Om te flamberen heb je uiteraard sterke drank nodig. Cointreau, cognac, rum, porto of calvados zie je regelmatig op menukaarten staan bij geflambeerde gerechten. Ze bevatten dan ook het ideale alcoholpercentage om te flamberen: tussen 30% en 40%.
"Een alcoholische drank brandt pas vanaf een alcoholpercentage van ruim 30 procent. Wijn en bier zijn bijvoorbeeld niet brandbaar, whisky wel", legt Dekker uit. Het vuur bij het flamberen zal daarom doven als het alcoholpercentage onder de 30 procent komt. Dat betekent dus niet dat er geen alcohol meer aanwezig is.
In principe kun je bijna alles flamberen. Vlees, vis, groenten, fruit of crêpes – het is allemaal mogelijk. En zelfs paddenstoelen.
Vergeet de Aperol Spritz, want dit drankje is nóg verfrissender.
Met een goed biertje kun je een saus lekker op smaak brengen, maar ook met wijn kun je de heerlijkste sauzen maken. Sauzen met wijn worden vaak gecombineerd met pasta of risotto om een extra diepe smaak toe te voegen. Pasta met een rode wijnsaus is bijvoorbeeld bijzonder lekker.
Deze week: een warme bourbon. Dat whisky enorm goed kan branden, weten ze bij de Heaven Hill distillery in Kentucky, die in 1996 tot de grond toe afbrandde. Miljoenen liters bourbon gingen in rook op, in wat de grootste whiskybrand in de geschiedenis was.
Voor flamberen is een sterke drank die tussen de 30% en 40% alcohol bevat ideaal. Drank met een lager alcoholpercentage brandt niet goed. Wijn, sherry en port bevatten dus te weinig alcohol om mee te kunnen flamberen. En flamberen met een drank met een hoger alcoholpercentage kan gevaarlijk zijn.
Ga voor het correcte alcoholpercentage
Om te flamberen heb je sterke drank nodig met een alcoholpercentage van minstens 40 procent. Ligt het alcoholgehalte lager, dan wordt het moeilijk om het vuur in de pan te krijgen. Met bier, champagne of wijn zal flamberen dus niet lukken.
Flamberen is het in brand steken van een zoet of hartig gerecht met behulp van een alcoholische (minstens 40%) drank. Zo voeg je smaak toe terwijl bijna alle alcohol uit de drank verbrandt.
Om te flamberen heb je uiteraard sterke drank nodig. Cointreau, cognac, rum, porto of calvados zie je regelmatig op menukaarten staan bij geflambeerde gerechten. Ze bevatten dan ook het ideale alcoholpercentage om te flamberen: tussen 30% en 40%.
Stroh 80 heeft een alcoholpercentage van 80%. Deze drank is bedoeld om mee te mixen of als toevoeging bij het koken. Direct drinken kan ook, maar het is dan aan te raden de drank te verdunnen met minimaal een gelijke hoeveelheid water.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Sterkere alcoholische dranken zijn wel brandbaar (rum bijvoorbeeld).
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Na flamberen blijft ongeveer 75% van de alcohol aanwezig in het gerecht. Flamberen is het in brand steken van een van te voren verwarmde sterk alcoholische drank, die over een bereid gerecht wordt gegoten.
Blussen is het toevoegen van (liefst warm) vocht aan hete jus waarin je vlees hebt gebakken. Haal het vlees eerst uit de pan, voeg dan het vocht toe en leg daarna het vlees terug in de pan.
Het antwoordt op je vraag is dus"ja" maar het duurt lang omdat de opening van de fles maar klein is. Boven de vloeistof in de fles is er bovendien geen turbulentie (wind) zodat de gasvormige alcohol niet snel wordt afgevoerd.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
1. Jenever. Jenever is een belangrijke drank uit Nederland die meestal de basis vormt voor allerlei andere drankjes.