Maar om te luisteren.” Vraag niet aan iemand die rouwt : "Hoe gaat het?". Want dat wordt snel beantwoord met: goed zeker. Vraag wel: "Hoe ben je de voorbij uren en dagen doorgekomen?" Dan hoor je ook waar mensen vastlopen, en wat je voor mensen kan doen.
Absoluut verboden: niets zeggen
Hoe ongemakkelijk je je ook voelt, vermijd de ander en het onderwerp niet. Hoe lastig jij het ook mag vinden om erover te beginnen, jouw ongemak is niets in verhouding met hoe ellendig de ander zich voelt. Get over it, en doe iets.
Tegenwoordig is het ook steeds gebruikelijker om iemand te condoleren via whatsapp. Het is wel belangrijk dat u goed nadenkt hoe u uw woorden formuleert. Een kort berichtje kan al voldoende zijn. Bijvoorbeeld: gecondoleerd met je verlies, veel sterkte.
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Overleden dierbaren die overgegaan zijn naar het Licht, kunnen en komen op bezoek. Veelal zoeken ze contact. Je ervaart dan warmte, liefde en niet meer de onverwerkte emoties en trauma's van die persoon. Vaak kiezen zij ervoor om als tijdelijke gids bij je te blijven en je te ondersteunen.
Toon medeleven door te zeggen: 'Ik kan me niet voorstellen wat je doormaakt. Ik ben hier voor alles wat je nodig hebt, of 'Ik weet dat je je overweldigd en verdrietig voelt. Het is oké als je gewoon bij me uit wil huilen.
"Mijn diepste sympathie, ik ben er voor je als je wilt praten." "Mijn medeleven aan u en uw familie." "Ik ben er voor jou als je ooit iemand nodig hebt om gewoon te luisteren." "Het spijt me voor je verlies."
Bij het uitvoeren van de uitvaart, komen er vele vaste rituelen aan bod. Maar het begroeten van de overledene is er altijd bij, zowel bij kerkelijk of burgerlijk begraven. Hetzij met een buiging of met een voorwerp waarmee men een zegening aan de overledene kan geven.
De meeste gebruikte manieren om te condoleren zijn:
Gecondoleerd met dit grote verlies en heel veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met het verlies van vader/moeder/broer/zus.
Met de riem is een band bedoeld die van de schouder schuin over de borst loopt. Als iemand een hart onder de riem wordt gestoken krijgt iemand dus moed ('het hart') in zijn borst, in zijn lijf. Later kwam de variant iemand een riem onder het hart steken in gebruik. Er wordt dan uitgegaan van een riem om het middel.
'Ik weet niet wat ik moet zeggen' of 'Ik heb hier geen woorden voor' is eigenlijk altijd goed. goede uitslag', 'Ik voel met je mee', 'Ik vind het heel erg voor je' en 'Ik denk aan je. ' Ook 'Gecondoleerd' kan bij een overlijden altijd, al vinden sommige mensen het een woord met weinig gevoelswaarde.
De manieren om iemand te condoleren zijn:
Gecondoleerd met het verlies van (naam) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel sterkte gewenst. Gecondoleerd met het verlies van je vader/moeder/broer/zus/opa/oma. Troostende woorden zijn moeilijk te vinden voor dit onmetelijke verlies.
Anno 2020 is het heel normaal om je steun ook online te betuigen. Op rouwplatformen zoals www.ingedachten.be kan je families laten weten dat je met hen meeleeft. Je kan er een persoonlijke digitale rouwkaart versturen, het publieke rouwregister tekenen, een virtueel kaarsje branden en zelfs afscheidsbloemen bestellen.
Bij de traditionele condoleance staan de familieleden op een rij en worden zij door iedereen gecondoleerd. Iedereen die naar de condoleance komt, staat achter elkaar in een rij. Totdat zij aan de beurt zijn. De familie kan er ook voor gekozen hebben om de condoleance minder formeel te houden.