De kans op een verwonding in een achtbaan is ongeveer één op een miljoen. De kans op een ernstige verwonding is ongeveer één op 20 miljoen. Kans op een dodelijk ongeval is ongeveer één op 750 miljoen. Dit blijkt uit onderzoek van de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA).
Onveilige kermisattracties vormen een wezenlijke bedreiging voor de bezoeker van een kermis. Zaken die ernstig mis kunnen gaan, zijn bijvoorbeeld het afbreken van onderdelen of omvallen van attracties. Voor de personen die in de attractie zitten of er dichtbij staan kan dat ernstige gevolgen hebben.
Een ritje in een achtbaan is veiliger dan deelnemen aan het verkeer. Als we weten dat er jaarlijks slechts tussen de één en drie personen om het leven komen in een pretpark, mogen we gerust stellen dat een ritje in een achtbaan heel wat veiliger is dan het oversteken van de straat.
"Als je misselijk wordt in de achtbaan, komt dat doordat allerlei sensoren, zoals je evenwichtsorganen en je ogen, verwarrende signalen afgeven aan het duizeligheidscentrum in je hersenen." Daardoor word je dus misselijk.
De kans op een verwonding in een achtbaan is ongeveer één op een miljoen. De kans op een ernstige verwonding is ongeveer één op 20 miljoen. Kans op een dodelijk ongeval is ongeveer één op 750 miljoen. Dit blijkt uit onderzoek van de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA).
Zodra het karretje harder gaat krijgen je organen zoals je hart, darmen en longen, ook te maken met verschillende snelheden. Je organen zijn alleen wat aan de zware kant en blijven dus als het ware achter op de rest van het lichaam. De organen drukken tegen dan elkaar en tegen de buikwand. En dat geeft kriebels!
Hij gaf een paar praktische tips: stap nooit met een lege maag de achtbaan in, en ga vooral gillen als je het eng vindt. En stap daarna nog een keer in, juist als je het spannend vindt. Want als je je angsten aangaat, stijgt je zelfvertrouwen. Kruip je weg, neemt dat gevoel juist af.
Eigenlijk kan je in vrijwel alle achtbanen je bril ophouden, en door de G-krachten valt een bril niet zomaar af. Een bril die snel afvalt is eigenlijk ook niet goed afgesteld voor je hoofd.
Inspecteurs van de NVWA controleren op de kermis én in attractieparken of de attracties zijn goedgekeurd door een aangewezen keuringsinstelling (AKI). Deze AKI's worden door de minister van VWS aangewezen en bekendgemaakt in de Staatscourant. Ook controleert de NVWA of een attractie: goed is onderhouden.
Officieel zijn er geen gewichtsgrenzen voor de achtbaan, er is enkel een minimumlengte van 1,30 meter vereist. “Twee mensen met hetzelfde gewicht hebben niet noodzakelijk dezelfde lichaamsbouw. Het kan voorkomen dat de ene persoon het veiligheidsgestel wel dicht krijgt en de andere niet.
Bij een stalen achtbaan, zoals lanceerachtbaan Booster Bike of spinningcoaster Dwervelwind heb je meer werk aan de treinen en relatief weinig aan de baan. Jaarlijks doen we een boutcontrole, maken de baan schoon, werken de lak bij, controleren de sensoren en onderhouden de remmen en kettingaandrijving."
Attractie is veilig
De Booster is 100 procent veilig, zo verzekert de eigenaar van de attractie. 'We zijn er namelijk om de mensen te vermaken en dat doen we met een lach en een traan.
Een attractietoestel dient elke één, twee of drie jaar door een aangewezen keuringsinstantie (AKI) gekeurd te worden.
Het RAS is een door NVWA opgetuigd systeem (Registratie Attractie- en Speeltoestellen) waarin elk toestel een uniek nummer krijgt. Vergelijkbaar met het kenteken van een auto (en dat is ook iets anders dan het VIN-nummer, wat overigens ook al uniek is).
"Als het zwaartepunt over de top is, komt de trein op snelheid." Als je achterin zit, ben je op dat moment op het hoogste punt. "Je gaat niet sneller, maar de G-krachten en airtime, het moment dat je uit de stoel wordt gezwiept, zijn het heftigst als je achterin zit." Daarom lijk je achterin harder te gaan.
Re: Angst voor achtbanen...
over de kop gaan merk je echt niet, dit gaat zo ongelofelijk snel dat het alweer voorbij is zodra je het doorhebt! Tip, begin gewoon met de minst enge! en als je het echt niet wilt, dan moet je het gewoon niet doen!
Kies bij je achtbaan bezoek voor een goed verteerbare maaltijd zoals: yoghurt met muesli, brood of een kleine warme maaltijd. Combineer dit met wat water of gemberthee. Gember is volgens mensen die snel last hebben van bewegingsziekte vaak een succesvol hulpmiddel om een rustige maag te houden.
Hoogtevrees is een vervelende angst of angststoornis om te hebben. Gelukkig is het een angst die de meeste mensen die hieraan lijden goed onder controle kunnen hebben. Hoogtevrees is in zekere zin ook controleerbaar.
De zwaartekracht van de aarde trekt aan alle voorwerpen op onze planeet met een versnelling van één g. In een achtbaan werken grotere krachten op je lichaam; in een achtbaan met een maximumversnelling van 3 g voel je je heel kort drie keer zo zwaar als normaal.
Je bloed gaat juist naar je gestreste hart, longen en je spieren. Het bloed dat stroomt naar je buik begint te haperen en je maagspieren die verslappen. Je maag stuurt een seintje naar je hersenen met als bericht dat je maag iets vreemds aanvoelt. Je hersenen vertalen dit gevoel als vlinders in je buik.
Vlinders in je buik geven aan dat er 'iets' aan de hand is
Je kent het wel: je hart begint sneller te kloppen, je adem stokt en het zweet breekt je uit zodra je de persoon in kwestie ziet. En je voelt vlinders.
In de buik lopen zenuwen. Kleine takjes van deze zenuwen gaan ook naar de huid. Ze zorgen voor gevoel in de huid van de buik. Die zenuwtakjes gaan door de buikspieren.