Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.
De Nederlandse socioloog Gerald Mollenhorst onderzocht hoe vriendschappen zich ontwikkelen. De verbazende uitslag: in zeven jaar raak je gemiddeld de helft van je vrienden kwijt. Of beter gezegd: je ruilt ze voor andere vrienden in.
En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
Wens altijd het beste voor je vrienden. Als je iemand niet het beste kunt wensen, vanwege jaloezie of afgunst, vraag je dan eens af of je die persoon wel als vriend beschouwt. Alle relaties in je leven zijn gebaseerd op gemeenschappelijkheid. Zoek altijd naar dingen die je met elkaar gemeen hebt, en focus je daar op.
Ze maken weinig oogcontact. Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.
Stuur hem een sms of een e-mail voor een ontmoeting op een neutrale locatie. Als je in dezelfde stad woont, is dit de beste manier om een gesprek te hebben over het stopzetten van de vriendschap. Als diegene je vraagt waar je over wilt praten, zeg dan iets vaags.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Misschien kun je haar wat van haar favoriete snoep sturen of een mooi sieraad met een lief briefje, om haar te laten weten dat je haar mist. Jullie gaan het gegarandeerd leuk vinden om steeds iets over en weer te sturen. 5.
6 De vriendschap komt van 1 kant
De één kan goed leuke plannen maken, de ander is een goede luisteraar. Maar wanneer jij constant het gevoel hebt dat jij alle moeite moet doen voor jullie vriendschap dan is dit waarschijnlijk ook echt zo. Kijk eens wat er gebeurt als jij niet meer het voortouw neemt.
Tekenen van een ongezonde vriendschap:
je voelt je schuldig als je “nee” tegen hem/haar zegt, of iets zonder je vriend(in) doet; je zet de behoeftes of wensen van je vriend(in) voor die van jezelf (je annuleert bijvoorbeeld je eigen plannen, omdat je vriend(in) jou misschien nodig heeft);
Als je lastiggevallen wordt of je bedreigd voelt, dien dan een verzoek in voor een contactverbod. Vertel de ander zonder omwegen dat je geen vinden wilt zijn en dat je hem of haar gewoon niet mag. Vermijd de ander zo veel mogelijk. Maak geen oogcontact.
Als je vriendin je compleet negeert, kun je haar misschien ook niet telefonisch of persoonlijk bereiken. Als je weet dat ze je berichtjes wel krijgt, kun je proberen haar te appen of sms'en zodat je kunt zeggen dat je je zorgen maakt, en dat je graag met haar wilt afspreken om te praten.
In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders één tot vijf vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.
“Een ongezonde vriendschap herken je wanneer je van hem of haar niet met andere mensen om mag gaan. Maar ook wanneer ze je beledigen of je emoties en belangrijke gesprekken wegwuiven.
'De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer vijf tot zeven jaar'
Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat jullie 2 keer per week moeten afspreken. Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post.
De reden waarom je het uitmaakt is jóuw gevoel, hou het dus ook bij jezelf. Ga niet wijzen naar hem/haar met verwijten. Zeg bijvoorbeeld eerder: 'voor mij is de afstand tussen ons te groot om onze relatie voort te zetten' in plaats van 'de afstand ís te groot om de relatie voort te zetten'.
Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'makker', 'maat', 'amigo', 'gabber', 'slapie', 'mattie' of 'bro' (afgeleide van brother, oftewel broeder).
Wees duidelijk.
Je weet dat je 'nee' wilt zeggen, je weet alleen nog niet hoe. De beste manier is zo duidelijk mogelijk. Draai niet om je antwoord heen en geef zo vroeg mogelijk aan dat je niet mee wilt of kunt werken. Zo kan de ander jouw antwoord maar op één manier opvatten en voorkom je misverstanden.