Vul hiervoor een plantenspuit met kokend water vermengd met azijn en spuit dit over de kalkvlekken. Na ongeveer een kwartiertje kun je de vlekken simpel afnemen met een doekje en een sopje.
Om hardnekkige kalk te verwijderen raden we je aan om een speciaal anti-kalk schoonmaakproduct te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld Cif Power & Shine om kalk in de badkamer te verwijderen. Door dit regelmatig te gebruiken voorkom je dat de kalkaanslag zich opstapelt en daardoor hardnekkiger wordt.
"Als je last hebt van kalk, heb je een zuur als azijn nodig." Natuurazijn is misschien wel het belangrijkste middel als het gaat om het verwijderen van kalk. Neem bijvoorbeeld de waterkoker: als je die een tijd lang intensief gebruikt, kan het zijn dat er na een tijdje een witte aanslag te zien is.
Kalkaanslag verwijderen
Meng de schoonmaakazijn met water in een spuitflacon en spray het mengsel op het glas. Laat het even intrekken. Na ongeveer 20 minuten spoelt u de douchewand weer schoon met warm water en droogt u deze goed.
Je kunt schoonmaakazijn op de plek gieten, of laat het inwerken door wc-papier of een doek ermee te doordrenken en dit op de kalklaag te leggen. Laat dit een uurtje intrekken, of desnoods een hele nacht, als de laag zich niet makkelijk laat verwijderen. Zorg wel voor ventilatie, zodat je niet te veel azijndamp inademt.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Geen schuursponsjes op glas, daar komen krasjes van waar de kalk zich vervolgens nóg beter op vast kan zetten. Goede spray gebruiken (zoals bv Antikal) en dan afpoetsen met een zachte spons of doek, daarna goed afspoelen.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
Kalk verwijderen van douchedeur
Een douchedeur ontkalk je met schoonmaakazijn. Je vult een plantenspuit met puur azijn en verstuift dit op de douchedeur. Om te voorkomen dat het allemaal afdruipt kan je er keukenpapier tegen plakken. Zo blijft de azijn op z'n plaats en kan het beter inwerken.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Baking soda wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld theekopjes te ontkalken. Hoe ontkalkt u een waterkoker met Baking Soda? Voeg 3 eetlepels baking soda in de waterkoker en vul deze aan met water. Laat de waterkoker ongeveer 3 uur staan, spoel daarna de waterkoker uit en kijk of er geen kalkresten achtergebleven zijn.
Giet een half flesje [125 ml] in het waterreservoir en meng dit met 500 ml water. Start vervolgens het ontkalkingsprogramma van uw espressomachine. Wees voorzichtig en zeker buiten bereik van kinderen houden. Goed naspoelen met water !
Om kalkaanslag te verwijderen van badkamertegels kunt u eventueel ook wasverzachter gebruiken. Giet een dopje wasverzachter in een halve emmer warm water en neem daar vervolgens de tegels mee af. Even laten inwerken en tot slot goed naspoelen met heet water.
Ja, schoonmaakazijn is een prima middel om oppervlakten, de douchekop, kranen en apparaten te ontkalken. Schoonmaakazijn is zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op. Wanneer u de tijd hebt is schoonmaakazijn een prima manier om bijna hele huis kalkvrij te houden.
Het bekende merk Grohe is specialist op het gebied van badkamer-producten. Daarnaast hebben ze dus ook een speciale badkamerreiniger. Met het Grohclean badkamer schoonmaakmiddel maak je de hele badkamer in een wip weer schoon. Het middel werkt prima tegen kalk, waterafzettingen, vuil, vet en zeepresten.
Aanslag op ramen kun je weg krijgen door ze te boenen met warm water en azijn. Vul een plantenspuit voor de helft met water en voor de andere helft met azijn (of een hogere concentratie wanneer de aanslag erg heftig is). Spuit de oplossing op de ruiten en laat het intrekken.
Maak een sopje met heet water een klein beetje afwasmiddel of schoonmaakazijn. Teveel schoonmaakmiddel zorgt voor strepen, dus wees zuinig met het afwasmiddel. Gebruik een scheutje ammoniak als de ramen erg vet zijn. Voor heldere ramen is een scheutje glansmiddel voor de vaatwas zeker een aanrader.
Hoe vaak moet ik de douchecabine schoonmaken? Hoe vaak je je douchecabine of glaswand moet reinigen hangt af van het gebruik. Aanbevolen wordt om het glas ongeveer tweemaal per maand grondig te reinigen.
Voorkomen van kalkaanslag op de douchewand
Je kunt kalkaanslag in je douche voorkomen met een glasprotector of een oppervlaktebeschermer. Een glasprotector, zoals de Saniclass Taylor protect, geeft na aanbrengen een waterafstotend effect. Hierdoor loopt het water gemakkelijk van de douchedeuren af.
Natriumhypochloriet zorgt voor de blekende en reinigende werking van bleek en kan je gebruiken om oppervlakten, zoals voegen in de badkamer, weer wit te krijgen. Natriumhypochloriet zit ook als actieve stof in sommige producten die als biocide (organismedodend middel) bedoeld zijn.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Hoe vaak u deze moet ontkalken is afhankelijk van uw waterhardheid. In Nederland is het water gemiddeld zo'n 8 dH. Met deze waterhardheid zult u de douchekop na ongeveer twee tot drie weken moeten ontkalken.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.