverancier.
Slimme meter registreert
Wanneer u zonnepanelen heeft of overweegt deze aan te schaffen wilt u graag zien hoeveel stroom u opwekt. De slimme elektriciteitsmeter geeft u dit inzicht.
Een slimme meter meet uw elektriciteitsverbruik en gasverbruik. De meter geeft de meetstanden 12 keer per jaar automatisch door aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze meetstanden elke maand door aan de energieleverancier. Net als de stand aan het einde van het jaar.
Wat gebeurt er als ik mijn installatie niet aanmeld? Op het niet aanmelden van je installatie zonnepanelen staan boetes.Het bedrag van deze boetes varieert tussen 150€ en 20.000€. Als je deze boete niet wil riskeren, kan je best tijdig je installatie aanmelden!
Wilt u geen slimme meter? Dan kunt u bij uw netbeheerder de slimme meter weigeren. U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen.
De slimme meter geeft exact aan wat er aan energie is afgenomen en wat er is teruggeleverd. Op een oude draaischijfmeter wordt dit automatisch teruggedraaid, waardoor je geen nauwkeurig overzicht hebt. Deze is alleen geijkt voor levering, dus niet voor teruglevering. Daar is de meter niet voor ontworpen.
Nee. Wanneer u de slimme meter niet wilt, kunt u niet reageren op ons aanbod of de uitleesfunctie laten uitzetten. Dat betekent dat wij de meterstanden niet automatisch kunnen uitlezen.