In Italië wordt er het meest pizza gegeten.De Italianen hebben lekker en goedkope pizZa's. De Italianen eten per hoofd jaarlijks zo'n 25 kg 'pasta secca', gedroogde pasta. Men kent in Italië bijna 300 verschillende soorten pasta.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
Maar dan nog, schrik niet: in ons leven eten we per persoon gemiddeld 731 (!) pizza's, oftewel 5.847 pizzapunten. Het onderzoek is gedaan in Engeland, dus officieel geldt dit voor de Britten.
De pizza zoals wij die tegenwoordig kennen, is van Italiaanse oorsprong. In de 17e eeuw werd melding gemaakt van pizza's in Napels, waarbij men naar de armere delen van de stad trok om dit boerengerecht te eten. De mensen die het maakten werden pizzaioli genoemd.
Feitelijk is het een plat brood en dat wordt al eeuwenlang in vele culturen gebakken. Maar de pizza zoals wij hem nu kennen – rond, met een rand, tomatensaus en/of kaas – komt uit Napels. Er werd al over geschreven in de zeventiende eeuw. In die tijd was pizza streetfood voor de minderbedeelden.
Op veel pizza's wordt veel vet en zout gebruikt. Dit is uiteraard ongezond. Echter zijn er ook veel pizza's waarbij ingrediënten worden gebruikt die minder vet en zout zijn. Ook worden op sommige pizza's veel groenten gebruikt.
Woordherkomst en -opbouw
van Italiaans pizza, in de betekenis van 'hartige koek' voor het eerst aangetroffen in reisverslagen van de 19e eeuw, zie vindplaatsen hieronder.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Toch is de associatie met dit voedsel niet geheel onterecht. Een Italiaan eet per jaar gemiddeld 30 kg pasta en 44 pizza's; internationale pizzaketens steken met 23.600 verkooppunten in 86 landen McDonalds naar de kroon. Pizza is bekendste artikel uit Italië en het woord komt nu in bijna alle talen voor.
Laag inkomen
Jongeren tot 35 jaar vormen bij uitstek de groep die maaltijden bestelt : 75 procent van hen doet dit weleens. Eveneens opvallend is dat de groep met een relatief laag inkomen veel vaker online bestelt dan de groep met een hoog inkomen.
De vijf populairste pizzasmaken in Nederland zijn Margherita, Shoarma, Pepperoni, Salami en Hawaii. De pizza Margherita staat ook in Italië en Zwitserland op de eerste plaats. Het meeste eten wordt op zaterdag en zondag besteld.
1 woord: oneindig. Overal ter wereld eten mensen een andere soort pizza. Enkele voorbeelden hiervan zijn de pizza met hamburger en patat, een pizza krokodil of zoete pizza's met Nutella of Fruit.
De mensen die ze maakten werden pizzaioli genoemd.
Paella. Paella is misschien wel het meest beroemde gerecht van het land, met eindeloze variëteiten die door de jaren heen zijn gemaakt. Deze rijststoofpot is afkomstig van de Valenciaanse Gemeenschap, waar het traditioneel wordt bereid met konijnenvlees, kip en soms zelfs slakken.
60% van de Italianen eet minstens één keer per week pizza en 15% zelfs meer dan één keer per week.
Pizza's zijn over algemeen het goedkoopst. Een simpele margarita kost €5 tot €10, een pizza met iets meer beleg kost tussen €7 en €15. Pasta's beginnen bij €10, en afhankelijk van de ingrediënten kunnen ze tot ongeveer twintig euro kosten. Een dessertje kost bijna overal €4 tot €7.
De Amerikaanse pizza
Het grootste verschil met de Italiaanse pizza is dat de bodem van een Amerikaanse pizza een stuk dikker en zachter is. De randen hiervan zijn ook dikker, en worden soms zelfs gevuld met kaas of hotdog. Ook zijn Amerikaanse pizza's doorgaans een stuk groter dan de Italiaanse, en zijn ze vettiger.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.