Zadelpijn is de pijn die men ervaart bij het lang zitten op een zadel. De pijn kan in meerdere vormen voorkomen, zoals schuurplekken, pijnlijke zitbotten en last van het perineum. De pijn wordt gevoeld in delen van het lichaam die in contact komen met het zadel tijdens het fietsen. Zadelpijn is een vrij normaal iets.
Om zadelpijn te voorkomen kun je gebruikmaken van chamois crème. Deze crème zorgt voor minder wrijving tussen de zeem en de billen tijdens het fietsen en gaat irritaties tegen. Verschillende merken verkopen chamois crème, dus het is misschien even uitvinden welke het beste voor jou werkt.
Hoelang kan zadelpijn duren? Als je goed op je fiets zit en een juist zadel hebt moet zadelpijn na 5-10 keer een half uur fietsen flink verbeteren. Na 15 tot 20 keer een half uur fietsen zou de zadelpijn wel over moeten zijn.
Heeft u vooral last van uw stuitje, neem dan juist een wat harder zadel, of een zadel met een uitsparing aan de achterkant. Treedt het ongemak op aan de anus of bilspleet, dan zit u waarschijnlijk niet op uw zitbotjes. Kies dan voor een minder bol zadel, harder zadel of een zadel met een brede gleuf in het midden.
Het kan ontstaan door de wrijving tussen je huid en het zadel en/of je fietsbroek, transpiratievocht en door lichaamswarmte. De plek waar je last hebt van zadelpijn is ook erg verschillend. Je kunt last krijgen van pijnlijke zitbotjes, je stuitje en last bij de genitalieën.
Het zadel staat goed als het scharnierpunt van je knie met een gebogen been 'op drie uur' recht boven de pedaalas staat. Afstand tussen zadel en stuur: De stand tussen zadel en stuur hangt af van hoe diep je wilt zitten. Hoe dieper je wilt zitten, hoe groter de afstand en hoe lager het stuur moet zijn.
Een vrouwenzadel is een zadel dat beter is aangepast aan het vrouwelijk lichaam. Eén van de grootste verschillen is dat een vrouwenzadel vaak breder is. Vrouwen hebben over het algemeen zitbotten die verder uiteen staan dan bij mannen. Hierdoor kunnen ze meer profijt hebben van een breder zadel.
De ideale houding van je bovenlichaam begint op het zadel. Je achterwerk moet stabiel op het zadel rusten, met de zitbotjes op het brede deel van het zadel. Als je nu het stuur vastpakt, zijn je schouders ontspannen en laag. Je armen heb je licht gebogen naar beneden.
Een fietszadel met gat erin geeft veel fietsers een prettigere zit en het helpt tegen zadelpijn. Inhoudsopgave: Minder pijn. Zadelpijn.
De test was erg spannend, maar uiteindelijk is er toch een overduidelijke winnaar naar voren gekomen. En in dit geval is dat overduidelijk het Contec City/ Tour Dames fietszadel. Deze is verkozen tot het beste fietszadel voor dames van 2022 en is hiermee ook het beste koop fietszadel voor dames.
De Rogelli Cycling Underwear Fietsonderbroek is een van de beste fietsonderbroek voor fietsvakanties, fietstrektochten of kortere tours. De Rogelli is vervaardigd van stretchy, ademend materiaal en heeft een bescheiden zeem voor meer comfort.
Om zadelpijn te voorkomen, kun je om te beginnen oefenen voordat je lange tochten maakt: daarmee kweek je zitvlees. Enkele korte tochten zijn voldoende om je zitbotjes en je huid te laten wennen aan het fietsen. Ook een fietsbroek of fietsondergoed kan helpen, daarover verderop meer.
De stuitjeszadels zijn de oplossing! Voor klachten aan de stuit is eigenlijk niets beter als een fietszadel dat compleet open is van de achterkant. Dit is de enige manier om het stuitje 100% te ontlasten en hier druk en pijn te voorkomen.
Zet met een pen of potlood een kruisje in het midden van de deukjes. Meet vervolgens de afstand tussen deze twee kruisjes: dit is de afstand tussen jouw zitbotjes. Dit helpt je bij het kiezen van jouw zadelbreedte.
Je zitbotjes zijn twee uitstekende botjes die zich onderaan je bekken bevinden. De afstand tussen deze botjes is bij iedereen verschillend, daarom zijn er verschillende zadelbreedtes ontwikkeld om deze botjes op de juiste manier te ondersteunen.
Met de juiste houding is fietsen gezond en helpt het tegen rugpijn. Vooral de onderrug en de kleinere spiergroepen in de wervelkolom worden hierbij getraind.
Zadelpijn neemt af naarmate je vaker op de fiets zit. Gewenning heet dat. Maar ook getrainde fietsers kunnen last hebben van zadelpijn, dus een goede fietsbroek, de boel schoon en na afloop droog houden én bestudeer eventueel de stand van je zadel óf het zadel zelf.
FIETSSCHOENEN VOOR OP DE WEG
Voor fietsers op de weg adviseren wij lichte en stijve schoenen. Het idee hierachter is om de energie vanuit je pedalen over te zetten in snelheid op de weg. Lichte en stijve schoenen zullen een goede prestatie mogelijk maken.
Een fietsbroek met zeem draag je altijd zonder onderbroek of boxershort. Je zit dus met je blote billen op de zeem, zodat je huid direct contact maakt met de zeem en de lycra stof van de fietsbroek. Een katoenen boxershort zorgt voor wrijving waardoor irritaties en schuurplekken optreden.
De zalf wordt best aangebracht aan de lies en ter hoogte van de zitbotjes. Hier wordt namelijk de meeste irritatie veroorzaakt tijdens het wielrennen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Een goede broekzalf zal de hele dag hydrateren en moet dus niet meerdere keren aangebracht worden.